StoryEditorOCM
ŠibenikGOVOREĆI OTVORENO

Da nije Putina, ekipa iz afere ‘Ina‘ bili bi odreda normalni hrvatski građani

1. rujna 2022. - 19:54

Nogometaš Omar Sadiq (25) u ljeto 2019. došao je u Partizan na posudbu iz Rome, uz naknadu od 100 tisuća eura. Tri godine poslije beogradski klub na njemu je zaradio pravo bogatstvo – 11 milijuna eura. Kako? Lako.

U siječnju 2020. Partizan je, nakon sjajnog starta, otkupio nigerijskog napadača za dva milijuna eura, ali ga je samo devet mjeseci poslije, nakon tek 52 utakmice, ali i čak 23 gola te 19 asistencija, prodao u tada drugoligaša, španjolsku Almeriju, uz odštetu od 5,5 milijuna eura. Ni dvije godine kasnije, kako navodi Index, Partizan je na ime bonusa od Sadiqa zaradio dvostruko više, točnije 11 milijuna eura. Je li u pitanju lopovluk? Je li moguće legalno, po zakonu, u svega nekoliko godina kupiti nešto, pa makar to nešto bio i netko, odnosno nogometaš za 100 tisuća eura, poput anonimnog nigerijskog nomada, ptice selice koja je dotle promijenila čak deset klubova, i onda hokus-pokus, nakon što je devet mjeseci nosio tvoj dres prodati ga za više nego duplo, doći i do basnoslovne sume, četiri ili pet puta od onoga što si uložio?

Moguće je, očito, ako napraviš dobar ugovor. I u njega uglaviš bonuse. To se zove biznis. I majstorsko sklapanje ugovora.

Majstorski posao

Majstorsko sklapanje ugovora može biti i nešto drugo. Što, vidjeli smo u "plinskoj aferi", koja ovih dana trese cijelu državu. Tu je uigrana ekipa, još od 2019. godine, iz Ine, preko tvrtke Plinara istočne Slavonije, koja je otprije imala ugovor za kupnju plina od Ine po povoljnoj cijeni, imala svoju tvrtku OMS, kojoj je plinara (pre)prodavala plin također ispod tržišne cijene i onda ga je OMS prodavao na svjetskom tržištu po stvarnim cijenama.

A ekipa koju su u subotu ćopili USKOK i policija – direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić, s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić – tereti se za pranje novca i zlouporabe u trgovini, na računu im je blokirano 800 milijuna kuna, a šteta se procjenjuje i na više od toga, na cijelu milijardu kuna.

Kako je to moguće? Izgleda lako, jer u ugovoru nisu bili, kao u slučaju nigerijskog nogometaša, navedeni bonusi – pa čak ni onaj najbanalniji, tipa ako plin poskupi, vi nama plaćate više – nego je tvrtka OMS Ulaganje izgleda kupovala plin po fiksnoj cijeni od 19,46 eura, a prodavala ga dalje na tržištu po cijeni i više nego deset puta većoj – i po 210 eura po megavatsatu.

Plin, nafta, električna energija, to je sve burzovna roba, a tržište i burza ne da su eksplodirali, nego su podivljali zbog rata u Ukrajini, Putinova zatvaranja plinske špine zapadnoj Europi, narasle potražnje nakon pandemije COVID-a. I ekipa se obogatila! Postala je žrtva svog uspjeha, jer su je ti nevjerojatni novci došli glave, stotine milijuna kuna na računu umirovljenika iz šibenske Dubrave. Koji nisu mogli proći nezapaženo.

Da su zaradili normalno, da su zaradili svaki po nekoliko milijuna kuna, ili da su podijelili nekoliko desetaka milijuna kuna, stvar bi prošla nezapaženo. Bili bi normalni hrvatski lopovi, ugledni građani, anonimni i bogati, odvjetnici, menadžeri, mecene i crkveni dobrotvori koji obnavljaju krovove od bogomolja i doniraju novce za političke kampanje – eto, ni tog direktora Ine nitko u Šibeniku nije ni znao ni poznavao – sve do ovog slučaja. Poznatija mu je bila mater, koja je godinama prodavala pozamanteriju.

Tresla se brda

Jer, ako se ispostavi da je Ina i drugima, a ne samo Plinari istočne Slavonije, odnosno OMS-u, prodavala plin po istoj ili sličnoj fiksnoj cijeni, bez dodatnih klauzula i bonusa, ako se ispostavi da je prvooptuženi Škugor, kao direktor "plinskog biznisa" u Ini, imao pravo potpisivati ugovore do određenog iznosa, kao što se u istrazi navodno već i brani, ako sama Ina, na što su već upozorili neki drugi, ne kaže da je pretrpjela štetu – a ona se ne javlja – onda nema ni slučaja. A ni pljačke.

Nego je riječ o normalnom, traljavom načinu poslovanja (inter)nacionalne naftne kompanije. Što će odvjetnici obrane, odnosno okrivljenih – skupi, puno iskusniji i s više utakmica u nogama nego oni u tužiteljstvu, odnosno Državnom odvjetništvu – razbucati ko prase masnu prtešku.

Da bi na koncu bilo kao i desetke puta dosad – tresla se brda, rodio se miš. Svako čudo za tri dana!

26. travanj 2024 08:20