StoryEditorOCM
Županijasezona pred nosom

Ivan Ramljak ponovno izabran za šefa Turističke zajednice Rogoznice, radovi na uređenju plaža i cesta gotovi uskoro

Piše Vedrana Stočić
1. lipnja 2022. - 17:56

Turističko vijeće rogozničke Turističke zajednice ponovno je za direktora Turističkog ureda na mandat od četiri godine izabralo Ivana Ramljaka. Zbog novog Zakona sve turističke zajednice, njih tristotinjak, morale su raspisati nove natječaje za direktore Turističkih ureda, pa tako i rogoznička premda je Ramljak odradio tek jednu godinu prošlog mandata.

Osim izbora novog–starog direktora, turistički vijećnici raspravljali su i o pripremi glavne turističke sezone. Radovi na uređenju plaža, prometnica i javnih površina, naglasili su turistički vijećnici, trebali bi biti gotovi vrlo brzo. Više pozornosti, istaknuli su, treba posvetiti čišćenju plaža i javnih površina, te hortikulturi. Dodatni angažman zatražit će se i od komunalnog poduzeća Škovacin.

- Ove godine napravili smo maksimalno u okviru mogućeg,  ne treba zaboraviti da je zbog ponovljenih lokalnih izbora i nedonošenja proračuna Općina Rogoznica izgubila godinu dana. Užurbano hvatamo korak i svi se moramo maksimalno angažirati - rekla je između ostalog Anita Živković, nova rogoznička načelnica, a ujedno i predsjednica Turističke zajednice.

Bez obzira na probleme o kojima se raspravljalo na Turističkom vijeću, sezona  je počela dobro ako je suditi po statističkim podacima. Rogozničko  područje u svibnju je posjetilo 1793 turista koji su ostvarili 11.118 noćenja. U usporedbi s prošlom godinom povećanje u dolascima je iznosi čak 99,14 posto, a u noćenjima 60,11 posto.

Najveći udio u dolascima ostvarili su gosti iz Njemačke i to 18,85 posto, slijede Poljaci s 13,55 posto, potom Austrijanci s 10,99 posto, domaćih gostiju u ukupnom udjelu bilo je 9,26 posto, a Čaha 5,80 posto. I u prva četiri mjeseca ove godine turistički promet na rogozničkom području bio je u debelom plusu. Od 1. siječnja do 30. trvanja zabilježeno je 1.386 dolazaka i 8.920 noćenja što je u usporedbi s prošlom godinom 177,20 posto više u dolascima  i 95,20 posto više u noćenjima.

Iz Turističke zajednice najavljuju u lipnju nekoliko zanimljivih kulturnih i sportskih događaja. Već 4. lipnja Hrvatski planinarski klub podružnica Rogoznica u suradnji s Turističkom zajednicom organizira šesti po redu trekking. Start je na rivu u Ražnju, a škrapirati će se su kroz uvalu kroz djevičansku uvalu Borovica do mitskog rta Planka, zatim kroz naselje Stivašnica do crkvice sv. Ante na Movru i Pune Konja, pa  natrag do cilja u Ražanju.  Nakon  hoda po morskim čipkama zabava će se nastaviti na rogozničkoj rivi uz salsa party.

U Turističkoj zajednici ističu da je i cilj ovog sportsko- rekreativnog događaja dodatna valorizacija mitskog rta Ploče, kojeg još nazivaju Punta Planka i Diomedov rt. Grčkim pomorcima bio je poznat pod imenom Diomedov rt još u 6. stoljeću prije Krista. Prema Homerovoj “Ilijadi” do njega  je nakon Trojanskog rata doplovio i sam Diomed, jedan od najvećih junaka grčke mitologije, a na Punta Planki bilo je njegovo svetište.

Glazbeni programi na glavnoj pozornici počinju 19. lipnja nastupom Offswig benda, a popularni tenor  Marko Škugor  svojim koncertom 25. lipnja  otvara glavnu turističku sezonu.

09. svibanj 2024 14:52