StoryEditorOCM
ŠibenikPROČELNIK DIŽE SIDRO

Željko Burić: Matija, ostani, odlično radiš!

19. siječnja 2018. - 15:13

Za političke krugove u Šibeniku to je top-tema već nekoliko dana - Matija Bumbak, utjecajni i "slavom EU fondova" ovjenčani pročelnik za gospodarstvo grada Šibenika, "šef najjačeg odjela u gradu", odlazi u privatnike! Tu vijest, u "šuška se, šuška" formi, objavljenu na portalima kao "breaking news", sam Bumbak nije htio "ni potvrditi ni demantirati", a slično se ponašao i njegov prvi pretpostavljeni, gradonačelnik dr. Željko Burić.

- Ništa to još nije službeno, ja bih volio da Matija ostane, da ga zadržimo i ja se nadam da će ostati. Njegov odjel odlično radi, to je jedna sjajna ekipa. Ali jest, istina je, on je već više puta najavljivao da bi mogao otići u privatni sektor jer je za stručnjacima njegova profila, specijalistima za EU fondove, na tržištu velika potražnja, a mi plaćama ne možemo konkurirati privatnom sektoru - kazao je šibenski gradonačelnik, dodajući da i u slučaju da Bumbak ode, "to nije rezultat nikakvog nezadovoljstva u Gradu, nego odluka čovjeka koji želi kapitalizirati svoje znanje i iskustvo u trenutku kada tržište to omogućuje". Dakle, Matija nije "politički", nego isključivo "ekonomski" emigrant. Ide čovjek gdje mu je bolje...

O tome hoće li ili neće Bumbak u privatnike, nismo mogli ništa podrobnije saznati iz prve ruke jer je Bumbak i u četvrtak ostao jednako zakopčan o svom eventulnom odlasku.
- O tom potom, ne bih to sada komentirao, vidjet ćemo - kazao nam je nakon što se nakon trećeg poziva u sat vremena javio na mobitel.

Nama se, stoga, ipak čini da neće. Nego da je ovim glasinama, kojima je upravo on dao dozu ozbiljnosti, ako im i nije autor, naprosto htio upozoriti svoju stranku HDZ da je "iznenađen i uvrijeđen" njezinim postupkom. GO HDZ-a nije prihvatio Gabrijelu Gegu Balun, koju su on i gradonačelnik dr. Željko Burić gurali za novu šeficu Poda, a da o tome prethodno nisu ništa pitali stranku, stavljajući je pred gotov čin.

To je u GO HDZ-a među važnijim članovima stranke očito shvaćeno kao omalovažavanje od strane utjecajnog pročelnika čiji je "Odjel za EU fondove" već godinama nedodirljiv čak i za HDZ, potpuno izvan šapa stranačkog kadroviranja i bilo kakvog utjecaja. A sada je, u HDZ-u su to shvatili kao izazov, odlučio svoj suverenitet proširiti i izvan odjela, na gradske tvrtke, poput Poda, škartavajući odanog stranačakog vojnika Jakova u ime "nestranačke stručnjakinje". Koja na glasovanju protiv Terzanovića nije imala nikakve šanse, unatoč tome što je gradonačelnik Burić bio spreman čak i ponuditi ostavku ako Gega ne prođe.

No, vidjevši da je u toj potpori potpuno usamljen, brzo ju je povukao. Burić se našao u situaciji da je morao pred naraslim nezadovoljstvom spašavati sebe, a ne misliti na Gegu i Bumbaka. Kojem je to bila eksplicitna poruka da zaboravlja da ga je prije nego je postao "veliki stručnjak" na to mjesto pročelnika za gospodarstvo dovela stranka.

No, najnoviji potez s demonstrativnom najavom odlaska - koju ne želi ni potvrditi ni demantirati - pokazuje da je umjesto da reagira pametno, pa iz svega izvuče pouku, odnosno promijeni taktiku, politički neiskusni Bumbak reagirao impulsivno i tašto.
Plakat ćete vi za mnom, kao da je htio poručiti.

No, da nitko nije nezamjenjiv i da nitko neće plakati ni za kim mogle su mu pokazati već prve špekulacije kako bi ga na čelu odjela - ako ode - mogla zamijeniti upravo Gabrijela Gega Balun. Koje gradonačelnik, bumbakovski rečeno, "nije ni potvrdio ni dematirao", nego je javno izjavio da će dogovoriti sastanak s dotičnom stručnjakinjom iz Microsfta i IBM-a, da vidi postoji li kod nje želja i volja da se priključi gradskoj upravi. Što znači da gradonačelnik o Gabrijeli Gega razmišlja u niz varijanti, a zasad mu je najbliža ona da bi ona bila na čelu gradske Razvojne agencije koju tek treba osnovati.


Istina je, on je već više puta najavljivao da bi mogao otići u privatni sektor jer je za stručnjacima njegova profila, specijalistima za EU fondove, velika potražnja - kaže Burić

27. travanj 2024 23:57