StoryEditorOCM
ŠibenikDOMAĆI UZGOJ

Tulipani Radmile Kuvač najljepši su na šibenskom pazaru, ispred nje je uvijek gužva. Otkrila nam je kako da vam traju u vazi dugo!

Piše Zdravko Pilić
3. travnja 2024. - 15:55

Njezini su tulipani najljepši na cijeloj šibenskoj pijaci, i brojne ih Šibenke ne kupuju nigdje nego kod nje! - ‘Bože sačuvaj da bi ja kupila tulipane u trgovačkom centru. Radinima nema premca, i traju mi u vazi duplo duže, nego kupovni!‘ - kazala nam je jedna naša sugrađanka. A Radmila Kuvač, skromna kakva već jest, na pitanje u čemu je tajna njezinih tulipana, odgovara da – nikakve tajne nema. Ona ima svoje domaće nasade, uzgajaju ih već godinama ona i muž - ‘Ja ih u devetom mjesecu, kad su jako, jako gusti, povadim vani. I onda ih ponovno pobodem, na mjesto gdje želim, krajem devetog, početkom desetog mjeseca.‘ - veli nam gospođa Kuvač, uz dodatak kako je u cvjetanjaku suprug zadužen za grublje, a ona za ove nježnije radove. Ništa posebno oko tulipana ne treba raditi, jedino dva do tri puta godišnje malo travu pročupati. Koliko ih gusto treba posaditi? Pa lukovice idu na otprile pet centimetara jedna od druge. Ne više! Jer, one se na tom mjestu i razmnožavaju, pored ove osnovne, zameću se i niču i novine lukovice. I nakon tri do pet godina, kada su preguste, onda se rasađuju. Velikodušno Rada dijeli s nama svoje znanje o uzgoju tulipana, i iznenađuje nas i jednom zanimljivošću: - Znate što sam još primjetila? Crveni i žuti, ako su godinama posađeni jedno pokraj drugoga, onda na koncu mutiraju, i postaju narandžasti!‘

A za naše je čitatelje dala savjet kako da vam tulipani što duže traju u vazi! - ‘Voda se ne mijenja svaki dan. Nego tek nakon 4 do 5 dana. Nakon toga ih malo podrežem, i promijenim vodu. I traju sedam do deset dana. I sva vam je mudrost u tome. Ne bojte se, voda se zamutit neće!‘ - poručuje gospođa Radmila Kuvač.

02. svibanj 2024 15:37