StoryEditorOCM
ŽupanijaNOVITET

Cjelodnevna nastava za učenike škole u zaleđu Šibenika pokazala se kao pun pogodak: ‘Imamo doručak, ručak i sve stignemo‘

Piše Šibenski.hr
4. prosinca 2023. - 16:23

Uz cjelodnevnu školu i kuhinja postaje učionica.

Da vidim što znamo o kanapeu? Iz Francuske. Ovdje ih sami slažu i uz hranu upoznaju svijet.

Dobro je, odlično, svi smo skupa, družimo se i učimo nešto novo – kazuje za HRT Kristina, učenica OŠ Jakova Gotovca.

Novitet je to od ove jeseni. Uvedena je cjelodnevna nastava i novi programi.

- Na početku je bilo malo naporno ostajati do tri u školi, ali bude lakše kad dođem kući i nemam domaćeg i mogu se odmoriti – kazuje Jakov, jedan od učenika.

- U ovakvom konceptu nastave mi imamo vremena i za dopunsku i za dodatnu i za izvannastavne i za kombinacije bilo kakve, što do sada nismo imali – kazuje Tina Abramac, učiteljica talijanskog jezika.

Nisu imali ni ručak, a sad je postao glavni dio dana. Druženje uz toplo jelo nestrpljivo iščekuju.

- Dobro je to što imamo ručak i doručak, bude sve odlično – ističe učenik Josip.

No potrebe ovog eksperimentalnog programa ne prati infrastruktura. Gotova jela dostavljaju se u čajnu kuhinju.

Do kraja godine osigurana su sredstva dok ne bude uređena školska kuhinja koja bi trebala profunkcionirati u narednih nekoliko mjeseci – kazuje ravnatelj škole, Živko Bulat.

Njih to ne zabrinjava previše. Tanjuri se brzo prazne i djeca jure na igralište. Nakon igre, povratak u školske klupe. Gužve nema jer učenika je sve manje.

- Zna nam se dogoditi i generacija bez ijednog učenika tu u našoj centralnoj školi, primjerice trenutno trećeg razreda nemamo - dodaje Sanja Bačelić-Medić, učiteljica razredne nastave.

Godišnje se bilježi pad broja učenika od 10 posto. Kombinirana nastava ovdje je postala stvarnost. No ipak, u školu se ulaže s nadom da ih čeka bolje sutra i veći žamor na hodnicima.

26. travanj 2024 11:25