StoryEditorOCM
Šibenikprotiv zabrana

U Šibeniku bi turbofolk bolje prošao nego u Puli ili Osijeku; Ipak, male su šanse za takav koncert na kultnom Mihovilu

Piše Toni Veljača
7. ožujka 2023. - 19:37

Nakon što je pulski gradonačelnik, Filip Zoričić zabranio koncert poznatih pjevača narodne i turbofolk glazbe, Dragana Kojića, Ane Bekute, Zorane Mićanović i Duška Kuliša, koji se krajem ožujka trebao održati u pulskom Domu sportova cijela priča u javnosti je podigla poprilično prašine.

Osijek, koji je trebao biti zamjensko rješenje nakon što je Pula odustala od koncerta – također je poslao odbijenicu – što nas je ponukalo da ispitamo kako grad Šibenik diše po pitanju organizacije turbofolk koncerata na javnim, gradskim površinama.

Upit smo poslali Gradu, a evo i što su nam odgovorili:

- Grad Šibenik nema praksu ograničavanja glazbenih izvedbi po kriteriju glazbenog žanra – stoji u kratkom odgovoru koji je stigao na adresu redakcije.

Sličan upit proslijedili smo potom i Javnoj ustanovi Tvrđava kulture koja već godinama organizira sjajan program na tvrđavi sv. Mihovila – a koju su lani posjetila i velika strana imena: Lorde, Jack Savoretti, King Gizzard & The Lizard Wizard

Na upit je li moguće na tvrđavi sv. Mihovila organizirati koncert turbofolk glazbe – iz Tvrđave kulture su nam odgovorili kako je prema planu rada Ustanove za tekuću, 2023. godinu osmišljavanje, ugovaranje i realizaciju svih programa namijenjenih javnosti na trima revitaliziranim tvrđavama i u Kući umjetnosti Arsen zadužen Odjel programske produkcije, dok finalnu odluku o programima na pozornici Tvrđave sv. Mihovila donosi Stručno vijeće Ustanove na temelju prijedloga Odjela.

- Prilikom organizacije koncerata na Tvrđavi sv. Mihovila, glazbeni pravac kojeg slijedi Odjel programske produkcije Tvrđave kulture obuhvaća rock, pop, funk, indie, hip hop, jazz, blues, r‘n‘b, electro žanrove ili klasičnu glazbu, bilo da je riječ o domaćim, bilo o stranim izvođačima. Svaka hrvatska i svjetska glazbena pozornica s godinama se profilirala i usmjerila određenoj vrsti glazbe/drugih kulturnih događanja pa je tako i sv. Mihovil orijentiran gore navedenim žanrovima, sukladno svojoj misiji i ciljevima – stoji u odgovoru Javne ustanove.

28. travanj 2024 08:06