StoryEditorOCM
ŠibenikPOZIV U POMOĆ

Udruga ‘Šibenske šape‘ jedina brine o napuštenim životinjama na području Grada: ‘Ima ih na sve strane, a mi nemamo kuda s njima‘

Piše Toni Veljača
1. travnja 2023. - 13:21

Jedina udruga na području grada Šibenika, koja brine o napuštenim životinjama su “Šibenske šape”. Već godinama, desetak neumornih volontera okupljenih oko istoimene Facebook stranice, nesebično se brine o četveronožnim ljubimcima, odbačenima od strane nemarnih vlasnika. Udruga, nažalost, nema registrirano sklonište za životinje, pa napuštenim psima i mačkama mogu pružiti tek privremeni dom, ali i svu potrebnu njegu i lijekove.

U ovom trenutku, na stalni dom čeka 15 pasa te dvadesetak maca. Privremeno, brigu o njima preuzimaju volonteri udruge, koji se nalaze po gotovo cijeloj županiji.

Broj nepoznat

– Ukupan broj napuštenih životinja na područja grada i županije ne znamo. Znamo tek za one koje nam naši pratioci jave putem društvenih mreža i elektroničke pošte. To je, dakle, samo maleni dio ukupnog broja napuštenih životinja, a i taj broj je poražavajuć. Dojave o napuštenim mačićima svakodnevno zatrpavaju naš inboks, a mi nemamo kapacitete za primanje tolikog broja životinja – kazali su nam iz udruge koja se, napomenimo i to, financira isključivo od donacija. Od Šibensko-kninske županije ne dobivaju nikakvu financijsku pomoć, dok Grad Šibenik pomaže posljednje tri godine.

– Od Grada Šibenika tek posljednje tri godine uspijevamo dobiti 500 do 600 eura godišnje za neki određeni projekt koji prijavimo. Da bismo tu informaciju stavili u kontekst, ti projekti su i dalje većinski financirani od strane naših građana putem donacija. Projekti s kojima se obično javljamo na natječaje vezani su uz prevenciju napuštanja životinja, pa smo do sada uspješno proveli tri projekta u suradnji s Gradom Šibenikom: jedan je omogućio vlasnicima da besplatno mikročipiraju pse, drugi da besplatno steriliziraju kujice, a treći da se besplatno kastriraju vlasničke mačke. I ove godine smo prijavili projekt vezan uz kontrolu razmnožavanja mačaka jer je problem u gradu zaista velik – kazale su nam iz udruge “Šibenske šape”.

A problem, uvjereni su, leži u boljoj suradnji između komunalnih službi jedinica lokalne samouprave, skloništa As-Eko, veterinarske inspekcije te u konačnici sugrađana.

– Građani imaju tendenciju prvo zvati udrugu kad pronađu napuštenu ili ozlijeđenu životinju, a zapravo bi trebali zvati komunalnu službu. Grad skloništu plaća zbrinjavanje napuštenih ili ozlijeđenih životinja, a zadatak komunalnih službi također je provjeravati jesu li svi vlasnici označili svoje pse mikročipom, cijepili ih i drže li ih u adekvatnim uvjetima – kažu iz udruge.

Svi radije kupuju

Stanje o broju napuštenih životinja provjerili smo i kod tvrtke As-Eko, inače jedinog skloništa za napuštene životinje na području grada s kojim nekoliko općina u županiji, ali i Grad Šibenik imaju potpisan ugovor o suradnji.

– U skloništu možemo zaprimiti 128 pasa, te 20 maca. Trenutno imamo 100 pasa na čuvanju. Ljudi će se, još uvijek, prije odlučiti na kupnju psa nego što će ga udomiti – što je porazno. Svi naši psi su pod veterinarskom zaštitom, čipirani i kastrirani, a udomljavanje je gratis – kazuje nam Damir Vrvilo, direktor As-Eka.

Najčešće se udomljavaju, nastavlja Damir Vrvilo, manji psi, te pasmine koje nisu agresivnije prirode.

– Velike, starije pse jako je teško udomiti. Imali smo u skloništu ženku jednog ovčara koja je kod nas provela punih devet godina. Rekao bih da se situacija u proteklih desetak godina promijenila nabolje. Trenutno je manji broj lutalica – rijetko ćete vidjeti kojeg psa kako bez nadzora šeta po gradu. U selima i zaleđu Šibenika – situacija je drugačija – zaključuje Vrvilo.

02. svibanj 2024 00:32