StoryEditorOCM
ŽupanijaSigurnost na vodi

Gradsko društvo Crvenog križa Vodice provelo tečaj za juniore - spasioce: odazvalo se 11 polaznika

Piše Šibenski.hr
16. listopada 2019. - 18:19

Gradsko društvo Crvenog križa Vodice u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, u sklopu projekta "Sigurnost na vodi", organiziralo je i provelo tečaj junior – spasioc koji je trajao tri dana, a uspješno ga je prošlo 11 polaznika, učenika sedmih razreda Osnovne škole Vodice-priopćeno je iz vodičkog Crvenog križa.

Tečaju koji je intenzivno trajo tri dana od 8 do 18 sati vodila je Tanja Marinković, stručna suradnica službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja pri Hrvatskom Crvenom križu. Prvu pomoć s polaznicima je odradila dr. Vanja Letica, predavačica prve pomoći.

Tijekom spasilačkog obučavanja polaznici su uspješno svladali osnovne vodene vještine (plivanje, ronjenje, samospašavanje, skokove, tegljenje utopljenika i tehnike spašavanja), vještine koje budući spasioci moraju poznavati izvan vode (komunikaciju radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom), ali i osnove pružanja prve pomoći (postupke održavanja života, postavljanje u bočni položaj te zbrinjavanje rana i lomova). Teorijski i praktični dio nastave odradili su u hotelu Punta u Vodicama koji je za potrebe edukacije ustupio besplatno na korištenje bazen zbog čega je Punti Crveni križ grada Vodica uputio posebnu zahvalu.

Nakon dva dana predavanja, svi polaznici su trećeg dana uspješno položili teorijski i praktični dio ispita nakon čega su im podijeljene i diplome. Bio je to, kažu, vikend zabave, učenja i plivanja kroz koji su djeca upoznala rizike na kupalištima, načine kako spasiti sebe ako se dogodi opasnost te kako pomoći drugome.

S navršenih 18 godina polaznici mogu pristupiti edukaciji za spasioca i steći uvjerenje osposobljenosti za spasioce na otvorenim vodama na osnovu kojeg mogu obavljati taj posao. Iza polaznika je, kažu u vodičkom Crvenom križu, prvi korak na tom putu, jer se nakon trodnevnog tečaja i uspješno položenog ispita stječe diploma Juniora spasioca.

28. travanj 2024 00:14