StoryEditorOCM
ŠibenikZapočela nova školska godina

U šibenske osnovne škole sjelo 3302 učenika: Grad osigurao 8000 perivih maski

Piše šibenski.hr
7. rujna 2020. - 10:41

Za 3302 učenika osnovnih škola kojima je osnivač Grad Šibenik danas je započela nova školska godina 2020./2021. U prvi razred devet osnovnih škola kojima je osnivač grad Šibenik upisan je 391 učenik.

- Svim učenicima, učiteljima, nastavnicima i prosvjetnim djelatnicima želim sretan i uspješan početak nove školske godine. Ovi dani posebno su izazovni za učenike prvih razreda i njihove roditelje stoga im želim mnogo sreće, da s lakoćom savladavaju svoje obveze, upijaju nova znanja i stvaraju nova prijateljstva. Pred nama je izazovno razdoblje obilježeno epidemijom koronavirusa, no vjerujem kako su škole spremne za sve situacije, a Grad Šibenik stoji im na raspolaganju oko pomoći u prilagodbi za rad u novim uvjetima- kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Nastava se održava sukladno Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid 19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021., kao i Modela i preporuka za rad u uvjetima povezanim s Covid 19 koje je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Sve osnovne škole tijekom nove školske godine primjenjivat će sljedeće modele nastave: A- neposredna nastava u školi, B- mješoviti oblik nastave i C- nastava na daljinu (na početku za učenike sa zdravstvenim poteškoćama koji nastavu mogu pratiti samo na daljinu).

OŠ Tina Ujevića – model A i kombinacija s B (model B za izborne predmete)

OŠ Meterize – model A i kombinacija s modelom B

OŠ Jurja Šižgorića – model A i kombinacija s modelom B (moguće i model C)

OŠ Vidici – modeli A i  B

OŠ Jurja Dalmatinca – model A i eventualno model B

OŠ Vrpolje – model A i kombinacija s modelom B

OŠ Fausta Vrančića – model A

OŠ Petra Krešimira IV – modeli A i B (moguće i model C)

OŠ Brodarica – modeli A+B+C

Sve škole osim dvije, OŠ Jurja Šižgorića i OŠ Meterize, radit će u dvije smjene. U nižim razredima poštivat će se obavezni razmak među učenicima, dok će kod viših razreda, gdje to nije moguće s obzirom na broj učenika po razredu, učenici nositi zaštitne maske.

U skladu s izazovima koji prate početak ove školske godine, Grad Šibenik se aktivno uključio u organizaciju rada i pružanje dodatne pomoći školama i učenicima. Učenicima viših razreda osnovnih škola nabavljene su zaštitne maske. Ukupno 8.000 platnenih, perivih maski, odnosno po četiri maske za svakog učenika. Također, predviđena su dodatna  financijska sredstva za higijenu, čišćenje i dezinfekciju školskih objekata. Osigurana su sredstva za dodatne autobuse u prijevozu učenika u skladu s Preporukama za rad u djelatnosti prijevoza putnika autobusima tijekom epidemije koronavirusa po iskazanim potrebama pojedinih škola.

Uz aktivnosti specifične za ovogodišnju epidemiološku situaciju, Grad Šibenik i ove školske godine nastavlja s projektima kojima omogućava lakše školovanje svima kojima je to potrebno. Osigurana su sredstva za 35 pomoćnika u nastavi te produženi boravak u četiri razredna odjeljenja u tri šibenske škole. Svim korisnicima prava na dječji doplatak Grad Šibenik omogućio je sufinanciranje radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala. Djeci u riziku od siromaštva osigurana je besplatna školska prehrana, a svi šibenski osnovci kroz projekt „Školska shema“ dobit će jedan voćni i mliječni obrok tjedno. Učenici prvih razreda i tijekom ove školske godine dobit će teglicu domaćeg meda u sklopu projekta „Školski medni dan“.

 

26. travanj 2024 05:28