StoryEditorOCM
ŠibenikTko to može platit

Za kupnju stana u Šibeniku treba ‘odrišit kesu‘: "Cijene kvadrata su poskupjele, najpopularniji je Baldekin, ali i sve što je bliže centru"

Piše Toni Veljača
8. kolovoza 2023. - 13:45

Prema studiji ekonomskih stručnjaka vodećih njemačkih i švicarskih istraživačkih institucija, koja je objavljena prije nekoliko dana, cijene nekretnina u narednom desetljeću trebale bi rasti u prosjeku za devet posto godišnje.

Nema sumnje, do vlastita četiri zida sve je teže doći, a da su ove projekcije, eminentnih europskih stručnjaka točne, dokazuje i situacija u Šibeniku. U posljednje tri godine, cijena metra četvornog stambenog prostora u Krešimirovom gradu narasla je za nevjerojatnih 54 posto.

Unatoč nekontroliranom divljanju cijena, Šibenik se još uvijek ne može uspoređivati s drugim gradovima na obali: Dubrovnikom, Rovinjom, Splitom ili Opatijom gdje četvorni metar stana nerijetko dosegne cijenu od nekoliko prosječnih hrvatskih plaća. Ali, ako tržište nekretnina nastavi ovim trendom – pitanje je vremena kada će Šibenik biti u istoj skupini kao gore navedeni gradovi.

- Cijene kvadrata doista su poskupjele u posljednjih nekoliko godina. Primjerice, prije tri godine kvadrat stana u Šibeniku bio je od 1300 do 1500 eura. Danas ga je gotovo nemoguće pronaći za taj novac. Nekakav prosjek je oko 2000 eura – kazuje nam Renata Bulat, vlasnica agencije za nekretnine iz Šibenika.

image

Za kupnju stana u Šibeniku trebat će ‘odrišit kesu‘

Niksa Stipanicev/Cropix

Osim tržištu, koje je trenutno, takvo kakvo je, rast cijena u Šibeniku može se pripisati i uspješnom razvoju Grada. Nismo u ovoj konstataciji subjektivni, baš naprotiv. Šibenik od prije desetak godina i ovaj danas su nebo i zemlja. Od isključivo industrijskog grada, Šibenik je uspio u svom naumu da razvije i turistički potencijal. Uz pomoć novca iz europske blagajne grad grabi krupnim koracima naprijed. Taj razvoj započeo je obnovom i revitalizacijom šibenskih tvrđava, na što su se nadovezali brojni drugi projekti: od obnove Poljane - glavnog gradskog trga, do podzemne garaže u centru grada, pa sve do projekta aglomeracije, gradnje novog studentskog doma, poduzetničkog inkubatora… Šibenik je danas poželjniji grad za život nego što je to bio prije manje od desetljeća, i to je činjenica.

- U pravu ste, rast cijena može se pripisati razvoju Grada – nastavlja Bulat. Potražnja je još uvijek veća od ponude. Moram i naglasiti da je tržište nekretnina trenutno – zamrznuto. Ljeti prodaja stanova ide nešto lošije, godišnji su odmori, ne kupuje se. Negdje od rane jeseni aktivirat će se obje strane, i prodavači i kupci – ističe Bulat.

Zanimalo nas je i koji su kvartovi u Šibeniku trenutno najpoželjniji.

- Rekla bi Baldekin, zapravo sve što je bliže centru uz uvjet da stan ima i osiguran parking. Popularan je i Šubićevac, ali i Vidici koji su malo udaljeniji. Kupci se uglavnom odlučuju za novogradnju, mada i stanove koji zahtijevaju adaptaciju kupci uzimaju u obzir – zaključila je Bulat.

28. travanj 2024 22:18