StoryEditorOCM
ŽupanijaZAŠTO ME NAPADAJU?

Djeca i rodbina neće biti taoci moga posla; Nediljko Dujić, predsjednik županijskog HDZ-a progovara o optužbama za nepotizam: Ljutim se zato što se mene pita za javni natječaj, dok drugi zapošljavaju ljubavnice, po tri-četiri i nitko ih ništa ne pita

1. ožujka 2019. - 14:16

Šef županijskog HDZ-a i čelni čovjek Skupštine Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić, ovih je dana dospio pod povećalo javnosti zbog "otvorenog pisma" bivšega stranačkog kolege, donačelnika Kistanja Roka Antića, koji ga je optužio za nepotizam i klijentelizam. Zapravo, za zapošljavanje svoje rodbine na području Kistanja, a na štetu tamošnjeg stanovništva koje ionako nema puno prilike za posao. O svemu je Antić izvijestio predsjednicu države Kolindu Grabar-Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, apelirajući na njih da na takve pojave reagiraju i zaustave ih. Bio je to povod za intervju s Dujićem, ali tek povod...
 

- Što kažete na optužbe Roka Antića koji vas proziva za nepotizam i tvrdi da ste zaposlili dva svoja nećaka iz skradinskog kraja u "Vodovod" na kistanjskom području i time oduzeli posao nekom od Kistanjaca? Najnovije informacije govore da je u međuvremenu i vaša kći zaposlena, navodno, kao glasnogovornica, u HEP, odnosno u "Elektri" Šibenik?

- To je dezinformacija. Primljena je u HEP kao referent s višom stručnom spremom, na javnom natječaju. Dakle, opet laži. Moja djeca i moja rodbina, neće biti taoci moga zanimanja. Ovdje je pitanje svih pitanja jesu li poštovane sve zakonske norme. Ako jesu, ne vidim ni jednog razloga da se njezino zapošljavanje vezuje uz mene, a ako nisu, postoji procedura i neka se poštuje.

Podvale o kćeri

- Ako je bio javni natječaj, valja pretpostaviti da se nije samo vaša kći prijavila na njega?
- Suvišno je pričati "ako je bilo natječaja". Znači, idemo s pozicije da sam ja državni neprijatelj...
 

- Zašto biste bili državni neprijatelj ako vas pitam je li bio raspisan javni natječaj za radno mjesto na koje je primljena vaša kći?
- Je, je, ide se s tih pozicija. Bio je javni natječaj i izvolite provjeriti. Moja djeca nisu neprijatelji sustava i imaju pravo zaposliti se u skladu s propisanom procedurom...
 

- Zbog čega toliki gnjev? Pa kao javna osoba morate biti spremni i na neugodna pitanja. Zašto se ljutite, ako je sve regularno?
- Je, ljutim se zato što se mene pita za javni natječaj, obmanjuje se i laže, dok drugi zapošljavaju ljubavnice, po tri-četiri i nitko ih ništa ne pita. I neću odgovarati na ova pitanja. Neka se provjeri. Zašto nitko nije to isto pitanje postavio dok je sa srednjom stručnom spremom prodavala karte na Autobusnom kolodvoru... Sad ima i visoku stručnu spremu, a sa višom se zaposlila. Moja je kći diplomirala na Veleučilištu u Šibeniku, ekonomistica je i promociju je imala prošli vikend na dubrovačkom Sveučilištu. Što god kojekakvi podvaljivali, moja kćer će se javiti na prvi natječaj koji bude raspisan bilo gdje, sukladno s njezinom visokom stručnom spremom. Ima pravo na to i neće joj nitko osporavati da živi punim plućima u ovom društvu.

Supruga u Cestama

- Jeste li tužili Roka Antića?
- Da, i to mi je prvi put u životu, u mojih 52 godine, da nekog tužim. Učinio sam to zato što je u trenutku kad je napisao "otvoreno pismo" znao da nisam član Skupštine Vodovoda već duže od dvije godine, i znao je da nije točno da su moji nećaci zaposleni prije 18 mjeseci u Vodovodu, što sam priložio uz tužbu...
 

- Rekli ste mi da su vaši nećaci zaposleni u Vodovodu prije četiri godine.
- Tako je, i to se može provjeriti u "Vodovodu" u kadrovskoj službi gdje je za svakog djelatnika evidentirano kad se zaposlio, koje poslove radi i na koji način je došao u tvrtku.
 

- Što je po vašem mišljenju razlog da vas je Antić baš sada prozvao zbog nečeg što je staro već četiri godine?
- Cilj mu je bio iskompromitirati me, a očito je to ono najgore što mi je mogao staviti na dušu.
 

- Vaša je supruga zaposlena u Hrvatskim cestama?
- Moja je supruga radila, a radi i danas u Cestama Šibenik, a ne HC-u. To je strašno koliko me se propituje, to je strašno i nedopustivo. Prije četiri-pet godina išla je anonimna kaznena prijava zbog zapošljavanja moje žene, proveden je postupak i utvrđeno je da je sve čisto.
 

- Na što se refereiralo? Na sukob interesa jer ste bili u NO Cesta Šibenik?
- U prijavi se tvrdilo sam pogodovao u njezinu zapošljavanju i sl. Sve je to odbačeno. Moja je žena prije toga bila devet godina na Zavodu za zapošljavanje, a u trenutku njezina zapošljavanja ja sam bio samo gradonačelnik Skradina i obični član HDZ-a.
 

- I u NO Cesta Šibenik?
- U to vrijeme ne.

Most i NP Krka

- Nekidan je Mostova kandidatkinja na listi za Europski parlament Sonja Čikotić u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" izjavila da se odlučila angažirati u politici kad je shvatila da se bez iskaznice HDZ-a ne može zaposliti ni kao čistačica.
- Oni su zadnji koji mogu pričati o tome. Zadnji. Poznato je svima da je Most pokušao mijenjati sistematizaciju u Hrvatskim vodama da bi zapošljavali svoje ljude. Sonja Čikotić ili ma tko od njih, ne može govoriti o tome, jer oni su ogledni primjer kako ne treba raditi.
 

- Nedavno je bio natječaj za novog ravnatelja NP-a Krka. Šest kandidata je ispunjavalo uvjete natječaja, ali jedna je kandidatkinja i nezaposlena hrvatska braniteljica. Kako to da ovog puta HDZ-ovoj Vladi to nije bilo bitno?
Ravnatelja NP-a Krka je izabrao ministar okoliša, a ne lokalni HDZ. Nikad nisam bio u lovu s ocem nove ravnateljice s kojim sam samo poznanik.To je bila prilika da se mladim ljudima dade prilika da dokažu svoje sposobnosti. HDZ pod mojim vodstvom, neovisno od ovog slučaja, želi pokazati da članstvo u stranci nije ulaznica, ni glavni uvjet da bi bio postavljen na neko radno mjesto. Znanje i sposobnost moraju biti na prvom mjestu. A što se tiče Zakona o pravima hrvatskih branitelja, meni je malo nelogičan. Ovdje se tražio menadžer, a da se tražio stručni voditelj NP-a, prvi bih podržao gospođu Zmijanović kao stručnjaka. Osim toga, gospođa koja ima doktorat, a i nezaposlena je hrvatska braniteljica, dva puta je dobila otkaz u Nacionalnom parku i to je sudski potvrđeno u korist NP-a. Zagovarao sam i kad se birao ravnatelj NP-a Plitvice, pa tako i NP Krka, da ne može lokalna razina uvjetovati Vladi koga će postavljati na čelo ustanova i tvrtki kojima je Vlada osnivač. Neka svatko odgovara za svoj dio posla.

Pauk za Bruxelles

- U svibnju su europski izbori. HDZ još nije objavio listu svojih kandidata za Europski parlament. Možemo li očekivati da na toj listi i Šibenik ima svoga kandidata iz vaše stranke?
- ŽO HDZ-a je jednoglasno podržao Gorana Pauka kao kandidata za EP. A lista će biti poznata oko 10. ožujka.
 

- Moglo bi se dogoditi da prije dobijemo eurozastupnika iz Šibenika negoli saborskog zastupnika u hrvatskom parlamentu. Zašto izabrani saborski zastupnici iz ove županije, pa i vi, među ostalim, ne žele u Sabor premda su na izborima osvojili mandat?
Zato što mislim da na poslu kojim se bavim daleko više mogu pridonijeti svojoj županiji, gradovima i općinama, nego kao saborski zastupnik. Meni nije presudna plaća za baviti se politikom.
 

- Nije stvar u plaći, nego, kako tvrde oni u dvojnim ulogama, "tko je bliži oltaru, njegov se glas bolje čuje".
Ja mislim suprotno. Ja sam toliko blizu ovoj Vladi i premijeru da ne mogu biti bliže, ma i da sam na Markovu trgu ne bi bio bliže. Imam izvanrednu suradnju s premijerom, svim ministrima i svim tijelima ove Vlade i to želim iskoristiti za pomoć svim gradovima i općinama u županiji, a mislim da se to vidi i u investicijama i projektima.

Aglomeracija i brza cesta

- Koje su to investicije?
- Najveća investicija, oko 500 milijuna kuna, jest Aglomeracija Šibenik, potpisana je i Aglomeracija za Murter, do sredine ove godine očekujemo za Rogoznicu, Pirovac i Vodice, i to će biti investicija veća od milijardu kuna. Prvi put, nakon dvadesetak godina, ubrzali smo projekt brze ceste Knin-Drniš-Šibenik. Moramo napraviti obilaznice Drniša i Knina, u prvoj fazi pojačati elemente postojeće ceste i to će zadovoljiti potrebe prometa na toj dionici za idućih 20-ak godina. Ne vjerujem da u ovom trenutku netko može osigurati dvije milijarde kuna za cestu koja ima sto vozila dnevno izvan sezone.
 

- Onda, hoće li se brza cesta graditi ili neće?
- Ide izgradnja obilaznice, prije svega Drniša, jer ona skraćuje put do Knina, i ako se do kraja ovog mandata raspiše natječaj za tu obilaznicu, onda smo postigli dobar cilj kako Knin približiti centru županije. Ne odustajemo od brze ceste, ali ovog trenutka niti je realno niti ima opravdanja za tu cestu sada dati toliki iznos. Ta je cesta nekad planirana da bi cijela zapadna Bosna išla preko nje prema moru. Tamo danas nema ni gospodarstva ni stanovništva, i ona više gospodarski ne može biti prioritet.
 

- Što još spremate?
Radi se studija za četiri trake ceste od Šibenskog do Morinskog mosta, i to je prioritet, ide se na rješavanje čvora Rokići i Njivice. Očekujem do kraja mandata da bar jedan od ta dva čvora riješimo, iako ja mislim da je glavna crna točka ona kod TLM-a. Radimo četiri-pet vrtića na području županije, da ne govorim o ostaloj infrastrukturi. Drniš radi drugu fazu kanalizacije, radi se po svakoj općini najmanje šest-sedam investicija, a sve to je netko odradio, pripremio, netko je za to lobirao i to daje odgovor na ono koliko ja radim za ovu županiju.
 

- U kojoj je sve manje stanovništva...
Tu se svi slažemo i ako generalno, na razini države, ne napravimo iskorak, bit će to najveći problem ove zemlje.Trebamo naći model kako zainteresirati mlade ljude za ostanak i život ovdje.
 

- Što bi trebalo napraviti?
Imam ideju o tome i kad dođe vrijeme, prezentirat ću je, kad budem u poziciji da odlučujem o tome.
 

- Što to znači? Novi posao?
- Ja pripadam onom krugu ljudi koji se žele radom dokazivati. Sad sam kao djelatnik Hrvatskih šuma odradio Jadriju koja nije rješavana, da ne govorim 50, ali zadnjih 28 godina. Prvih 11 vlasnika objekata na Jadriji je potpisalo ugovore i nadamo se da će po tom modelu biti riješeni i drugi, a ukupno ih je 357.
 

- Gdje idete nakon toga?
- Žao mi je, to još ne mogu reći. Ostajem još u Hrvatskim šumama, ima jedan veliki projekt na kojem bih radio, ali o tome ne mogu govoriti, to je interna stvar firme. Kad mi uprava povjeri taj projekt, onda ću ga prezentirati. Ali mogu kazati da će biti vrlo interesantno, izazovno i učinkovito.


Žalosno etiketiranje
Imamo problem u društvu da ne znamo argumentirano razgovarati, i ako moji argumenti ne odgovaraju onom drugom, odmah krene gađenje na najnižoj razini, a to nije dobro. Kad je bila aktualna Istanbulska konvencija, moja najmlađa kćer, koja je u Ekonomskoj školi, dobila je papir na kojem su joj napisali da joj je otac Srbin, srbočetnik, i to djeca onih koji ni dana nisu sudjelovali u obrani Hrvatske.To je zbilja žalosno. Kao što je žalosno da roditelji te djece nisu branili Hrvatsku, za razliku od mene koji sam četiri godine proveo braneći domovinu.


Imam samo jedan stan
Nemam dva nego jedan stan koji sam dobio 1991. kao djelatnik MUP-a. Cijeli rat je u njemu živjelo 13 članova moje obitelji. Za razliku od mnogih koji nisu imali nikakve uvjete da bi dobili stan, pa su uzimali po tri stana, nas 13 živjelo je u tom jednom.
I danas oni pričaju te priče. Moje poštenje neće nitko na takav način srozavati. Samo zato što odlučno pokušavam popraviti situaciju u društvu i diram u raznorazne interesne skupine koje su na nelegalan način zaposjele što im ne pripada.

30. travanj 2024 14:17