StoryEditorOCM
ŠibenikGOVOREĆI OTVORENO

Svi se sprdaju s Borajom i HDZ-om: Rakić i Burić na janjetini izmirili posvađane frakcije i spasili stranačku utvrdu

25. veljače 2022. - 20:23

Boraja je hit u Hrvatskoj. Svi o njoj pričaju, pune su je portali, televizije. Da ne filozofiramo puno, svi se sprdaju s njom i s HDZ-om. I svi tome pristupaju uobičajeno površno. "Zatvorila je škola, pošta, ne radi ništa, čak ni gostionice s janjetinom, a od čuvenih gostionica gdje se okreću janjci ostala je samo jedna jedina. Ipak, u Boraji je HDZ osvojio 100 posto glasova!" Zašto? "Zato što za druge stranke i ne znaju" – nude sami novinari odgovor na pitanje, kroz usta nekog od mještana.

Jer, bez obzira što im je SDP doveo vodu, HDZ ovdje vlada 30 godina, tvrdi se u prilogu. Što baš i nije sasvim točno. Jer ne vlada HDZ Borajom baš toliko i baš tako glatko. Bilo je tu i teških dana. Primjerice, 2009. godine, kada se predsjednik Mjesnog odbora Rade Knežević posvadio sa svojima u HDZ-u pa se priklonio Franku Vidoviću i SDP-u. Pa omogućio da Ante Županović ipak dobije nešto glasova u Boraji, dotadašnjoj utvrdi HDZ-a.

Pitajte Desta za Čistu

I vrijedilo je. Jer na izborima na kojima svaka mala gura, nezavisni je Županović s potporom HDZ-a i HNS-a pobijedio i dobio HDZ-ovu gradonačelnicu Nedu Klarić vrlo tijesno, za nekih 550 glasova. Oko jedan posto. HDZ je tu lekciju dobro naučio, i da se to ne bi ponovno dogodilo, poslao je u Boraju, prije ovih izbora za Mjesni odbor, najjaču moguću delegaciju, u kojoj su bili i Paško Rakić, kao predsjednik šibenskog gradskog odbora, i Željko Burić, kao predsjednik ŽO-a, da izmiri zavađene frakcije.

Jer je postojala mogućnost da na izbore, pored HDZ-a, iziđu još jedna ili dvije nezavisne liste, što bi moglo dovesti do gubitka Boraje. To se na koncu nije dogodilo, jer su Burić i Rakić u jedno poslijepodne, u gostionici "Tomislav", izmirili posvađene frakcije. Pa je na izbore izišla samo jedna lista. HDZ-ova.

Pa je HDZ na izborima dobio 100 posto. A svi sa strane, cijela hrvatska javnost, kako vidimo, misle da je to došlo samo od sebe. Nije. A nije bilo ni mukti, jer nešto su Borajcima morali i obećati, da će im u mjestu napraviti. Politika je težak i naporan posao. U kojoj se razmišlja dugoročno. Ako imate Boraju, i u njoj svoga čovika, onda ćete za lokalne izbore dobiti iz nje i glasove. Ako nemate, izgubit ćete sve

Pitajte Antu Cukrova Desta, koji danas ne bi bio vodički gradonačelnik da mu nije bilo Čiste Velike. Presudilo je doslovno par glasova. I džoker "Zovi čovika". Da nije bilo Čiste, gradonačelnica bi bila Sanja Radin Mačukat iz Nezavisne liste Stipe Petrine. Desto je dobio 158 glasova više, što znači da je odlučivalo nekih 80 glasova koji su otišli na ovu ili onu stranu. Isto kao u Rogoznici prije neki dan, u kojoj je HDZ razjedinjenu oporbu pobijedio u prvom krugu za par glasova. Sada se oni žale na birače. I na novinare. I na slabu izlaznost. I na HDZ koji je išao od kuće do kuće. Kao da je njima netko branio? A što su trebali raditi? Siditi doma, kao i oni, i očekivati da će im pobjeda pasti u krilo sama od sebe? Svi su im drugi krivi, samo oni ne. Kakve taštine, bez ikakvog realnog pokrića.

Hopa-cupa, nas tri skupa

Baš kao i oni koji se sprdaju i rugaju sa Zekanovićem. I nazivaju ga "žetončićem". A sami su ga gurnuli Plenkoviću i HDZ-u. Jer da su u njegovu matičnom klubu Suverenista bili malo manje ishitreni, pa poštovali Zekino "izdvojeno mišljenje" o cijepljenju, sad su mogli i HDZ i Plenkovića, koji preživljava teške dane nakon hapšenja ministra Horvata, metnuti na "veliku vatru" i igrati prilično veliku i bitnu ulogu u raspletu trenutne parlamentarne krize u Saboru.

Ovako su nebitni svima – i sami sebi, i Plenkoviću, i oporbi. Plenkoviću su, zapravo, pomogli, baš kao i Zekanoviću kojem su dali na važnosti. Ponovno svi prate što će Zeko, gdje će, za koga će. Problem mu je što je sam, pa je zato pokušao nedavno osnovati klub s Marijanom Petir i Goranom Dodigom, što se u svjetlu najnovijih događaja pokazuje kao odlična ideja. Da je uspio, igrao bi danas u Hrvatskoj onu ulogu koju igra u Šibeniku, senior partnera. Hopa-cupa, nas tri skupa, a Zeko predsjednik kluba!

28. travanj 2024 01:05