StoryEditorOCM
ŠibenikPREDIZBORNA ZBRKA

Tragom ankete koju su rijetki vidjeli, ali je svi u Šibeniku komentiraju: S Dobrom SDP-u ne sluti na dobro

5. svibnja 2017. - 15:20

Jedna anketa koju je SDP naručio već danima unosi nered na političkoj sceni Šibenika. Kako to obično biva, nitko – ili bolje reći rijetki – je nije vidio, ali njezin bauk kruži Šibenikom. Svi je umočeni u politiku komentiraju. Osobito oni koji na njoj stoje dobro. Poput Hrvoja Zekanovića. A oni koji na njoj stoje loše – poput SDP-a – prave se da i ne postoji. Istina, anketa nije baš uzorna, navodno nije provedena ni po pravilima struke, ni što se tiče broja ispitanika, ni što se tiče ravnomjerne zastupljenosti, ali opet...

 

No, ono po čemu ta anketa draška duhove po Šibeniku jest upravo po tome što potvrđuje ono o čemu se već neko vrijeme govori. A to je da kandidati SDP-a – Josip Živković, Mia Matić i Anton Dobra – ne stoje nimalo dobro. Odnosno, da ne mogu dohvatiti niti drugi krug izbora u srazu s HDZ-ovim kandidatom za gradonačelnika dr. Željkom Burićem. Po toj anketi pretekao ih je Hrvoje Zekanović. Koji po njoj ima nešto više od 20 posto potpore. A SDP-ov kandidat debelo ispod 20 posto. Da je tu anketu ipak vidio, vidljivo je i po reakciji Franka Vidovića, koji je na jednom portalu, na pitanje - "Kako komentirate (neke) ankete koje kažu da Zekanović stoji bolje od kandidata SDP-a" – odgovorio kratko i odsječno - "Ne želim to komentirati, a posebno ne te sumnjive ankete koje nitko živ nije vidio. Budimo ozbiljni i pričekajmo izbore!"

No, anketu na stranu, uistinu ne treba biti vidoviti Milan niti Nostradamus da bi se vidjelo da SDP ne stoji dobro. Na lijevom je krilu takva gužva da se kroz nju ni Messi ne bi probio. Umjesto da se ujedini oko jednog kandidata koji bi koliko-toliko mogao parirati HDZ-ovu kandidatu, pa izboriti makar drugi krug, u kojem je sve moguće – uostalom, i zadnji izbori između Županovića i Burića odlučeni su u par stotina glasova – ljevica se atomizirala. SDP-ov ugriz udesno, u biračko tijelo HDZ-a, preko nominacije Antona Dobre za dogradonačelnika, rezultirao je pravom poplavom lijevih kandidata.

 

Samostalnu je kandidaturu istaknuo Frane Malenica, i time prvi odnio Živkoviću nekoliko postotaka glasova. Nekoliko postotaka odnijet će mu i reformist Petar Baranović, Iris Ukić Kotarac s nezavisne liste Stipe Petrine, pa mostovac Ivo Glavaš. Svi oni napadaju isti dio biračkog tijela. Burića u isto vrijeme ne napada nitko. Osim Josipa Živkovića. Koji u takvom rasporedu snaga na političkoj sceni umjesto ozbiljno izgleda politički ridikulozno, poput Don Quijotea koji sa svojim vjernim Sanchom Pansom – a to je Joško Šupe prije svih - juriša na vjetrenjače.

Takav rasap sustava uistinu bi mogao dovesti do toga da HDZ-ov kandidat dr. Željko Burić ili pobijedi u prvom krugu ili da mu u drugom umjesto Živkovića protukandidat bude Hrvoje Zekanović. Jedini desni kandidat na ovim izborima koji je uz sebe vezao i konzervativce Nikice Pendžera, ali od ideologije bježi kao vrag od tamjana. Zasad. Ideološke će teme biti otvorene u drugom krugu, ako do njega dođe. Zekanoviću je trenutno najveći problem uvjeriti svoje poptencijalne birače da ima šansu i da sve one koji se još kolebaju uvjeri u to da glas za njega nije bačen glas.

Za razliku od grada,Vidović nije dozvolio da se rasap lijevih glasova dogodi u županiji, u kojoj se on kandidirao za župana. Tu je dao HNS-ovu Petru Mišuri mjesto dožupana, na ruku mu ide i to što se Petrina nije kandidirao za župana, i on je na ovim izborima već sada sebi osigurao prilično lagodnu poziciju. Ako uđe u drugi krug, bit će to ravno pobjedi. Konkretno, ako SDP i izgubi, on sigurno neće. Zaludu se Klarin i Vidovićevi oponenti u SDP-u nadaju kako će im vlast u stranci pasti poput zrele kruške u krilo. U ovoj unutarstranačkoj partiji šaha on je stratešku pogrešku napravio onda kada je dao ostavku na mjesto predsjednika ŽO SDP-a, nakon što je u unutarstranačkim izborima tipovao na krivog kandidata. Time je omogućio Vidoviću da se iz pogibeljnog sraza s Burićem izvuče na županiju, a da i samog Klarina – što izravno, što neizravno – optuži da je pobjegao od odgovornosti u najgorem trenutku. I ostavio njega samog na vjetrometini, pred izbore.

28. travanj 2024 17:35