StoryEditorOCM
Županijazamjenica župana

Iris Ukić Kotarac reagirala na ispovijest žene koja je izgubila posao u Županiji: ‘Nismo svi isti i nismo je ostavili na cjedilu‘

Piše Šibenski.hr
14. srpnja 2022. - 16:02

Iris Ukić Kotarac, zamjenica župana Marka Jelića, reagirala je na članak "Ako nemate stranačku iskaznicu, sami ste bez zaštite obitelji – prvi ste na udaru“ kojeg smo objasvili na našem portalu, a koji donosi ispovijest Zlatke Kundid, bivše zaposlenice Šibensko-kninske županije koja je izgubila radno mjesto.

Njenu podužu reakciju prenosimo u cijelosti:

"S obzirom da me se u javnosti ciljano i s namjerom od početka mandata izjednačava sa županom (iako po poziciji i načinu političkog rada i backgrounda, nismo niti približno slični), u svrhu objektivnog izvještavanja javnosti i izbjegavanja da se politička stranka NLSP trpa u isti koš s drugim strankama, reagiram na članak objavljen u  Šibenskom listu, Slobodna Dalmacija od dana 7. srpnja 2022. godine  pod naslovom „Ako nemate stranačku iskaznicu, sami ste bez zaštite obitelji – prvi ste na udaru“ objavljen i na portalu Šibenski.hr od dana od 8. srpnja 2022. godine te na Facebook stranici i molim da isto reagiranje objavite u svom mediju.

U predmetnom članku koji dosta sadržajno iznosi stavove gđe. Zlatke Kundid, koja više ne radi u županiji a kojim člankom se čitateljima nastoji prezentirati presjek događaja i odgovornost pojedinih subjekata za njezin otkaz (pa i moju odgovornost), izjave gđe. Kundid u odnosu na mene i gospodina Stipu Petrina kontradiktorne su a u određenim dijelovima intervjua upitna je i sama logika danih izjava. Dakle javnost se navodi na krive zaključke čime se stječe pogrešan dojam da smo svi „isti“.

Na pitanje novinarke (sve vezano uz otkaz) „Dobro, ali koja bi vam sada trebala stranačka iskaznica s obzirom da više nije HDZ na vlasti u Županiji?“ gđa. Kundid odgovara cit: „Pa, gledajte, ima u Županiji dosta kolega koji su vrlo rado ušli u NL Stipe Petrine i zaštićeni su kao lički medvjedi, nitko ih ne dira.“.

Navedena tvrdnja gđe. Kundid u cijelosti je netočna ali i zlonamjerna te kao odgovor na sugestivno i kapciozno pitanje „koja stranačka iskaznica sad treba“, (op.a. kad više nema HDZ-a a NLSP je u županiji jedina stranka na vlasti jer je Jelić nezavisan kandidat), u konačnici sugerira da netko treba ući u NLSP da bi dobio posao odnosno navedeno pitanje ide s ciljem da se NLSP izjednači sa strankom koja je i „kriva“ općenito kako za stanje u županiji i društvu tako posljedično i za njezin otkaz. Podsjećam, pročelnica Kumanović koja je službenici Kundid dala otkaz bila je prvo izbor župana Pauka a potom i samog župana Jelića. Moj opetovani zahtjev za smjenom pročelnice Kumanović Stipaničev, općenito kako radi ovog slučaja tako i radi drugih okolnosti, u više navrata je odbijen.

Za razliku od tvrdnje Kundid, prava istina je da NLSP u županiji nema niti jednog novog niti starog člana. Štoviše, osobno sam odbila zahtjev Zlatke Kundid da je se primi u članstvo. Mala samo stranka provjerenih kadrova, tako da teško primamo nove članove baš zbog rizika od ovakvih stvari. (Do sad, ne slušajući savjete dobronamjernih ljudi, imali smo dvije kadrovske pogreške koje smo „platili“).

Nadalje u odnosu na zaključak novinarke sve u vezi otkaza cit: „Nažalost, nisu vam puno pomogli ni Petrina i Ukić Kotarac, iako se činilo da vas snažno podupiru i da će naći neko rješenje za vas...“  s naglaskom na „činilo“. Točno je da smo g. Petrina i ja ali i naša cijela lista gđu. Kundid od prvog dana snažno podupirali.  Nismo to ni krili. Štoviše upravo sam ja ta koja je u javnost izvukla argument  odličnih godišnjih ocjena službenice sve kako bi dokazala da je otkaz u službi nepotreban. Upravo sam ja ta koja je u više navrata molila župana ali i javnost i cijenjenu novinarku izvještavala o ovom slučaju sve kako bi spriječila otkaz.

Međutim žao mi je kako novinarka ne uzimajući u obzir da javnost ne zna koja je procedura zapošljavanja (zapošljava u službu i otkazuje „ugovor o radu“ pročelnik a ne župan) zaboravlja da Pravilnik o unutarnjem redu (broju potrebnih radnih mjesta u pojedinom odjelu) donosi župa na prijedlog pročelnika a ne dožupanica. Moj opetovani zahtjev za smjenom (pojedinih) pročelnika, u ovom slučaju Kumanović nije prošao. S druge strane sva moja nastojanja da spriječim otkaz službenice Kundid, završila su s upozorenjem da pazim što radim jer na kraju mogu biti ja ta koja će završiti na sudu (pokušavajući spasiti drugog). Dakle gđa. Kundid bila je sredstvo obračuna župana Jelića s Petrinom jer je upravo ovim člankom postignut cilje kojemu se stremilo – da se Petrina (površnoj javnosti još jednom) prikaže kao gadan lik koji ne preže pred ičim da bi postigao cilj (razotkrivanje nepravilnosti u radu Zajednice sportova) i još praktično da se ljudima u službi poruči „šutite“ ili ćete završiti kao Zlatka dok u stvari cijelom procedurom dirigira župan Jelić.

To potvrđuje i  podnaslov „Sredstvo obračuna“ Tu Kundid navodi cit: Jednom mi je župan rekao: "Pa zašto je ne primi Petrina u Općinu Primošten"? Onaj koji pozorno čita ipak će zaključiti da je riječ o odgovoru gđe. Kundid na postavljenom pitanju novinarke (op.a. zašto te Petrina ne zaposli) „– Da, to su me i neki drugi pitali“ a ne na njezinu izjavu (Petrina me trebao zaposliti što i sama Kundid negira).

Zbog toga koristim priliku da napomenem, Stipe Petrina nikad nije izmišljao radna mjesta niti uhljebljivao kao što je to primjerice činio i javno priznao župan Pauk. Štoviše, često je dobar dio službenika, uključujući i mene posao u općini “vukao za dvoje“. Radi toga, za razliku od drugih jedinica lokalne samouprave koji gomilaju službenike (primjerice Grad Šibenik), u Općini Primošten u prvoj godini mandata kad se inače rade prave promjene, Petrina je srezao broj zaposlenih na trećinu dakle od 12 na 8 a danas nakon 21 godinu vladanja, za stalno, u općini je zaposleno tek 9 službenika.

Nadalje što se tiče „prijedloga“ i insinuiranja da su Petrina i Iris trebali spašavati Zlatku primajući je u Općinu Primošten,  podsjećam na jedan stari naslov iz 2019. godine (koji nema veze sa Šibenskim listom ali  ima veze s novinarkom i isto tako je za stalno evidentiran u bespućima internetske zbiljnosti) Pirova pobjeda i ugovor s đavlom (za drugi portal) http://tris.com.hr/2019/11/pirova-pobjeda-stipe-petrina-i-ugovor-s-davlom/

U tom članku, suprotno onome što je trebalo biti rješenje za Kundid (izmišljanje radnog mjesta za poslove koji ne postoje), novinarka kritizira i zaključuje da cit: „Petrina danas sa županom Goranom Paukom postiže čak i deal o zapošljavanju posebnog, primoštenskog referenta, koji će se u županiji baviti isključivo predmetima te općine, i ona će ga financirati. A što je najvažnije, na to mjesto, neovisno o ispunjavanju uvjeta natječaja, ne može biti izabran nitko koga neće podržati Stipe Petrina, odnosno, predstavnik njegove općine u natječajnom povjerenstvu. Dok se ne nađe sretnik oko kojega će Povjerenstvo postići konsenzus, župan načelniku Primoštena, kojega se do jučer užasavao, obećava da će svaki natječaj biti poništen!“

Kako nisam pobornica dvostrukih standarda upućujem na ovu nedosljednost u razmišljanju čisto da se stvori dojam o tome koliko nas u javnosti vole. Isto tako svjesna sam da sam ovim reagiranjem i kritikom (na sadržaj i metodu pisanja ovog članka),  sebi vjerojatno „presudila“ al u duhu moje dosljednosti, izravnosti i prava na argumentaciju, dužna sam Vam napisati ovo reagiranje.

U odnosu na navode gđe. Kundid o tome da je ista slučajnim uvidom u e-građani vidjela da je Upravnom sudu dostavljen odgovor na tužbu koji ni joj ni njezinom odvjetniku nije uručen, ističem da sukladno odredbi članka 6. Zakona o upravnim sporovima odgovor na tužbu, sukladno načelu izjašnjavanja stranke, odgovor na tužbu kao i bilo koji drugi podnesak protivnoj strani treba biti dostavljen na „izjašnjavanje“. Budući koliko mi je poznato nije provedena niti jedna radnja (nije zakazana rasprava)  u konkretnom slučaju nema osnove za paniku niti za prozivanje Stipe da nije pozvao USKOK jer postupak još nije ni startao a odvjetnik gđe. Kundid pretpostavljam da zna što mu je činiti.

U odnosu na tezu da bi g. Petrina i ja Zlatku Kundid  ostavili na cjedilu, ističem da to ne bi bilo točno, a za to imam i dokaze i svjedoke. Primjerice u posljednjih godinu dana gđa. Zlatka Kundid samo na moj privatni mail, na jednoj adresi poslala mi je 162 mail-a na drugoj 73 mail-dok službeni županijski mail niti ne računam. Uz to od gospođe Kundid kojoj se navodno nismo javljali primila sam kako na mobitel tako i na whatsup stotine poruka i poziva kako po danu tako i  po noći. Moje najžešće svađe sa županom bile su upravo radi Zlatke Kundid. Petrina i ja pristali smo biti svjedoci u upravnom sporu i dokazati da je otkaz bio suvišan jer bez obzira na to što u ovom slučaju gđa Kundid (sve vezano uz NLSP ne govori istinu, a novinarka mi je rekla da tekst nije autoriziran ali da je snimljen), još uvijek smatram da je Zlatka stručna i da je za županiju šteta što je otišla.

Suviše svega navedenog, bez obzira na kompetencije gđe. Kundid koje su nesporne, opravdano sam razočarana člankom i njezinim izjavama. Istina je da sam opetovano pročelnici Tolo predlagala da izmijeni Pravilnik i županu sugerirala da takav Pravilnik prihvati, i da mi gđa. Kundid bude sekretarica u uredu. Dakle mislila sam prije na njezin interes nego na svoj. Odbili su me. Danas vidim da svako zlo nije za zlo.

S ciljem da ne umanjim gđi. Kundid mogućnost da je bilo tko primi u radni odnos, završavam ovo reagiranje s tim da znam da mi je u odnosu na gđu. Zlatku savjest čista i da sam zaista poduzela sve da se ista zadrži u službi (a da je otmu tako ilustrirat ću i s poslikanim dopisima koji barem što se tiče mene mogu u javnost).", napisala je Iris Ukić Kotarac.

image

Iris Ukić Kotarac

Nikša Stipaničev/Cropix
27. travanj 2024 13:55