StoryEditorOCM
ŽupanijaBuđenje zmaja

Antička legenda o Zmajevu oku kao turistička atrakcija

Piše Vedrana Stočić
4. kolovoza 2018. - 19:20

Manifestacija "Buđenje zmaja" ove je godine trajala dva dana. Prvog dana sa zmajem Murinom po rogozničkoj rivi defilirale su povijesne postrojbe: Vitezovi vranski iz Pakoštana, Zvonimirova straža iz Knina, Šibenska gradska straža, Kliški uskoci, Udruga Žrvanj iz Žrnovnice i rogoznička postrojba Heraklopoli, a nakon demonstracije viteških vještina nastupili su KUD "Sv. Ivan" i rogoznička muška klapa "Kopara".

Drugog dana nakon defilea čitavom Rogoznicom brojni domaći i strani turisti posjetitelji su legendu mogli doživjeti kroz scensko uprizorenje.
- Jedinstveno je uprizorenje antičke legende o jezeru Zmajevo oko i Zmaju Murinu, priča je to o hrabrosti, ljubavi, odanosti i pobjedi dobra nad zlim. Gledatelji su imali prilike doživjeti bajkoviti svijet zmajeva, čarobnjaka, vitezova i djeva, te postati dio legende o nastanku veličanstvenog rogozničkog jezera Zmajevo oko, simbola vječne i istinske ljubavi. Ove godine manifestacija je trajala dva dana, a već iduće nadam se da ćemo imati tjedni program - kaže Mario Mladinić, direktor Turističkog ureda rogozničke Turističke zajednice.



Inače za rogozničko jezero vezane su čak tri legende, međutim turistički je najzanimljivija ona o zmaju Murinu. Štitio je stanovnike od osvajača i pljačkaša, a oni su mu svake godine na najduži dan morali dati najljepšu djevojku za ženu. Nijedna nesretnica nije preživjela prvu bračnu noć. Legenda kaže da se dvadesetog dana lipnja na krilatom konju Pegazu pojavio heroj Aristoles, praunuk argonauta Jasona. Zaljubio se u djevojku koja je sutradan trebala biti nevjesta strašnog zmaja. Mladi junak izazvao je Zmaja na dvoboj i kopljem kojeg je uz pomoć Hefesta i mjesečeve prašine iskovala moćna božica Atena smrtno ranio neman. Umirući Murin kandžama je iskopao vlastite oči. Jedno oko bacio je daleko iza Mljeta, a drugo mu je samo isklizlo pod noge i istopilo kamen. U toj udubini stvorilo se slano jezero znakovitog imena Zmajevo oko. I upravo Turistička zajednica uprizoruje tu legendu s porukom: ljubav sve pobjeđuje. Da bi ljubav bila vječna, stoji u promidžbenoj poruci TZ-a, narodna predaja kaže da se dvoje zaljubljenih zajedno trebaju okupati u Zmajevu oku. U posljednje vrijeme brojni mladenci se drže te predaje, a Rogoznica sve više postaje omiljena destinacija za sklapanje brakova.

27. travanj 2024 12:51