StoryEditorOCM
ŽupanijaBrati ili čekati?

Inženjer poljoprivrede Damir Buntić savjetuje: "Pričekajte kišu, pa poberite masline."

Piše Katarina Rudan
27. listopada 2018. - 19:41

Ova maslinarska godina dosta je "šarena" kad se radi o urodu i stanju plodova na maslinarskim područjima u Šibensko-kninskoj županiji.

Maslinari uz more i na otocima gotovo da nisu imali što brati jer su masline loše rodile zbog iznimno nepovoljnih klimatskih uvjeta koji su nas pogodili tijekom prošle zime i u proljeće, a to malo plodova koji su na stablima ostali napala je potom maslinova muha. U zaleđu je, međutim, slika sasvim drugačija i mnogima su masline "prerodile". No, plodovi su u većini maslinika suhi i smežurani zbog nedostatka vlage.

Treba li zbog mogućnosti najezde maslinove muhe i na tim područjima hitno brati masline ili ipak valja još pričekati, pitali smo iskusnog maslinara, inženjera poljoprivrede Damira Buntića, ujedno i tajnika Udruge dalmatinskih uljara.
– Na maslinicima uz obalu i na otocima bilo je dosta štete koju je napravila maslinova muha i gljivica patula koju prenosi narančasta mušica. Tu su ljudi s razlogom požurili s branjem maslina, ali nema potrebe da oni čiji se maslinici nalaze u zaleđu, udaljeni nekoliko kilometara od mora, a posebno na širem skradinskom području, gdje je i najviše nasada, idu "hitno" brati svoje masline.

Takve maslinare uznemirili su, naime, bombastični naslovi u pojedinim hrvatskim medijima s porukom da se zbog opasnosti od napada maslinove muhe odmah krene u berbu. Mnogi su nam se maslinari nakon toga obraćali za savjet – kaže nam Damir Buntić i ponavlja da ne treba stvarati paniku, nego je preporuka struke da se pričeka s branjem još koji dan, posebno u maslinicima koji trpe veliku sušu. A evo i zašto.

– Dakle, štete od napada maslinove muhe u zaleđu, a posebno – ponavljam – na skradinskom području za sada nema. Slabiji je let maslinove muhe jer su plodovi maslina dosta suhi i ona neće sletjeti na takve plodove. S obzirom na to da je najavljena veća količina kiše u danima koji su pred nama, naša je preporuka stoga da se pričeka s berbom. Plodove je dodatno isušila i bura koja je puhala prošlog vikenda i ako se tako isušeni plodovi poberu i prerade, ulje će imati miris na sijeno i drvo. Dakle, bolje je pričekati najavljenu kišu da se plodovi napune, zatim pustiti maslinu tri, četiri dana da napravi svoje i tek onda pristupiti branju – poručio je maslinarima inženjer Buntić.

I sam će, dodao je, pričekati da prođe kiša te nastaviti berbu u svojem masliniku u vodičkom zaleđu, u Grabovcima, gdje ima više od 300 stabala.


Bolje je pričekati najavljenu kišu da se plodovi napune, zatim pustiti maslinu tri-četiri dana da napravi svoje


Na maslinicima uz obalu i na otocima bilo je dosta štete koju je napravila maslinova muha i gljivica patula

27. travanj 2024 01:01