StoryEditorOCM
ŽupanijaREGATA ZA DUŠU I TILO

Betinu će u nedjelju okupirati drveni brodovi - gajete, leuti, kaići sa latinskim jedrom

Piše Katarina RUDAN
16. kolovoza 2018. - 13:49

U nedjelju, 19. kolovoza u Betini će se po šesnaesti put održati "Regata za dušu i tilo".

Sudionici ove vrlo atraktivne regate su isključivo drveni brodovi - gajete, leuti, kaići sa latinskim jedrom. Glavna svrha ove manifestacije je da prezentira bogato tradicionalno naslijeđe hrvatske drvene brodogradnje, a Betina u tomu prednjači, jer ima tristo godina dugu tradiciju brodogradnje u drvu i dan danas vrlo uspješnu industriju brodogradnje što je rijetkost u našim prilikama. Poznata je priča o "betinskim kalafatima", graditeljima drvenih brodova, koji su pravi majstori svog zanata i čija flota čini oko 70 posto ukupnog broja drvenih brodova koji danas plove hrvatskim dijelom Jadrana.

– Važnost ove tradicije prepoznalo je i Ministarstvo kulture RH, te je u lipnju 2015. godine zaštitilo umijeće gradnje betinske gajete kao nematerijalno kulturno dobro, a 2017. dobili smo i prvo pokretno kulturno dobro RH - gajetu Cicibelu – navodi direktorica betinske TZ-e Ana Mijat.

"
Regata za dužu i tilo" početi će i devet sati, druženjem sudionika na Mulu u Betini uz pečene srdele i tunjevinu. Sastanak kapetana najavljen je za 14 sati, a start regate je u 15 sati. Tko će biti najbolji, znati će se u 19 sati kad će biti proglašen pobjednik i uručene nagrade. Potom, kako i priliči, slijedi svečana večera za sve sudionike regate, a u 22 sata na Trgu na moru za dobru zabavu pobrinut će se grupa Amigosi.

01. svibanj 2024 11:15