StoryEditorOCM
ŽupanijaVodice

Gradsko vijeće odlučilo o ovogodišnjim laureatima: Šimi Strikomanu Nagrada za životno djelo!

Piše Ante Talijaš
16. travnja 2019. - 13:41

Akademski snimatelj i fotograf, 62-godišnji Šime Strikoman, dobitnik je Nagrade za životno djelo grada Vodica. Odluka je to Gradskog vijeća sa sjednice održane u utorak, kojom su proglašeni i ostali ovogodišnji laureati.

Šime Strikoman, inače, obilježava 50 godina svog profesionalnog rada s kamerom i fotoaparatom. Kroz umjetničku karijeru bio je Poletov fotoreporter i direktor fotografije u igranim filmovima, televizijskim dramama i serijama, kao i snimatelj u dokumentarnim filmovima. Jedan je od osnivača TVVD televizije koja je veliku ulogu imala u godinama Domovinskog rata. Strikoman je bio i ratni snimatelj, okušao se kao umjetnički fotograf, potom kao režiser i producent namjenskih filmova i spotova. Utemeljitelj je 'Festivala žudija', a gotovo dvadeset godina u Hrvatskoj je prepoznatljiv po kultnoj Milenijskoj fotografiji. Taj i svi njegovi drugi uspješni projekti krenuli su upravo iz Vodica.

Odlukom Gradskog vijeća, Nagrada Grada Vodica dodijeljena je učiteljici Kati Franin, a za 40 godina rada u školstvu i 25 godina rada s nižim razredima u Osnovnoj školi 'Vodice'. Ovu nagradu primit će i Družba sestara franjevki od Bezgrješne koja obilježava 50 godina djelovanja u vodičkoj župi. Ova Družba zaslužna je za razvoj društvenih odnosa i unapoređenje obrazovanja, kulture, socijalna te za očuvanje vjere i tradicionalnih pučkih pobožnosti. Nagrada grada Vodica, posthumno je dodijeljena poznatom vodičkom slikaru Milanu Mičinu, a za razvoj likovne kulture i stvaralaštva.

Plaketu Grada Vodica, pak, dobit će Toni Zanki za iskazanu hrabrost za spašavanje života na moru. Plaketa je nadalje dodijeljena članicama udruge 'Vodičke perlice' Božici Samohod i Veselki Šprljan za očuvanje tradicije i starih vodičkih običaja. Ista nagrada pripala je i dugogodišnjoj predsjednici DDK-a Vodice Sanji Mačukat za iznimnu humanost i doprinos davalaštvu krvi. Plaketa ove godine ide i u ruke Alenu Bračanovu za dugogodišnji radu u Klubu košarke u invalidskim kolicima, kao i Snježani Pacek Balja za strpljenje, pažnju, nesebičan rad, zalaganje i veliko srce u radu sa učenicima. Dobitnik Plakete je i Muzej Grada Šibenika za doprinos u otkrivanju, interpretaciji, prezentaciji i očuvanju kulturno-povijesne baštine Vodica. Josip Birin posthumno je dobitnik Plakete za doprinos razvoju školstva.

Ovogodišnjim laureatima nagrade će biti uručene na svečanom sjednici Gradskog vijeća Vodica povodom Dana grada – blagdana sv. Jeline, 3.svibnja.

 

28. travanj 2024 16:37