StoryEditorOCM
ŠibenikIŽBENIKA

Treba postrožit mjere. I ponašat se ko i dosad!

7. prosinca 2020. - 10:26

Kako Hrvat provodi postrožene, protuepidemijske mjere? Odlično, ponaša se kao i dotad što se ponašao, a od svih drugih očekuje da se prave da ne vide! Eto, zatvorilo je kafiće, a Hrvati nastavili kao i dotad, uzeli kavu na trafici, pa sjeli na prazne štekate. Divota - sve isto, samo jeftinije! Al, đavlija policija – nije to nikakva policija, Titina milicija – pa udri i na to. Odma intervencija, uklanjaj štekate, ključaj stolove i katrige. Da raja nema di sidit! Samo zatvorit, ne dat, rastirat. To in je sve šta znaju!

Digla se kuka i motika i na Sabor, kad su vladajući najavili da bi mogli za ove šta ne poštivaju mjere, uvest kazne! Samo da van je kažnjavat, globit! Neko je spomenija i da bi tribalo prijavit susjeda kad organizira kućni party, na kojem se skupi više od deset ljudi. Sabornica se uskopistilila – niti čut! Je li to po Ustavu? Je li po članku 17. ili more proć i članak 16? Triba li za to dvotrećinska ili je dovoljna i obična većina?

Kad se tako ponašaju najbolji od najboljih, dični hrvatski muževi, dok Škoro drži miting kontra cinkera i drukera – Špijaju me, dušmani, moja ljube – koji bi sad radili isto što su napaćenom hrvatskom narodu radili od 45. do 90. kako se tek ponašaju oni obični, s dna kace.

Eto, slikao prije neki dan srednjoškolce naš fotoreporter na autobusnom kolodvoru u Šibeniku pa objavio na portalu slike di samo digdi koji ima masku na licu, pa onda potom prenio naš novinar tom prigodom pitanje i jednog zabrinutog čitatelja, koji se obratio redakciji Šibenskog. hr. s pitanjem – a tko nadzire ovakve situacije? Za odgovor, naravno, treba vidjeti drugu rečenicu ovog mog teksta.

Načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije Nikola Blažević odgovorio je, naravno, kako mu taj slučaj nije poznat, niti je Stožeru - logično - poznata situacija u kojoj se učenici putnici okupljaju na autobusnom kolodvoru u većim grupama itd., itd.

No, najbolja je reakcija roditelja ili staratelja, prijatelja, u komentarima na tekst objavljen na Fejsu, čitav niz njih, sve u prilog jadne, napaćene, pandemijom izmučene generacije – "A odakle vama, novinarčići, špije, cinkeri, drukeri – nastavite niz – pravo snimati maloljetnike, ispod 18 godina, bez privole roditelja, to je kazneno djelo..." itd., itd.

Eto ti ga sad na! Ne znaju ni oni, ni njihov podmladak da bi trebalo poštivat makar teke propisa pa nosit maske tamo di se gužve nikako ne mogu izbjeć, ali zato znaju cijeli set Zakona o javnom okupljanju, zaštiti privatnosti, GDPR-u, autorskim i srodnim pravima bolje nego Vesna Alaburić, Ivo Josipović i ZAMP zajedno, do zadnjeg zareza.

A što i ne bi? Kad mogu ovi u Saboru zbog maski i sličnih tričarija koje Japanci nose i na odmoru šetajući Kalelargom, zahtijevati pravorijek Ustavnog suda, što ne bi i oni zbog slike kako se krše propisi na javnom mjestu prozivali one koji rade svoj posao, a uzimali u zaštitu one koje te iste propise krše. Krasan primjer dici daju!

Kako ono kažu – da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. I Stožer, naravno. Za kojeg bi većina voljela da postrožava mjere u stilu onih kakve se već dijele kao GIF-ovi pod društvenim mrežama - možeš što hoćeš samo nemoj da te COVIDI. A poslije budi najglasniji kad se traže odgovorni za pad BDP-a, mrtve, bolesne, kolaps zdravstvenog sustava. Mi divni i krasni, a oni ništa ne valjaju! Ma na koga su, samo da mi je znat!

26. travanj 2024 23:24