StoryEditorOCM
ŽupanijaBrzo pukla ljubav

Drama u šibensko-kninskoj vladajućoj koaliciji eskalira: Stipe Petrina predlaže pokretanje postupka opoziva župana Marka Jelića

Piše Davorka Blažević
16. ožujka 2022. - 11:14

Nema mira u redovima vladajuće koalicije u Šibensko- kninskoj županiji. Novi zaplet ovoj kontinuiranoj drami između partnera u vlasti, prije svega između NL Marka Jerlića i NL Stipe Petrine, isprovociran je Petrininim prijedlogom za pokretanje postupka opoziva župana Marka Jelića.

Za srijedu, 23. ožujka sazvana je sjednica Županijske skupšitne kojoj je prva točka dnevnog reda Prijedlog Zaključka o potrebi podnošenja prijedloga odluke o raspisivanju referenduma za opoziv župana Marka Jelića. Prijedlog se, kako se navodi, podnosi u slučaju postojanja "opravdane potrebe", a da bi se odluka o raspisivanju referenduma donijela potrebna je potpora dvotrećinske većine svih vijećnika u ŽS. Referendum se, ukoliko za takvu odluku glasa potrebna većina vrijećnika, raspisuje u roku od 30 dana od donošenja odluke vijećnika u ŽS.

U obrazloženju ove inicijative, Petrina se poziva na Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakon o referendumu, Zakon o sprječavanju sukoba interesa, Statut i Poslovnik županije.

Kao razloge koji su ga motivirali da predloži raspisivanje referenduma o opozivu župana, Stipe Petrina, inače predsjednik Županijske skupštine,navodi da je župan odgovoran za ustavnost I zakonitost obavljanja poslova u njegovom djelokrugu, te ustavnost i zakonitost akata upravnih tijela županija. A župan Marko Jelić, tvrdi Petrina, nije ni zakonito ni ustavno obavljao poslove župana. Naprotiv, županija samo nazaduje, a sam župan opstruira njezin rad.

-Tako je, primjerice, obrazlaže Petrina, do današnjeg dana umjesto smanjivanja broja zaposlenih u županiji, taj broj samo narastao.

U istom kontekstu spominje I Elaborat o spajanju domova zdravlja u Šibeniku, Kninu I Drnišu u jedinstvenu ustanovu, pri čemu se, kako trvdi, vijećnicima predočio "nedoovljno stručan, prepisan i manjkav " dokument za kojeg je autor, kojeg se dovodi u prijateljsku vezu sa županom, trebao biti plaćen s 30 tisuća kuna. Župan je tvrdio, ističe Petrina, da je to bio preliminarni dokument koji je poslan vijećnicima informativno, da bi dobili uvid u financijske efekte integracije domova, jer za dubinsku analizu nije bilo vremena s obzirom na termin zakazane sjendice ŽS. No, naglašava Petrina, "pravi", stručni i potpuni Elaborat nije do danas završen, " što potkrepljuje tvrdnje da je župan nemaran u raspolaganju novcem iz županiskog pororačuna".

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Drugi razlog za opoziv je izostanak stvarnih promjena u Upravnom odjelu za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove za koji Petrina navodi kako je od ranije građanima poznat kao "neefikasan, korumpiran i usporen".

-Međutim, od smjene bivše pročelnice Semire Škugor se apsolutno ništa nije promijenilo, nego je to i dalje leglo nepotizma i korupcije- tvrdi Petrina, dodajući kako župan nije doveo nove, mlade i obrazovane ljude koji bi mogli donijeti pozitivne promjene u županiji, nego je isključivo napravio preraspodjelu stare postave zbog koje je, kaže, županija i pretrpjela nepopravljivu štetu. Isto je, trvdi i s Upravnim vijećem Lučke uprave koju ne samo da nije smijenio nego joj se priklonio, što govori, smatra, o očitom pogodovanju članovima NL Marka Jelića.

Kao jedan od razloga za opoziv primoštenski načelnik spominje i slučaj Zavoda za hitnu medicinu ŠKŽ gdje je, veli, velikom "slučajnošću"Mira Lučev, majka Gorana Šimića, vijećnika NL Marka Jelića, iako je 2.listopada 2021. otišla u prijevremenu starosnu mirovinu, 3. listopada 2021. zaposlena na pola radnog vremena kao glavna sestra Zavoda, što je, smatra, nečuveno pogotovo u uvjetima pandemije!K tome, sve je to obavljeno bez javnog natječaja, a kako vjeruje Petrina, pod budnim okom župana. Optužuje Jelića i da "izmišljenim radnim mjestima"samo dodatno opterećuje proračun, umjesto da je upravu racionalizirao.

No, najveći sukob interesa župana Jelića, čelnik ŽS vidi u županijskom trgovačkom društvu Ceste Šibenik d.o.o.

Župan je, navodi u obrazloženju prijedloga za opoziv Petrina, neovlašteno sudjelovao na sjednici Nadzornog odbora Cesta Šibenik gdje je utjecao na članove NO za koga da glasaju. Postoji osnovana sumnja, tvrdi Petrina, da je župan lobirao da njegov kandidat Rober Miljković postane ravnatelj, a da se član NO Ante Pražen zamijeni drugim članom – Marijem Čularom, sve s ciljem da se kompletno poslovanje Cesta Šibenik prebaci na trgovačko društvo u vlansištvu Grada Knina – Upravitelj Knin d.o.o. (?!)

Tu tezu Petrina potkrijepljuje navodom da je direktor Upravitelja Knin, Josip Kaić, suprug kandidatkinje s Jelićeve liste- Jelene Kaić, blizak prijatelj župana, pa, kaže, postoji osnovana sumnja da Marko Jelić ima i osobne koristi od iznenadnog i brzog širenja i rasta poslovanja te kninske gradske tvrtke koja je u 2020. imala dobit od 4 milijuna kuna i ukupni proračun od oko 9 milijuna kuna, od čega se gotovo sedam milijuna odnosi na nabavu opreme za održavanje nerazvrstanih cesta (?!)

Inače, mnogi vjeruju da je ovo samo još jedan oblik pritiska na župana Jelića, jer za njegov opoziv teško da bi Petrina u ŽS mogao dobiti dvotrećinsku potporu vijećnika. Osim, ukoliko mu ne bi pritekao u pomoć HDZ...

28. travanj 2024 09:45