StoryEditorOCM
ŠibenikAktualni župan Goran Pauk siguran je u pobjedu

Završit ćemo sve ključne projekte za razvoj županije

Piše PROMO
19. svibnja 2017. - 13:40

Ovu nedjelju čeka nas prvi krug izbora za župana Šibensko-kninske županije. Kao favorit za pobjedu slovi aktualni župan Goran Pauk koji vjeruje da će mu upravo njegovi rezultati osigurati povjerenje birača za novi mandat.

Koje biste projekte označili kao najvažnije u vašem mandatu?

- Postoji čitav niz dobrih i korisnih projekata u županiji koje bi valjalo navesti pa je teško izdvojiti samo njih nekoliko. Što se gospodarstva tiče, veliki korak naprijed bio je Regionalni operativni program na temelju kojeg su se pokrenule investicije i gospodarski rast županije.
Najbolji primjer naše brige za gospodarstvo je poduzetnička zona Podi koja je u sklopu navedenog programa dobila 1,7 milijuna eura, a 2015. godine je proglašena najboljom poduzetničkom zonom u državi. Brinuli smo i o ruralnom razvoju o čemu najbolje govori činjenica da smo podijelili i subvencionirali oko 3,5 milijuna trajnih nasada vinove loze, maslina i različitih voćki. Kao plod te pomoći danas se možemo pohvaliti s 400 hektara novih vinograda i 200-300 hektara novih nasada maslina i voćaka. Sve to doprinjelo je kvaliteti naših proizvoda pa tako danas imamo kvalitetna vina i vinarstvo te vrhunska maslinova ulja koja brandiramo kako bi postala prepoznatljiva i na međunarodnoj razini kao Drniški pršut sa EU zaštitom.
Osim navedenog izdvojio bih još i radove na sustavu odvodnje u Skradinu, uredili smo Bribir, a napravili smo i podlogu za projekte kanalizacije i odvodnje u Drnišu i Kninu. Što se pomorskog dobra tiče izgradili smo i rekonstruirali niz luka, privezišta i sidrišta. Uz to, tu je i centar za gospodarenje otpadom Bikarac koji vrijedi između 30 i 40 milijuna eura i uz kojeg ćemo biti u stanju još odgovornije upravljati otpadom iz čitave županije.

Iznijeli ste neke brojke, ali što županija radi da poboljša turističku sliku županije?

- Veseli me činjenica da se naš gospodarski napredak najbolje vidi upravo kroz turizam i broj ljudi koji nam dolazi svake godine oslikava naš rad i trud na tom području. Posljednjih godina realiziran je niz projekata koji su u direktnoj vezi s turizmom poput Centra Faust Vrančić na Prviću ili uređenog arheološkog nalazišta Hrvatske Mikene na Velikoj Mrdakovici u vodičkom zaleđu. Vremena se mijenjaju i ne možemo i dalje cjelokupni turistički potencijal bazirati na lijepim plažama i toplom moru – zbog toga smo kreirali 90 cikloturističkih tura na 2450 kilometara biciklističkih staza. Sa Drnišom smo proveli projekt "Razvoj turizma na rubnim područjima NP Krka" i osigurali tom području vrhunske turističke sadržaje. Uredili smo i infrastrukturu i okoliš u kanalu Sv. Ante a poduzeli smo i sve potrebne predkorake kako bismo uvalu Minersku i tvrđavu sv. Nikole adekvatno uredili te aplicirani projekte na EU fondove. Upravo se radovima na tvrđavi sv. Nikole najviše veselim u narednim godinama jer se radi o tvrđavi koja je jedinstvena u čitavoj Europi i zaslužuje restauraciju najviše razine, a uvjeren sam da će ući i u UNESCO zaštićenu kulturnu baštinu.
Osim toga, županija ove godine ponovno bilježi pozitivan turistički trend pa je od siječnja do kraja travnja zabilježeno 19 posto više dolazaka i 26 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine. Prva smo županija i prema prihodima iz nautičkog turizma, čemu su zasigurno doprinijele i naše investicije na priobalju.

Kakvi su vam planovi ako osvojite mandat?

- Postoji još puno projekata koje planiramo ili smo započeli s izvođenjem i želimo ih završiti. Volio bih naglasiti kako se krećemo u sjajnom smjeru, a imali smo realno najteži početni položaj zbog ratnih razaranja koje je županija pretrpjela za vrijeme Domovinskog rata. Osim završetka već započetih projekata poput Bikarca i uređenja uvale Minerska, nastavit ćemo s povezivanjem naših otoka s kopnom kroz seriju projekata vezanih za izgradnju i uređenje luka, privezišta i pristaništa.
Ne prestajemo brinuti ni za unutarnje dijelove županije pa ćemo provesti do kraja projekte navodnjavanja Donjeg polja i Petrova polja. Ipak, krunski projekt sljedećeg mandata bit će projekt integrirane fizičke, ekonomske i socijalne regeneracije Grada Knina, koji je dobio 25 milijuna eura i čime će se ciljano promijeniti sadašnja sliku grada ulaganjem novca u obnovu tvrđave, stare jezgre i neke druge turističke ponude. Grad Knin naš je kraljevski grad i od posebnog značaja za čitavu Hrvatsku i zato mu planiramo dati novi impuls i nove sadržaje. Uz ovaj projekt vezano je i osnivanje Parka prirode Dinara kojim ćemo privući još više turista.
Što se poduzetništva tiče, plan nam je izgraditi Centar za posjetitelje Šibensko-kninske županije i centar kompetencija u turizmu koji će unaprijediti turizam kao gospodarsku granu koja ima potencijal zapošljavanja još većeg broja stanovnika. Uz to, nastavljamo i sa projektom Adriatic biznis centra u staroj zgradi preše TLM-a koji će služiti kao velika potpora svim našim poduzetnicima, kao i Centar kompetencija za aluminij "Alutech" u partnerstvu sa već poznatim poduzetnicima. Svi ti projekti su već prijavljeni na EU fondove i u postupcima su evaluacije.

Imate i novi tim. Kako je došlo do izbora novih kandidata za zamjenike župana?

- Dariju Puljić i Nikolu Blaževića poznajem kao velike i dokazane radnike u svojim sredinama, ali i šire. Oboje su svjesni izazova s kojima se susreću žitelji Šibensko-kninske županije i zajedno ćemo nastaviti razvijati projekte u njihovom interesu i još više iskoristiti sve prigode koji se našoj županiji nude u budućnosti. Njihova stručnost i dokazani rezultati na područjima na kojima su dosad djelovali bili su presudni za odluku da upravo s njima krenem u borbu za novi mandat. Jednako vrijedi i za našu listu koja je više nego ikad prožeta kombinacijom mladosti i iskustva, prijeko potrebnom za sve ono što slijedi. Od naših budućih vijećnika i vijećnica očekujem da aktivno doprinese svojim savjetima u svakom našem projektu.

 Za kraj, koja je vaša poruka žiteljima Šibensko-kninske županije i zašto bi trebali dati svoj glas Vama?

- Kad se osvrnemo na dosad realizirane projekte i ostvarene rezultate mogu ustvrditi kako se županija zaista kreće u dobrom smjeru. Kroz protekle godine ulagali smo i podjednako brinuli za sve dijelove naše županije te postavili sve preduvjete za stabilan rast. Danas konačno ubiremo plodove tog mukotrpnog rada. Puno toga smo započeli i tražimo povjerenje naših žitelja za nastavak jednog dobrog puta na kojem se sada nalazimo. Žitelje županije promatramo kao partnere u svom poslu i sve što se radilo u posljednjim godinama radilo se za njih i uz njihovu pomoć. Tako ćemo nastaviti i dalje jer je to jedini ispravan način.
 

27. travanj 2024 16:54