StoryEditorOCM
ŽupanijaTRIBUNJSKA RIBARSKA NOĆ ZASJALA PUNIM SJAJEM

Fešta morskih delicija i dalmatinske glazbe okupila oko šest tisuća gostiju(FOTO)

Piše Ante Talijaš
23. srpnja 2017. - 15:00


Još jedna 'Tribunjska Ribarska noć', koja se već tradicionalno desetljećima organizira u subotu krajem srpnja, ostat će zasigurno u pamćenju brojnim stranim i domaćim gostima koji ljetuju u ovoj sve popularnijoj turističkoj destinaciji.

A gdje bi to u Dalmaciji i na jadranskoj obali mogla biti najbolja i najbogatija ribarska fešta, negoli u Tribunju!? Jer, ovo mjesto koje broji svojih dvije tisuće žitelja, posjeduje ribarsku flotu od čak 35 koćarica, plivarica i ostalih ribarskih brodica.

Proporcionalno broju stanovnika, Tribunj ima najbrojniju ribarsku flotu među mjestima i gradovima na hrvatskoj i talijanskoj strani jadranske obale.



Ove subotnje noći, na  gastronomsko-zabavnoj manifestaciji, prema procjeni ovog novinara, uživalo je oko šest tisuća ljudi. Mnoštvo strane i domaće turističke klijentele ispunilo je Trg Pijacu, stari kameni most i 'staro selo, te uživalo u brojnim morskim delicijama koje su im pripremili tribunjski ribari i ugostitelji. Sa gradela i iz 'brunzina' cijelo mjesto poplavili su miris svježih morskih delicija.

Guštalo se u na gradelama pečenim srdelama i tunjevini, u kuhanim pidočama, prženim lignjama, brudetima od lignjuna i ugora, hobotnici ispod peke, rižotima od plodova mora i ostalim ribljim specijalitetima, a grla su se zalijevala domaćim crnim i bijelim vinima.



Kako i priliči, na ribarskim feštama, nije nedostajalo ni prave dalmatinske pjesme, a za nju se pobrinula jedna od najboljih naših klapa – Cambi iz Kaštel- Kambelovca. Redali su Kaštelani svoje nezaboravne pjesme, kao i brojne druge glazbene uspješnice dalmatinskom melosa, pa se Tribunj pretvorio i u veliku plesnu pozornicu.

Poseban doživljaj za turiste bio je ukrcaj na 15-ak ribarica te potom promenadni plov ili ploveći đir tribunskim arhipelagom do otoka Prvića i natrag do Sovljaka. S jedne od koćarica upriličen je i raskošni vatromet na povratku u luku.

Organizatori su se potrudili i za bogatu lutriju, a glavna nagrada bila je tuna od tridesetak kilograma, koju je noć prije ulovio ribar Šimun Popov. No, nije se posrećilo turistima, dobitni broj imala je Tribunjka Hosana Šimunjak.



Na posljetku spomenimo i organizatore. Za još jednu 'tribunjsku feštu' zaslužni su Ribarska zadruga 'Adriga', Udruga 'Tribunjski ribari', Turistička zajdnica uz pokroviteljstvo Općine Tribunj.

- Ovo je bila do sada najposjećenija naša Ribarska noć. Zadovoljan sam što su brojni naši turisti, ali i gosti iz susjednih mjesta mogli uživati u ovoj našoj manifestaciji sa okusom mora. Uz 'Tribunjske magareće utrke, ova fešta postala je istinski turistički brand – kazao nam je Boris Ivanković, direktor Ureda Turističke zajednice opčine Tribunj.













 

30. travanj 2024 03:24