StoryEditorOCM
ŽupanijaŽupanijska skupština

Dio oporbe napustio sjednicu: ‘Nevjerojatno je da župan ne zna nabrojati sedam strateških kriterija‘

Piše Davorka Blažević
15. ožujka 2021. - 12:39

Aktualni saziv Županijske skupštine šibensko-kninske i svoju je, vjerojatno, zadnju sjednicu u mandatu zaključio nezadovoljstvom dijela oporbe obezvrijeđivanjem vijećnika i potpunim minoriziranjem skupštine, kako je to i kazao Ivica Ledenko u ime kluba Loza- Most.

Njihovih pet vijećnika demonstrativno je napustilo sjednicu ŽS ne želeći davati svojim sudjelovanjem legitimitet i kvorum u donošenju izmjena i dopuna Statuta i Poslovnika županije kojima se predviđa odlučivanje preko obrazaca.

-Time se potpuno devastira demokracija i transparentnost odlučivanja u Skupštini, a pokazalo se da ne mora biti tako. Jer, turistička županija poput Šibensko-kninske ima odgovarajuće resurse, kongresne centre i dvorane koje, kako smo vidjeli i na primjeru ove, zadnje sjednice, potpuno zadovoljavaju sve epidemiološke uvjete za rad ŽS. Nije problem održavanje video-konferencija, ali jest odlučivanje vijećnika uz pomoć google obrazaca i na to ne pristajemo- objašnjava razloge napuštanja Skupštine Ledenko (Loza).

Drugi razlog koji je nagnao Klub Loza-Most da bojkotiraju rad ŽS nakon održanog aktualnog sata, jest županovo izbjegavanje odgovora na vijećnička pitanja.

-U strateškim smjernicama 2020. navedeno je sedam strateških ciljeva za mandatno razdoblje ove županijske postave. Primjerice, u dokumentu kojeg potpisuje župan stoji da je 2015. g. BDP per capita iznosio 8100 dolara, a kao strateški cilj je naznačeno 9000 dolara u 2020.. Ili, 2017. nezaposlenost je iznosila 18 posto, a cilj za ovu godinu je u Strategiji razvoja – 14 posto. Pitao sam župana Gorana Pauka što je od tih strateških ciljeva ostavareno, što nije, a umjesto odgovora on se šeretski smješkao izbjegavajući bilo kakav odgovor.

Štoviše- kaže Ledenko- izjavio je kako će o tome govoriti u izbornoj kampanji!? Pa, zaboga, on je još uvijek župan i ima obvezu prema Skupštini i svakom njezinom vijećniku. Kakav je to način da odbija odgovoriti vijećnicima?- revoltirano će čelnik Loze, uvjeren, kako je rekao, da župan zapravo i ne zna nabrojiti kojih je to sedam strateških kriterija koje navodi Strategija.

- Nevjerojatno je- zaključuje vijećnik- da župan, kad treba podvući crtu na svoj mandat, ne zna nabojiti ni sve strateške ciljeve.

30. travanj 2024 14:00