StoryEditorOCM
Županijapresudilo devet glasova

Analiza izbora u Rogoznici: kako je Zagrepčanka postala načelnica malog dalmatinskog mista

Piše Davorka Blažević
20. veljače 2022. - 18:54

Samo devet glasova bilo je presudno za pobjedu u prvom krugu nestranačke HDZ-ove kandidatkinje za načelnicu općine Anite Živković na prijevremenim izborima u Rogoznici. Nova načelnica izjavila je kako je pobjedom i sama iznenađena. No, vjerojatno je među rijetkima koji su izborni rezultat tako dočekali. Jer HDZ ništa ne prepušta slučaju, pa je, kažu u Rogoznici, tako bilo i ovog puta. S druge strane, oporba se ponašala poput rakove djece, koliko stranaka toliko kandidata za načelnika, ni traga pokušaju da se manifestira nekakvo oporbeno zajedništvo koje ih, eto, u županiji drži na vlasti...

Da je u biračkom tijelu imalo racionalnosti, HDZ na ovim izborima ne bi slavio. S obzirom na to da je njihov načelnik Marijo Mladinić, koji je izabran na redovnim lokalnim izborima u svibnju 2021., nakon samo nekoliko mjeseci, već u studenome, dao petama vjetra, podnio ostavku i doslovce pobjegao iz ureda općinskog načelnika.

A kad onaj najbolji, kojeg stranka u danom trenutku ima za ponuditi biračima, tako postupi, izda povjerenje svojih sumještana i kapitulira, nije baš logično ni razumno ponovo dati potporu istoj stranci i njezinoj akviziciji. Ali izbori obično nemaju puno veze s razumom...

Od pisarnice do načelnice

Kako bilo, Rogoznica je kao i uvijek do sada tipovala na HDZ, pa ma što to značilo. Mada, formalno njihova kandidatkinja nije član stranke, ali uživa njezinu potporu i za očekivati je da će vrlo skoro i formalno biti dio te ekipe.

Anita Živković, Zagrepčanka koja je prije 13 godina odlučila metropolu zamijeniti malom Rogoznicom, zaposlena je u pisarnici županijske ispostave Odjela za prostorno uređenje gdje zaprima i protokolira predmete. Plaću joj je dosad osiguravala Općina, a tako će biti i ubuduće, samo će sada biti veća. Studirala je pravo, nije nikad diplomirala, pa danas ima samo srednju stručnu spremu.

image
Anita Živković postala je nova načelnica Rogoznice, a i nju je iznenadila pobjeda u prvom krugu izvanrednih izbora
Nikša Stipaničev/Cropix

Kažu da je vrlo ambiciozna, da ima prijateljsku podršku i u bivšoj načelnici Sandri Jakelić, ali, čini se, ipak se najviše oslanja na autoritet vlastita oca, umirovljenog visokopozicioniranog policajca na kojega se, tvrde Rogozničani, često poziva. Odmah nakon izborne pobjede najavila je kao prioritete osiguranje vode za svako naselje u općini, izgradnju sportske dvorane i otvaranje radova na rivi. Da u svojim planovima uspije u tri iduće godine preostalog mandata, bila bi, poručila je, sasvim zadovoljna.
Od 1148 birača koji su se odazvali na izbore, Anita je dobila 582 glasa i s 50,69 posto podrške pobijedila u prvom krugu.

Dobila je 33 glasa više od svih ostalih kandidata zajedno, a bilo ih je pet. Zvuči pomalo nevjerojatno da se za ukupno registriranih dvije i pol tisuće rogozničkih glasača borilo čak šest kandidata. Najbolje je, nakon HDZ-ove pobjednice, prošao Ljubo Živković Lebo s NL Naše misto, kojeg je podupirala i NL Stipe Petrine, a osvojio je 171 glas, dok je trećeplasirani SDP-ov Duje Živković sa 167 glasova. Nezavisni Joško Živković je dobio 85, kandidatkinja Mosta i Domovinskog pokreta​ Ivana Lovrić 84, a nezavisni Marko Vidović 42 glasa.

Nedostižna infrastruktura

Zanimljivo, nitko s time nije nezadovoljan. Kao da je ovo bio probni test, a ne stvarni izbori. I mada u županiji imaju dokaz da samo zajedničkim snagama, okupljeni pod isti izborni stijeg, oko istog, zajedničkog kandidata, mogu poraziti HDZ čija je infrastruktura nedostižna, nema baš puno žala za tim što su propustili priliku, nakon županije, po istom modelu, možebitno osvojiit i općinu Rogoznica. Samo oni grintaviji Rogozničani reći će kako je oporba dokazala da su politički analfabete, jer se nisu uspjeli dogovoriti oko jednog, ili najviše dva kandidata koje bi na izborima podržali.

Predsjednik županijske organizacije SDP-a Karlo Klarin tvrdi da nitko nije ni javno ni privatno nudio nikakvu suradnju, svatko je odlučio okušati se s vlastitim kandidatom, a SDP je imao svoga "mladog lava" Duju Živkovića, kojem su ovi izbori bili svojevrsna politička promocija. Među zadnjima su prijavili svoga kandidata, kada su svi već istrčali u arenu sa svojim uzdanicama, pa je, veli Klarin, bilo deplasirano Duju nuditi kao zajedničkog oporbenog kandidata.

– HDZ je odradio što je htio i planirao, naš se Duje nije osramotio, ovo je ulog u njegovu budućnost i za njega će itekako biti vremena – vjeruje Klarin, ponosan na SDP-ova mladog inženjera elektrotehnike, koji trenutno sprema doktorat i čije vrijeme nesumnjivo dolazi. Pitanje je samo treba li ga Rogoznica ili će njegova kvaliteta biti lakše prepoznata drugdje...

Za razliku od Klarina koji misli da je šteta što se oporba nije dogovorila oko jednog kandidata kojeg bi svi podržali, Mostov Ivica Ledenko ne vjeruje da bi u tom slučaju epilog bio drugačiji.

– Ovo je mala sredina, ukupno s dvije tisuće birača, i ne može se na nju preslikati županija. Ovdje je presudila slaba izlaznost, a ne pet oporbenih kandidata – tvrdi Ledenko. Kaže da je nekih neformalnih pokušaja dogovora bilo, ali nisu uspjeli.

– Dogovorili smo se samo da ćemo svi podržati onoga koji uđe u drugi krug s HDZ-ovim kandidatom. Ali njihova je kandidatkinja pobijedila za devet glasova u prvom krugu, pa tu priliku nismo dobili. Iako, ako uđete u drugi krug i s relativno velikim zaostatkom, još možete pobijediti.

Nema šanse za drugi krug

Svojevremeno je to – kaže Ledenko – dokazao Mostov Ivan Kovačić koji je u prvom krugu osvojio samo 17 posto potpore u odnosu na HDZ-ova Škaričića, pa je ipak slavio pobjedu u drugom krugu!

– Nije problem u jednom kandidatu – smatra Ledenko. – Dapače, više kandidata je trebalo izvući veći broj birača na glasanje, ali je odaziv bio tako loš da ni to nije pomoglo. Ako iziđe manje od 50 posto birača, a izišlo ih je 45 posto, nema šanse za drugi krug. To znači da kandidati nisu odradili svoj dio posla. Izbori su prošli nezamijećeno. Ali to nije ključno. Za mene je ključno da je HDZ-ov načelnik Rogoznice pobjegao s funkcije glavom bez obzira, a Rogozničani su opet glasali za HDZ!

I to doista jest frapantno. Unatoč činjenici da je HDZ najveća stranka, s najmoćnijom infrastrukturom, da je možebitno i na ovim izborima imala neke svoje prikrivene igrače pod egidom nezavisnih, kako se tvrdilo u kuloarima, ali da birači baš ne žele nikakve promjene u općini čija sva naselja nemaju ni vodu, gdje vlada premoćno najveći kaos u prostoru i mafijaško tramakavanje sa zemljištem, e to baš nije lako razumjeti.

27. travanj 2024 05:12