StoryEditorOCM
Šibeniknaša posla

Tko je Antonijo Svirčić, poduzetnik koji se sve češće veže uz Grad i HDZ? Slučaj s ‘Bikarcom‘ nas je šokirao, ovo morate pročitati

Piše Davorka Blažević
21. listopada 2022. - 20:00

Prije više godina Hrvatska pošta u Šibeniku dislocirana je iz svoje stare zgrade u centru grada, u njezinu vlasništvu, u privatni objekt na periferiji, točnije na ulazu u prigradske Ražine, sve pod izlikom da im nedostaje skladišnog i parkirališnog prostora, no obećavali su staru poštu preurediti i vratiti joj neke za građane ključne poštanske funkcije. Nikad se to nije dogodilo, a stara zgrada ostala je do danas prazna i napuštena. Hrvatska pošta deset je godina plaćala skupi najam privatniku za prostor koji je uzela u najam unatoč vlastitom prostoru u samom centru grada, ali i u prigradskim Bilicama. Bilo je jasno da se zapravo pogodovalo privatniku, na štetu javnog interesa i građana.

Sličnu situaciju sada imamo s gradskom tvrtkom “Bikarac”, koja je godinama koristila prostor druge gradske tvrtke, “Zelenog grada”, i plaćala joj najam.

Dapače, sa “Zelenim gradom” “Bikarac” je ušao i u projekt izgradnje zajedničkog poslovnog objekta na Podima koji je trebao biti trajno rješenje, k tome vrlo praktično jer je u neposrednoj blizini Centra za gospodarenje otpadom. Ali, ne lezi vraže, i “Bikarac” se, poput svojedobno Pošte Šibenik, odlučio izmjestiti u Ražine, iz gradskog u privatni prostor, i paralelno s preseljenjem izišao iz projekta budućeg zajedničkog poslovnog objekta sa “Zelenim gradom”. Umjesto gradskoj tvrtki, “Bikarac” d.d. najam od 2020. plaća privatnoj tvrtki GAK (poslovno-trgovački centar Ražine), vlasnika Antonija Svirčića, tzv. mikro i malog poduzetnika koji u vlasništvu ima i sve prestižniju građevinsku firmu “TEC Gradnja”, koja zadnjih godina dobiva sve veće i ozbiljnije radove kojima je Grad Šibenik investitor.

image

Antonijo Svirčić (desno) naglo je postao nezaobilazan faktor razvoja Grada

Niksa Stipanicev/Hanza Media

Iznajmljivanje prostora

Tvrtka “TEC Gradnja” d.o.o. osnovana 2010., a njezin je jedini osnivač, vlasnik i direktor Antonijo Svirčić. Isti je vlasnik i GAK-a d.o.o., mikrotvrtke sa samo 8 zaposlenih koja je registrirana za trgovinu i usluge, a zapravo za sve i svašta. GAK je zapravo poslovno-trgovački centar u Ražinama (predgrađu Šibenika), koji iznajmljuje poslovne prostore brojnim klijentima i od toga zarađuje više negoli Svričiću iznosi mjesečna rata kredita za izgradnju cijelog tog velebnog kompleksa. Ništa čudno, jer kao po nekoj direktivi, otkako je u siječnju 2020. u Ražinama GAK otvoren, gradske i županijske ustanove, tvrtke i institucije preselile su svoje urede iz dosadašnjih u novi Svirčićev centar, objekt s dva kata, površine preko dvije tisuće kvadrata, izgrađen na parceli od oko 5 tisuća metara četvornih. Izgradila ga je, naravno, Svirčićeva “TEC Gradnja”.

Pa tako Antonijo Svirčić, novo prominentno poduzetničko ime na šibenskom poslovnom nebu, profitira dvostruko. Zakupci prostora u ražinskom GAK-u su od “Tommya”, preko “SkelinMonta”, Ljekarne, “TEC Gradnje”, Zavoda za hitnu medicinu, Doma zdravlja Šibenik do “Bobisa”, “Lideringa” d.o.o., “Fagusa”, specijalističke ordinacije obiteljske medicine, do gradske tvrtke “Bikarac” d.o.o. A tu je i GAK caffe koji je vlasnik, kako doznajemo, također dao u najam. Svirčiću, izgleda, cvjetaju poduzetničke ruže. Jer, njegov je TEC izvođač svih većih i ozbiljnijih radova za Grad, od Aglomeracije (odnosno uređenja Ulice Petra Grubišića i Zadarske ulice u Šibeniku te postavljanja vodovodnih i HT instalacija) do uređenja Ulice branitelja Domovinskog rata na Vidicima, sve radi “TEC Gradnja”.

Antonijo Svirčić je tako, iako mlad čovjek, postao nezaobilazan faktor razvoja Grada pa je, kažu njegovi znanci, shodno tome i multiplicirao svoju imovinu, pokretnine i nekretnine (luksuzni gliser s dva motora, Mercedes jeep, skuter, stanovi…). Ovom malom (mikro) poduzetniku toliko dobro ide da je i glavni sponzor, a sada i predsjednik malonogometnog (Futsal) kluba Crnica. Neki misle da klub sponzorira u znak zahvalnosti Gradu za dobivene poslove, a neki, pak, vjeruju da mu je malonogometno sponzorstvo priskrbilo i unosne poslove..

Treći, pak, vjeruju da sve može zahvaliti prijatelju Anti Rakiću, bivšem tajniku HDZ-a u Šibeniku (inače i predsjedniku NO “Vodovoda i odvodnje” Šibenik!) i navodnoj sivoj eminenciji Futsal kluba Crnica, koji je, kažu, Svirčića i instalirao na čelo kluba. U kuloarima se govori i da je Rakić u stranci (HDZ-u) toliko moćan da Svirčiću može osigurati gotovo svaki posao za Grad. No, netko bi rekao da to govore oni koji mu zavide na meteorskom usponu…

Indikativan razlaz

Kako bilo, “TEC Gradnja” i GAK ostvaruju milijunske prihode i doista nije nikakav problem osigurati financiranje jednom malonogometnom klubu.

No, samo poslovanje “TEC Gradnje” i GAK-a, kao privatnih tvrtki, nije naš fokus. Za javni interes, interes građana Šibenika, međutim, svakako je intrigantno saznanje da je gradska tvrtka “Bikarac” d.o.o. nakon izgradnje Svirčićeva poslovno-trgovačkog centra u Ražinama (GAK) raskinula ugovor o najmu prostora s drugom gradskom tvrtkom, “Zelenim gradom”, i odlučila najam plaćati privatniku. Antoniju Svirčiću. GAK-u.

Zašto? Zašto Grad nije zaštitio interes gradskih tvrtki, nego je benevolentno prepustio “Bikarcu” da izabere privatnog najmodavca?

Doduše, nije to učinio samo “Bikarac”. Otkako je u siječnju 2020. otvoren GAK, poslovno-trgovački centar Ražine, više direktora i ravnatelja gradskih i županijskih tvrtki i ustanova preselilo je svoje urede u Svirčićev centar! Poput Zavoda za hitnu medicinu ili Doma zdravlja (za ambulantu obiteljske medicine), Ljekarne itd.

No, slučaj “Bikarca” i njegova razlaza sa “Zelenim gradom” posebno je indikativan. A očitovanja direktora “Zelenoga grada” Novice Ljubičića i direktora “Bikarca” Roberta Podruga posve oprečna.

Na naš upit kako je došlo do prekida ugovora s gradskom tvrtkom “Bikarac” koja je bila smještena u prostoru “Zelenoga grada” kojemu su plaćali najam, direktor “Zelenoga grada” Novica Ljubičić kaže:

- “Zeleni grad” Šibenik d.o.o., tada “Čistoća” Šibenik, sklopio je ugovor o zakupu poslovnog prostora s tvrtkom “Bikarcac” d.o.o. 16. travnja 2014. godine, s ukalkuliranim troškovima potrošnje vode, električne energije, fiksnog telefona, kompjutorske opreme s pripadajućim programima, korištenja pogona za baliranje papira, parkinga, sanitarnih čvorova. Cijena najma iznosila je 25.500 kuna bez PDV-a.

Na zahtjev “Bikarca” d.o.o. ugovor o zakupu poslovnog prostora raskinut je 28. veljače 2020. god.

image

Robert Podrug, direktor tvrtke Bikarac: Trebao nam je veći prostor

Nikša Stipaničev/Cropix

Zanimljivo, na isti upit, direktor “Bikarca” Robert Podrug odgovara:

- “Bikarac” d.o.o. imao je sklopljen ugovor s tvrtkom “Gradska čistoća” Šibenik d.o.o. po cijeni 25.500 kn + PDV za korištenje poslovnog prostora veličine 104 m2.

Ugovor smo raskinuli na zamolbu tvrtke “Zeleni grad”, kao nasljednika “Gradske čistoće” Šibenik, u veljači 2020. godine, jer je u navedenom razdoblju došlo do spajanja “Gradske čistoće” i tvrtke “Zelenilo” d.o.o. u zajedničku firmu “Zeleni grad” Šibenik d.o.o. te je došlo do pomanjkanja radnog prostora.

Ugovor o najmu novog prostora sklopili smo s tvrtkom GAK d.o.o. Šibenik po cijeni 21.900 kn + PDV za korištenje poslovnog prostora veličine 225 m2.

Naše preseljenje se dogodilo - navodi Podrug - zbog potreba tvrtke “Bikarac” za većim poslovnim prostorom jer smo u međuvremenu zaposlili nekoliko djelatnika na provedbi projekta uspostave i izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Bikarac, te nije bilo ničijeg političkog djelovanja u tom procesu - kaže u očitovanju na naš upit Podrug.

Dakle, Ljubičić tvrdi da je do raskida ugovora o najmu došlo na zahtjev “Bikarca”, a Podrug, pak, kaže da je ugovor raskinut na zamolbu “Zelenoga grada”?! Tko govori istinu?

Uzgred, Podrug ističe da kod raskida ugovora i preseljenja njegove tvrtke u prostore GAK-a nije bilo nikakvog političkog utjecaja, a nisu, kaže, ni upoznati s poslovnom politikom gospodina Antonija Svirčića i njegovim sponzoriranjem sportskih klubova.

”Zeleni grad” i “Bikarac” nisu, međutim, bili vezani samo ugovorom o korištenju zajedničkog poslovnog prostora. Povezivao ih je i zajednički projekt izgradnje poslovne zgrade u gospodarskoj zoni Podi, od kojega je “Bikarac” neočekivano - odustao!

Ništa čudno

- Možemo reći da su “Zeleni grad” Šibenik d.o.o. i “Bikarac” d.o.o. sklopili ugovor s Gradom Šibenikom o kupnji zemljišta 27. prosinca 2016. godine na način da je “Zeleni grad” Šibenik d.o.o. kupio 19.000 m2, a “Bikarac” d.o.o 1000 m2, a napravljen je i idejni projekt zajedničke upravne zgrade - informira nas Ljubičić.

image

Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada: Od "Bikarca" je otkupljen njegov udio i nastavili smo sami s realizacijom projekta izgradnje novog poslovnog objekta

Nikša Stipaničev/Cropix

Međutim, “Bikarac” je 15. lipnja 2021. dostavio obavijest da namjerava odustati od projekta izgradnje zajedničke upravne zgrade. “Zeleni grad” Šibenik otkupio je od “Bikarca” njegov udio i nastavio dalje sam s realizacijom projekta izgradnje novog poslovnog objekta i izradio je projekt kompletnog preseljenja u gospodarsku zonu Podi, ishodovao lokacijsku dozvolu, proveo postupak javne nabave za izradu glavnog projekta s pripadajućim troškovnicima do ishodovanja građevinske dozvole te do srpnja 2023. očekujemo građevinsku dozvolu - navodi direktor “Zelenog grada”, koji, unatoč opstruiranju “Bikarca”, s projektom nastavlja.

S druge strane, o razlozima izlaska iz zajedničkog projekta s gradskom tvrtkom “Zeleni grad” o izgradnji poslovnog objekta za obje gradske tvrtke na Podima Podrug ne govori ništa. Samo to da je njihovo preseljenje kod privatnog najmodavca bilo motivirano potrebom za većim poslovnim prostorom jer su zaposlili još nekoliko djelatnika radi uspostave Centra za gospodarenje otpadom Bikarac. No, u GAK-u su dobili poslovni prostor od 225 kvadrata, a na Podima su svojedobno, u okviru zajedničkog projekta sa “Zelenim gradom”, kupili tisuću kvadrata površine?! Gdje je tu logika?

- Meni je to logično - veli šibenski gradonačelnik Željko Burić.

- To je poslovna odluka obiju tvrtki. “Bikarac” je koristio poslovni prostor od stotinjak kvadrata u “Zelenom gradu” i plaćali su im najam 25 tisuća kuna, s tim da taj prostor nije odgovarao potrebnom standardu, uvjetima i realnim potrebama “Bikarca”. Na zahtjev “Zelenoga grada” - ističe Burić baš kao i Podrug - jer se “Gradskoj čistoći” priključila i gradska tvrtka “Zelenilo”, “Bikarac” unajmljuje novi poslovni prostor u GAK-u, duplo veće kvadrature, a za manju cijenu - veli gradonačelnik, kao da je i sam privatnik, a ne čelni čovjek Grada čije bi interese morao dominantno zagovarati.

- To je poslovna odluka, nema tu ništa čudno, sve je to O.K., a i kad privatnik zaradi, plaća Gradu kroz poreze i doprinose. Može Novica govoriti što hoće, ali do raskida ugovora došlo je na zahtjev “Zelenoga grada”, a ne “Bikarca”, ja to znam jer su se sastanci održavali u mom uredu - decidiran je Burić. A što se tiče političkih insinuiranja oko pogodovanja Svirčiću, kojega gradonačelnik, kako kaže, i ne poznaje, to su kafićke priče koje ga ne zanimaju i neka slobodno svatko interpretira to kako hoće, a za njega je to poslovna odluka u kojoj ne vidi ništa sporno.

Naposljetku, što se tiče poslovnog objekta na Podima koji je trebao biti izgrađen za potrebe “Zelenoga grada” i “Bikarca”, taj se projekt nastavlja, a “Bikarac” je izišao iz te priče jer realizacijom Centra za gospodarenje otpadom planiraju riješiti problem prostora na lokaciji Bikarac, gdje će biti premještena i Uprava i sve ostalo. “Oni će samostalno riješiti svoj problem, a ‘Zeleni grad’ ide dalje s projektom”, objašnjava Burić.

I eto, nema problema. Pa čak ni kad Grad zastupa interese privatnika na štetu gradskih tvrtki. Jer, raskidom ugovora sa “Zelenim gradom” ova je gradska tvrtka izgubila barem 700 tisuća kuna! Naravno, nema problema ni ako je doista glavni inicijator preseljenja gradskih i županijskih tvrtki i ustanova u Svirčićev GAK bivši tajnik HDZ-a Ante Rakić, inače zaposlenik “Zelenoga grada”, pa makar i da je radio na štetu firme u kojoj prima plaću, navodno zagovarajući interes poduzetnika koji sponzorira njegov omiljeni malonogometni klub. Jer, kod nas nema logike, ma koliko gradonačelniku Buriću sve ovo bilo - logično…

28. travanj 2024 06:24