StoryEditorOCM
Šibenik2. Sajam poslodavaca

Učenici Industrijsko-obrtničke škole obišli sajam; neki otvoreno rekli: "Iskreno, mene to uopće ne zanima. Posao mi je već sređen!"

Piše Marija Lončar
28. travnja 2023. - 16:02

Nakon što je lani šibenska Industrijsko-obrtnička škola prvi put, i to vrlo uspješno, organizirala Sajam poslodavaca, ta je manifestacija održana i ove godine. Sportska dvorana škole ovoga je petka tako ugostila petnaestak poslodavaca iz Šibensko-kninske te dva iz Splitsko-dalmatinske županije, a sve s ciljem da se učenici ove strukovne škole, prije svega maturanti, upoznaju s tvrtkama i poslodavcima koji bi im već sutra mogli ponuditi posao. Sajam se održava u sklopu europskog projekta ‘ARS MECHANICA za nove kompetencije‘ i dobra je prilika ne samo za učenike, nego i za odrasle, nezaposlene osobe koje razmišljaju o prekvalifikaciji ili dodatnoj edukciji, kazao je ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Zoran Živković.

-Prvi sajam prošle godine bio je više nego uspješan. Svjesni smo da na tržištu rada nedostaje upravo profil radnika koji se obrazuje u našoj školi. Mi se neprestano nastojimo prilagoditi tržištu rada, a jedan od tih napora je i osnivanje gospodarsko-obrazovnog vijeća u kojem će biti nastavnici iz naše škole i gospodarstvenici. Na ovogodišnjem sajmu uz štandove 15-ak poslodavaca iz naše te dva iz Splitsko-dalmatisnke županije, su i predstavnici komora te korisnici Zavoda za zapošljavanje koji su voljni prekvalificirati se ili žele doškolovanje – istaknuo je Živković, napominjući kako su se učenici Industrijsko-obrtničke škole čak pripremali za Sajam poslodavaca.

-Naši učenici su ovaj tjedan imali zadatak da na satovima hrvatskog jezika napišu kvalitetan životopis koji će ponuditi poslodavcima. Sajam je namijenjen uglavnom učenicima završih razreda, ali smo pozvali čak i roditelje učenika koji završavaju osnovnu školu da se upoznaju s mogućnostima koje nudi naša škola. Kakav je odaziv, pitate? Za sada još ne znamo na to pitanje odgovoriti, ali za mjesec dana su Dani otvorenih vrata naše škole i tada će sigurno doći. Inače, naša učenike posao čeka čim završe školu. Tri dana idu na nastavu, dva na praksu i većina njih odmah uspostave kontakte i ako su bili kvalitetni nakon školovanja idu raditi – rekao je Živković i podsjetio kako se proteklih nekoliko godina odnos učenika i njihovih roditelja prema strukovnim školama osjetno promijenio. Na bolje, naravno, pa je broj upisane djece u stalnom porastu.

-Trenutačno imamo 300 učenika, a prije pet godina imali smo manje od 250. Obrazuju se za devet zanimanja u dva sektora. Jedan je strojarstvo, brodogradnja i metalurgija, a drugi tehnika i računarstvo – kazao je Živković.

Igor Marasović direktor je proizvodnje u tvrtki Rand Shipyard iz Kaštel Sućurca, a na Sajmu poslodavaca drugi je put.

-Mi smo, po veličini srednji poslodavac i jedan od pionira proizvodnje električnih brodova u Hrvatskoj. Dolazim iz Splitsko-dalmatinske županije i aktivno radimo na zapošljavanju svih kadrova od montera, eklektričara, stolara, plastičara... U našoj tvrtki radi dosta mladih, bilo da je riječ o srednjoškolcima ili studentima na praksi. S Tehničkom školom u Splitu potpisali smo ugovor o održavanju prakse, a ovaj sajam mali je dodatak toj priči. Prosječna dob kod nas je 30 godina, što znači da među 130 zaposlenih veliki udio čine mladi. Inače, svojim zaposlenicima osiguravamo usavršavanje i dodatne edukacije, posjete nekim drugim sajmovima, učilištima i brodogradilištima – pohvalio se Marasović.

I dok su učenici obilazili štandove, više ili manje zainteresirani, većina njih nije bila spremna svoje dojmove podijeliti s medijima. Dion Ivo Kišanić, učenik prvog razreda, budući brodomehaničar, spremno je pak pristao na razgovor i posve otvoreno priznao kako ga poslovi koje Sajam nudi ne zanimaju!

-Ja ću raditi kod svoje mame. Ona ima veliku firmu brodova u Frapi. Nju svi znaju. To je dobra, velika firma i ja već imam tu osiguran posao. Miran sam, moglo bi se reći, što se posla tiče – kazao je Dion Ivo. Prvi razred tek završava i Manuel Bralić, ali ni on se uopće ne brine oko svog budućeg poslodavca.

-Pogledao sam sajam. Nije loše, ali iskreno, mene to baš i ne zanima. Posao mi je već sređen. Ne bi baš tija puno o tomu, ali sređeno je sve – poručio je prilično samouvjereno Manuel.

27. travanj 2024 19:27