StoryEditorOCM
ŠibenikNASTAVLJENI RADOVI

Tikula za Val prerasla u akciju kubik betona za Val: Nova kuća šibenskih jedriličara sada može samo rasti

13. ožujka 2017. - 16:12

Poslije izvjesne stanke koja je mnoge dovodila u nedoumicu – pa zašto se sad napokon ne gradi kuća "Vala" nakon što je srušena stara baraka i pompozno najavljena nova gradnja – nekidan su radovi nastavljeni. Nova kuća "Vala" dobila je temelje – i to kakve!


– Do stanke je došlo zbog toga što se prilikom kopanja za temelje otkrilo da je ispod barake, odnosno u tom dijelu obale, bio nasip. Statičari su odlučili da se zato malo pričeka s nalijevanjem temelja, tako da se tlo slegne od kiša i bilo kakvih eventualnih vanjskih utjecaja, čak i morske plime – rekao nam je predsjednik JK "Val" Marin Paić, koji je dan kad su se nalijevali temelji, zajedno s mnogim drugim "valovcima", proveo oko gradilišta s fotoaparatom u ruci, a Hrvoje Duvančić, koji bilježi baš sve događaje, lijepo je fotkama opskrbio stranicu JK "Val" na internetu.


– Temelji za novu kuću "Vala" sad su debeli nepredviđenih 50 centimetara, a za njih je potrošeno, također nepredviđenih, 50 kubika betona i puno više željeza od predviđenoga, tako da je cijena izgradnje već u startu malo narasla... – kaže Paić.

Ali odmah su se aktivirali "valovci", mnogi od onih koji su već kupili svoju "tikulu za Val".
Tako je Darko Bujas Ronteć iz Dubrovnika, gdje njegova tvrtka za ronilačke radove trenutno ima posla, odmah javio: neka 20 kubika betona stave na račun "Neptuna"!

Moguću donaciju u betonu, rekao nam je Marin Paić, najavio je i Marko Slavica iz "Izgradnje".
Tako je akcija "Tikula za Val", koju je mjesecima predvodio upravo Šibenski list, umah prerasla u akciju "kubik betona za Val"!
– To, naravno, ne znači da i dalje ne "prodajemo" naše obične, male, skromne i simbolične "tikule", jer nema tog priloga koji nam neće biti od koristi za izgradnju nove kuće – govori Marin Paić.

 

Prošlo je, inače, točno godinu dana od prve objave da se kreće u izgradnju nove kuće Jedriličarskog kluba "Val". Bageri su staru, legendarnu baraku srušili 20. studenoga prošle, 2016. godine. Napravljeno je predtemeljenje, odnosno "plivajuća" ploča na kojoj će se postaviti temelji i na kojoj će stajati cijeli objekt. A onda je nastupila stanka koju spominjemo na početku – kako bi se vidjelo ponašanje podloge s obzirom na činjenicu da se radi o nasipu.

Svakako, postavljanjem armature i nalijevanjem pustih kubika betona udaren je temelj novoj, nevelikoj, ali "našoj" kući "Vala", kako govore "valovci" i njihovi prijatelji, ne žaleći se na nevelik tlocrt i gabarite koji su bili nužno zadani u izradi projekta, a projekt je donirao Arhitektonski biro "25,4 mm", odnosno tamošnji "valovci" Ivana Lozić i Marko Paić.
Svakako, nova kuća "Vala" nakon izlijevanja temelja sad samo može – rasti!

04. svibanj 2024 23:47