StoryEditorOCM
ŽupanijaPregršt medalja

Drniški pršutari pokazali u Istri kako se to radi: titulom šampiona zakitio se pršut iz Brištana na Miljevcima, iz tvrtke koju s uspjehom vode "tri tenora"

24. listopada 2018. - 15:33

Drniški pršutari vratili su se i s 12. internacionalnog sajma u istarskom Tinjanu s pregršt medalja.

Titulom šampiona zakitio se drniški pršut "Bel Cro Trade" iz Brištana na Miljevcima, iz tvrtke koju su osnovali i već je godinama s uspjehom vode "tri tenora" - Željko Pilić, Joško Dičak i Drago Pletikosa. Zlatom se okitio dimljeni pršut koji su proizveli "Nira" Nike Rakića iz Pakova sela, OPG "Reljanović" iz Drniša, "Porcus" iz Konjevrata, dok je pršutana "Perajica" iz Unešića osvojila srebro.

Lijep je to uspjeh ako se uzme u obzir da je na sajmu sudjelovalo pedesetak proizvođača pršuta u iznimno jakoj, čak i međunarodnoj konkurenciji iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije, u kojoj je brojnim gostima i posjetiteljima sajma predstavljen i čitav niz drugih, domaćih proizvoda iz Istre i ostalih regija.

- Sve u svemu, bilo je to jedno jako lipo druženje, u ugodnom okruženju, jer je kroz sajam procirkuliralo 30-40 tisuća ljudi. Posjećenost je stvarno bila iznimna. A što se nagrade tiče, uvik je lipo kad neko prepozna naš rad i trud, pogotovo zato što se mi nikad specijalno ne pripremamo za ocjenjivanje. Skinuo sam jedan pršut s reda, između 15 tisuća komada koliko proizvodimo u pršutani, tako da je meni osobno ta nagrada tim vrjednija jer pokazuje da se tih mojih 35 godina rada koliko sam proveo u pršutima, ja i moji kolege, ipak vidi i da daje rezultata - kazao nam je Drago.

A da je Tinjan bio u znaku Drnišana vidi se i na Facebook profilu Ante Reljanovića, na kojem je "okačen" video u kojem Željko Bebek piva "Sinoć sam pola kafane popio" s našon narančasto-crljenom kapom na glavi, s crnim boulama. On mu ju je, veli, i dao.

- Sajam je bio jako uspješan, predstavili smo u najboljem svjetlu naš drniški pršut, a sam sajam je bio odlično organiziran, što bi trebao biti i nama u Drnišu putokaz u kojem smjeru trebamo ići. Sajam je bio organiziran na četiri tisuće četvornih metara šatora i tri tisuće metara izložbenog prostora, a navečer su pjevali Petar Grašo i Željko Bebek i još dvije predgrupe koje su bile izvrsne.

Ukratko, u ta dva dana sve je bilo puno raznih događaja, koncerata i zabave. A ne da se događa kao kod nas da se u isti dan održavaju Srednjovjekovni sajam u Šibeniku i festival pršuta u Drnišu, koji tako sami sebi konkuriraju. U Tinjanu čak prodaju i ulaznice za sajam, 30 kuna, što nije malo. A opet je bilo više od 30 tisuća ljudi. Prema tome, ne mora festival biti mukti kao kod nas u Drnišu gdje ni izlagači ne plaćaju, nego to mora biti odlično organizirano, marketinški upakirano i uvezano u vrhunsku gastronomsku, kulturno-zabavnu, a time i turističku ponudu ne samo Drniša i Šibenika, nego i cijele dalmatinske regije, zbog koje će se dolaziti i iz Splita i Zadra - kazao nam je Ante Reljanović.

28. travanj 2024 08:54