StoryEditorOCM
ŽupanijaAKCIJA VOLONTERA

Blagoslovljena kapelica svetog Ante: mještani Gaćeleza dobili prostor za okupljanje, postavljene su i dječje sprave za igru

Piše Šibenski.hr
3. prosinca 2022. - 10:58

Uz prisutnost mještana Gaćeleza i članova udruge “Lokva-Gaćelezi”, blagoslovljena je kapelica svetog Ante, postavljena na obnovljenom suhozidu lokve u Gaćelezima. Uz prigodan obred kapelicu je blagoslovio don Ante Škugor, župnik iz Grebaštice.

Lokva u Gaćelezima imala je veliko značenje za lokalnu zajednicu.

Koristila se za napajanje stoke i zalijevanje poljoprivrednih površina, a na području oko lokve okupljala su se djeca i stanovništvo. Zahvaljujući velikoj akciji brojnih volontera, obnovljen je 45 metara dug suhozid, a osim uređenog okoliša, na radost najmlađih, postavljene su sprave za igru.

Suradnja s LAG-om

Spomenimo, prije četiri godine počela je suradnja LAG-a “More 249” i nekolicine mještana, nakon čega se krenulo u obnovu i valorizaciju područja lokve. LAG “More 249” je na raspisanom natječaju Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u 2018., odobrenim sredstvima, a sve uz pomoć mještana, očistio prostor oko lokve i površinu lokve.

Postavljena je informativna ploča, nabavljena i postavljena klupa za odmor i kanta za otpad, te izrađen promotivno-edukativni materijal.

image
Infovodice

Donacijom jednog mještanina postavljene su dječje sprave za igru, čime je cijeli uređeni prostor dobio novo značenje.

Kako su mještani i dalje održavali prostor lokve i davali mu sve veću važnost, uočena je i potreba za obnovom suhozida, koji se počeo urušavati. Dio suhozida je nekolicina mještana sama obnovila, ali bila im je potrebna stručna pomoć.

LAG “More 249” angažirao je udrugu “Dragodid” te je ovom akcijom uz pomoć svih volontera obnovljen suhozid u dužini od 19 metara. Svakako treba spomenuti da je nakon suradnje mještana i LAG-a, te obnove lokve, nastala potreba za osnivanjem udruge, koja je dobila i naziv “Lokva-Gaćelezi”.

– Akcija je pokazala veliku volju i angažman volontera koji su svojim radom dali ogroman doprinos i predanost općem dobru i lokalnoj zajednici. Zato zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovoj hvalevrijednoj akciji, LAG-u “More 249”, udrugama “Dragodid” i “Gardun”, “Permakulturi Dalmacija”, “Varkop iskopima”, Šibensko-kninskoj županiji, Gradu Vodicama te Branimiru Sladoljevu i tvrtki “Bibilo kamen” koji su donirali dio kamenja – rekla nam je Antonija Peran Bilać, predsjednica udruge “Lokva-Gaćelezi”.

09. svibanj 2024 16:45