StoryEditorOCM
Šibenikbolji Javni prijevoz

U Poljskoj se ‘glanca‘ novi šibenski vozni park: 11 niskopodnih autobusa na ulice našeg grada stiže do ljeta

Piše Branimir Periša
13. ožujka 2022. - 13:38

Kakvi drugo doli "lokalno" obojeni, crno-narančasti autobusi budućeg šibenskog javnog prijevoza pred završetkom su u MAN-ovoj poljskoj tvornici u Starchowicama, doznajemo posredovanjem Danijela Milete, zamjenika šibenskoga gradonačelnika.
Mileta je zajedno s Goranom Bulatom, direktorom "Gradskog parkinga", početkom tjedna posjetio pogon u kojemu će se najvećim dijelom europskim novcem iz Kohezijskog fonda proizvesti budući vozni park namijenjen šibenskom gradskom okružju.

Prva dva suvremena, niskopodna autobusa s fotografija praktički su već završena i u voznom su stanju, no zajedno s još devet stići će na odredište početkom ljeta, a s prometovanjem na sedam gradskih linija započet će na jesen, podsjeća Mileta na europski projekt pod nazivom "Povećanje integrirane mobilnosti na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom prijevozu", u sklopu kojeg je gradska uprava lani otvorila postupak javne nabave 11 autobusa s uračunatim petogodišnjim održavanjem i dugogodišnjim jamstvom.

image
Kostur šibenskog autobusa dužine 12 metara, uskoro će biti dopunjen opremom visoke EURO6 norme
 

Hibridni pogon

Autobusi s dizelskim motorima, dopunjeni elementima hibridnog pogona, koštaju 21 milijun kuna, a projektom koji EU sufinancira u 85-postotnom iznosu obuhvaćena je također infooprema za uređenje 17 stajališta, studija za unaprjeđenje javnog prijevoza, te mobilna aplikacija za kupnju voznih karata. Vozila su dužine 12 metara, prilagođena da ih koriste invalidi u kolicima, teže pokretne osobe, te roditelji s djecom u kolicima.

- Ti su autobusi izrađeni unutar visoke norme EURO6, povoljni su za okoliš i zamijenit će postojeća vozila nižeg standarda opremljenosti - podsjetio je Danijel Mileta.

U partnerstvu s Gradom Šibenikom projekt ukupne vrijednosti nešto manje od 100 milijuna kuna operativno provodi "Gradski parking", pri čemu je udio Grada oko 13 milijuna kuna. U sklopu istog projekta već su izgrađeni podzemna garaža i logistički centar na Poljani. Vozni park buduće gradske javne tvrtke, zajedno s nužnim objektima za održavanje i upravnom zgradom, bit će smješten u Industrijskoj zoni Podi, na čemu se usporedo radi do početka uspostave gradskih linija izvan usluga ATP-a kao dugogodišnjeg koncesionara javnog prijevoza.

image
Detalj iz MAN-ove tvornice u Poljskoj
 

Identitet na zaslonima

A da se složeni poslovi na zasnivanju vlastitog komunalnog poduzeća za javni prijevoz užurbano odvijaju ovih dana svjedoče aktivnosti gradske uprave u dijelu postavljanja suvremenih, digitalno opremljenih informativnih zaslona na 17 autobusnih postaja diljem gradskog područja.

- Ti će zasloni nositi prepoznatljiv pečat šibenskog identiteta i na to smo posebno ponosni - izjavio je gradonačelnik Željko Burić za djelo Ante Filipovića Grčića, zapaženog dizajnera iz Šibenika.

Za grafičke detalje kojima će totemi biti ukrašeni inspirirali su ga artefakti svjetski poznate Danilske kulture, koja se iz šibenskog zaleđa prije sedam tisuća godina širila Europom. Zaslone će postaviti Hrvatski telekom, o čemu su ugovor u iznosu od 1,54 milijuna kuna potpisali šibenski gradonačelnik Željko Burić i Siniša Majdenić.

28. travanj 2024 02:18