StoryEditorOCM
Šibeniklula mira

‘Zaraćene‘ strane sjele za isti stol: Sastanak gradonačelnika Burića i ravnatelja privatnih i vjerskih dječjih vrtića

Piše Šibenski.hr
13. listopada 2022. - 13:38

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić, zamjenik Danijel Mileta i pročelnica za društvene djelatnosti Mirjana Žurić danas su održali sastanak s osnivačima privatnih i vjerskih dječjih vrtića koji djeluju na području grada Šibenika.

Sastanku su nazočili: ravnateljica DV Žižula Zorana Ivić, ravnateljica DV Sunce Jasna Grubišić, ravnateljica DV Osmijeh Franka Ercegović te Katja Ercegović, ravnateljica DV Blažena Hozana s. Rahela Rukavina, ravnateljica DV Brat Sunce s. Anita Krajač, a razgovaralo se o iznosu subvencija koje Grad Šibenik iz gradskog proračuna isplaćuje za šibensku djecu, polaznike navedenih ustanova.

Osnivači privatnih i vjerskih dječjih vrtića ističu kako potpora koju Grad Šibenik isplaćuje nije dostatna da bi se pokrili troškovi te kako očekuju da se visina subvencije po djetetu u ustanovama privatnih osnivača izjednači s troškovima koje Grad Šibenik ima u gradskim vrtićima.

Grad Šibenik osnivač je dviju javnih ustanova koje skrbe za oko 1000 djece. Dodatnu uslugu predškolskog odgoja i obrazovanja za 645 djece Grad Šibenik subvencionira privatnim i vjerskim vrtićima iznosom od 900 kn mjesečno po djetetu, svih 12 mjeseci u godini.

„Vaše ustanove partner su Gradu Šibeniku. Bez obzira što jedinice lokalne samouprave nisu u obvezi sufinancirati vrtićke programe privatnih osnivača, mi to želimo, i to isključivo s ciljem kako bismo olakšali roditeljima“, kazao je ovom prilikom gradonačelnik Željko Burić.

Grad Šibenik u potpunosti upravlja gradskim vrtićima i razvija ih u svakom pogledu dok privatne vrtiće subvencionira po djetetu i nema utjecaj na njihov rad ni na cijenu prema roditelju. Kako se ne bi ponovila situacija da Grad podiže subvencije, a cijena za roditelje ostaje ista, ovom prilikom ravnateljicama privatnih i vjerskih vrtića predloženo je da se zajednički pristupi dubinskoj analizi troškova koje njihove ustanove imaju tijekom izvođenja pedagoških programa te da se temeljem istih definira i iznos subvencije po djetetu u svakom vrtiću pojedinačno.

Također, Grad bi u ovom slučaju sugerirao iznos cijene koju bi u konačnici plaćao roditelj.

28. travanj 2024 13:00