StoryEditorOCM
Županijarogoznica

Boris Abaza, nezavisni vijećnik u Općinskom vijeću tvrdi: Novac za sport i kulturu odlazi na lov na zečeve

Piše Vedrana Stočić
28. srpnja 2018. - 13:10

U Rogoznici ne djeluje ni jedan sportski klub, izuzmemo li Sportsko ribolovno društvo. Nastavi li se ovako, Rogoznica nikada neće prirediti doček ni jednom mladom sportašu – ogorčeno kaže Boris Abaza, oporbeni nezavisni vijećnik u rogozničkom Općinskom vijeću.

Na posljednjoj sjednici općinskog parlamenta, iako je načelno prihvatio rebalans ovogodišnjeg proračuna, jedini je bio, i to vrlo odlučno, protiv rebalansiranih programa za sport i kulturu. Inače, otkako je sjeo u stolicu narodnog predstavnika, ne prestaje dizati buru na svakoj sjednici Općinskog vijeća postavljajući nezgodna pitanja vladajućim hadezeovcima. Nakon sjajnog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije i veličanstvenih dočeka u većim i manjim gradovima, nametnuo se razgovor s Borisom Abazom o rogozničkom sportu.

– Općina raspisuje javne natječaje za dodjelu sredstava sportskim i kulturnim udrugama, a na natječaje se nema tko javiti. Onda se novac namijenjen sportu, ovaj put 106 tisuća kuna, daje za uređenje okoliša lovačkog doma, u koji je proteklih godina s pozicije sporta već ulupano stotine tisuća kuna. Pitam se što ima ubijanje životinja sa sportom, djecom i mladima. Rogoznička djeca nemaju sportsku dvoranu, nemaju igralište prilagođeno bilo kojem poznatom sportu, ako žele nešto trenirati, roditelji ih moraju voziti u obližnja mjesta i gradove – kaže Abaza.

Ali Općina je raspisala natječaj i bila je spremna dati novac i za sport i kulturu...
– Znaju oni da novac nema tko uzeti. Svih ovih godina ništa nisu napravili na poticanje takvih aktivnosti. Zakonodavac je sve napravio da maksimalno zakomplicira volonterski rad u udrugama, međutim, općinska vlast mora poticati takve aktivnosti, a općinske službe moraju uskočiti i pružiti svu potrebnu pomoć da zažive sportski klubovi te kulturne i građanske udruge. Općinska uprava ima čak 15 stalno zaposlenih, nije mi jasno da netko od te silne administracije nije određen kao potpora kulturnim i sportskim aktivnostima. Ni to me ne čudi. Otkako sam vijećnik, prikupljajući provjerene informacije došao sam do stravičnog zaključka: ulaznica u blaženo stanje općinskih službenika i zaposlenika je stranačka iskaznica, a ne obrazovanje i sposobnost. Svjesno se pri zapošljavanju krši čak i Zakon o hrvatskim braniteljima, na što sam upozorio i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda.

U fokusu vam nije samo sport, nego i kultura...
– Žalosno je da u Rogoznici djeluje samo jedna klapa. Nema društava koja bi njegovala tradicijsku kulturu i baštinu. Mladi talentirani ljudi nemaju gdje svirati, pjevati, plesati, glumiti... Onda se novac, umjesto takvim udrugama, dijeli privatnim i poluprivatnim manifestacijama kao što je, primjerice, "Tuna Fever". Nemam ništa protiv bilo kakve manifestacije, samo novac namijenjen sportu i kulturi ne bi trebao biti usmjeren u lov na zečeve i na male i velike ribe. Ne mogu razumjeti da odgovorni u općinskoj vlasti ne shvaćaju koliko je važan kulturni i povijesni identitet, a samo zanesenjaci okupljeni u udrugama mogu dati puno za jako malo novca. Kolika je nebriga za taj važan segment života, govori i činjenica da ni 21 godinu nakon svoga osnutka općina Rogoznica nema ni grb ni zastavu – zaključuje Boris Abaza i poručuje kako će učiniti sve što je u njegovoj moći da se takvo stanje promijeni, a ima, kaže, i potporu dobrog dijela rogozničke javnosti.


KAZNENA PRIJAVA
Na 70 stranica o trgu i plaži

Ovih dana Boris Abaza u Rogoznici je dodatno podignuo temperaturu podnoseći DORH-u kaznenu prijavu protiv odgovornih u Općini, nadzornog inženjera i stručnih vještaka. Kaznena prijava sadrži čak 70 stranica, a podnesena je zbog loše izvedenih radova i odstupanja od projektne dokumentacije na glavnom rogozničkom trgu i na velikoj plaži Šepurina-Lozica, u koje je Općina bez dodatnih radova uložila šest milijuna kuna.

27. travanj 2024 11:50