StoryEditorOCM
ŠibenikTradicija se nastavlja

Udruga dalmatinskih uljara donirala maslinovo ulje Centru Šubićevac, Caritasu i Cvjetnom domu

Piše Katarina Rudan
1. veljače 2018. - 14:21

Udruga dalmatinskih uljara donirala je danas 90 litara maslinovog ulja koje je ostalo nakon obavljene kemijske i organoleptičke analize ulja dostavljenih za natjecanje na međunarodnu manifestaciju "Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji".

Podsjetimo, bila je to sedma po redu, održana je u prosincu prošle godine u vodičkom hotelu Olympia, a u konkurenciji je bilo 282 uzorka maslinovog ulja. Sedma je i godina kako organizatori manifestacije, Udruga dalmatinskih uljara i suorganizatori županijski Zavod za javno zdravstvo, Udruga senzornih analitičara 'Olea' Šibenik, a odnedavno i županijska Razvojna agencija, doniraju ostatak ulja.

Ove godine po 30 litara ulja dobili su Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac, županijski Caritas i Cvjetni dom, ustanovi koja skrbi o starijim i nemoćnim osobama.

- Zahvalio bih se donatorima što su i našoj ustanovi poklonili ulje, našim starcima, koji imaju vrlo istančan ukus kad se radi o maslinovom ulju. Zapravo, velika većina njih je i sama obrađivala masline i imala svoje ulje. Kad je Zavod za javno zdravstvo rekao da je ovo ulje odlične kvalitete, siguran sam da će i naši korisnici uživati u njemu kad im začinimo salatu, rekao je ravnatelj Cvjetnog doma Tomislav Ninić.



Odluku o donaciji ulja organizatori su donijeli 2012.godine, nakon prve održane manifestacije i, ovisno o količini, u pravilu svake godine ulje podijele na tri ustanove.

- Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac su naši domaćini kod podjele ulja, a ostali dođu tu preuzeti svoje ulje. Ono je i ove godine izuzetne kvalitete, ekstra djevičansko i vjerujem da će svi koji ga kušaju uživati, rekao je tajnik Udruge dalmatinskih uljara Damir Buntić i zahvalio se svim maslinarima koji su u startu prihvatili i podržali ovu humanitarnu gestu i ne traže povrat uzoraka ulja. Prvi su krenuli s ovom akcijom, a kasnije su ih počeli slijediti i drugi koji organiziraju slične manifestacije.

Ulje je dobro došlo Centru Šubićevac, rekla je pedagoginja Marina Vrankulj i zahvalivši se maslinarima.

- Koristimo ulje u našoj kuhinji u kojoj se svakodnevno spremaju obroci za korisnike, a poslužit će i u našem praktično-edukacijskom kabinetu djeci koja uče za pomoćne kuhare i slastičare. S druge strane, puno znači i zbog toga što oni tijekom svog obrazovanja rade i vježbaju u maslinicima i sad vide i imaju konačan proizvod i njegovu upotrebu, rekla je Vrankulj.

Primopredaji ulja nazočni su bili i predsjednik Udruge dalmatinskih uljara Drago Laća, Davor Antica, predsjednik Udruge senzornih analitičara 'Olea' Šibenik Davor Antica te Lidija Bujas iz Zavoda za javno zdravstvo Šibenik.
















 

27. travanj 2024 19:01