StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

Sve na jednom mjestu: Doznajte najvažnije informacije iz vašeg grada

Piše Šibenski.hr
15. veljače 2018. - 13:29

Turistički autobusi sele na TEF

Gradonačelnik Željko Burić održao je radni sastanak s direktorom Turističke zajednice Dinom Karađolom, predstavnicima Vijeća Turističke zajednice grada Šibenika Josom Smolićem i Draganom Slavicom, te predstavnicima gradskih komunalnih tvrtki na temu priprema za nadolazeću turističku sezonu. U sljedećem razdoblju planiran je niz tematskih sastanaka koji će obuhvatiti što veći broj tema kako bi Šibenik kao poželjna turistička destinacija, koja iz godine u godinu bilježi turistički rast i obara vlastite rekorde, što spremniji dočekao novu sezonu.

Razgovaralo se o problemima koji se učestalo pojavljuju u ljetnim mjesecima, kada se u Šibeniku značajno povećava broj posjetitelja, s naglaskom na promet, parkirne površine te zbrinjavanje komunalnog otpada.

– Šibenik je postao hit turistička destinacija te trebamo na vrijeme detektirati sve probleme s kojima smo se do sada suočavali i ne dopustiti da nam se pogreške ponavljaju – istaknuo je gradonačelnik Burić.

Novom vertikalnom prometnom signalizacijom turistički autobusi usmjeravat će se na parkiralište na prostoru TEF-a kako bi se izbjegle prometne gužve u samom središtu grada.Iskrcaj turističkih grupa bit će moguć na prostoru autobusnoga kolodvora, ali ne i zadržavanje autobusa u tom dijelu grada.

Uzduž šibenske rive postavit će se novi usporivači prometa te će se uvesti nova prometna signalizacija kako bi se uspostavio red u prometu u mirovanju na području Doca.

"Gradska čistoća" pojačat će učestalost odvoza komunalnog otpada u staroj gradskoj jezgri, a do početka turističke sezone postavit će se i dodatni "zeleni otoci" za razdvajanje otpada. Također, "Gradska čistoća" preuzet će i odvoz otpadnog papira kako bi se ubrzao postupak njegova uklanjanja, odnosno zbrinjavanja, zaključeno je na sastanku u Gradskoj upravi.

Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i član Vijeća Turističke zajednice, kazao je da su u Šibeniku ostvareni značajni pomaci na svim poljima te kako je povećanje smještajnih kapaciteta u gradu omogućilo i bolje poslovanje ugostitelja.

– Cilj nam je stvoriti preduvjete za ostvarenje kvalitetnijeg standarda i usluge u gradu, ali i osvijestiti pravne subjekte i naše sugrađane da samo zajedničkim trudom možemo postići uspjeh – rekao je Dino Karađole, direktor TZ-a grada Šibenika.




Šibenik se okreće kongresnom turizmu

Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika, JU Tvrđava kulture, "Amadria Park", u čijem sustavu su hoteli "Solaris", te JU Nacionalni park Krka, krajem siječnja predstavili su se na međunarodnom kongresnom sajmu "Conventa" u Ljubljani. Riječ je o međunarodnom kongresnom sajmu u sklopu kojeg zemlje jugoistočne Europe predstavljaju destinacije i hotele zainteresiranima za organizaciju različitih poslovnih skupova.

Cilj suradnje i predstavljanja na specijaliziranom sajmu je pozicioniranje grada Šibenika kao cjelogodišnje destinacije te nove kongresne destinacije u Hrvatskoj. Tijekom održavanja sajma, gradonačelnik Željko Burić sastao se s gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem te su razgovarali su o mogućnostima daljnje suradnje između ova dva grada. Gradonačelnik Janković iskazao je zadovoljstvo susretom te je istaknuo kako vjeruje da je to tek početak poveznica koje će graditi ova dva grada.

– Snažan turistički uzlet Šibenika prepoznat je na međunarodnoj razini i veseli nas ovo predstavljanje u Republici Sloveniji, čiji državljani su među najbrojnijim gostima na našoj obali. Revitalizacija šibenske povijesne baštine pokretač je nove snage u turizmu, a prvi put doživljavamo i da se naša najveća hotelska kuća "Amadria Park", odnosno "Solaris", okreće Šibeniku kao destinaciji. Kontinuiranim radom na podizanju kvalitete života i standarda, obogaćivanjem ponude radimo na razvoju cjelogodišnjeg turizma u Šibeniku, a kongresni turizam je jedan od elemenata koji će zaokružiti cjelinu – rekao je tom prigodom gradonačelnik Željko Burić te čestitao "Solarisu" na priznanju koje je u sklopu "Convente" dobio novootvoreni Kongresni centar "Šibenik" u "Solarisu".



Komu ovogodišnje nagrade i priznanja?

Odbor za dodjelu nagrada i drugih priznanja Grada Šibenika objavio je Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu priznanja Grada Šibenika u 2018. godini. Prijedlozi se podnose za sljedeće kategorije: Nagrada Grada Šibenika za životno djelo, Nagrada Grada Šibenika, Plaketa Grada Šibenika, Grb Grada Šibenika te Priznanje počasnoga građanina Grada Šibenika.

Prijedloge za dodjelu javnih priznanja mogu podnijeti trgovačka društva i ustanove, političke stranke, udruge građana i druge organizacije, te građani. Prijedlozi se podnose u pisanom obliku, a detalji sadržaja prijave, kao i obrazac za podnošenje prijedloga, objavljeni su u Javnom pozivu na web-stranici Grada Šibenika www.sibenik.hr

Prijedlozi s obrazloženjem i potrebnom dokumentacijom dostavljaju se poštom na adresu Grad Šibenik, Trg palih branitelja Domovinskog rata I, 22000 Šibenik, s naznakom "Za dodjelu nagrada i drugih priznanja Grada Šibenika", ili putem pisarnice Grada Šibenika, Trg palih branitelja Domovinskog rata I, 22000 Šibenik, do 31. kolovoza 2018. godine. Ostale informacije u vezi s javnim pozivom mogu se dobiti u Tajništvu Grada Šibenika, putem telefona broj 431-061, te elektroničke pošte na adresi tajništvo@sibenik.hr



Besplatni obroci za 262 učenika

Posredstvom Fonda europske pomoći za najpotrebitije u okviru "Operativnog programa za hranu i osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014. - 2020.", Grad Šibenik je osigurao besplatne obroke za 262 učenika osnovnih škola u vrijednosti od 225.064 kuna.

- Uspješnim povlačenjem ovih sredstava djeci, čije su obitelji slabijeg imovinskog stanja, omogućen je obrok u školama. Podjela besplatnih obroka krenula je u listopadu 2017. godine i trajat će do kraja nastavne godine - rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Besplatne obroke će primati svi učenici koji su ispunjavali zadane kriterije, a prijavili su se za sudjelovanje u projektu do 1. listopada prošle godine. Podsjetimo, u prethodnoj školskoj godini 2016./2017. projekt podjele besplatnih obroka u osam šibenskih osnovnih škola financiran je iz Zaklade "Hrvatska za djecu" u iznosu od 122.000 kuna.

Tada je pravo na besplatne obroke ostvarilo 150 učenika, 112 učenika manje nego u aktualnoj školskoj godini. Ove školske godine u projektu sudjeluje devet šibenskih osnovnih škola. Također, i kriteriji su pojednostavnjeni, što je razlog povećanja broja korisnika besplatnih obroka u školama.



Otkupite okućnice na Jadriji

Hrvatske šume d.o.o. raspisale su Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju zemljišta-okućnica u naselju Jadrija. Poznato je da je Jadrija najstarije šibensko kupalište i jedno od prvih vikend-naselja na ovom području, koje je tijekom godina izraslo u gradsku četvrt Šibenika, s više od 500 obiteljskih kuća.

Problem je što većina vikendaša nelegalno koristi dvorišne površine i okućnice, jer je to još uvijek vlasništvo Hrvatskih šuma. Javnim pozivom otvorena je mogućnost otkupa tog zemljišta. Rok za podnošenje ponuda je 90 dana od dana objave javnog poziva, odnosno do 2. svibnja 2018., a dostavlja se u zatvorenoj omotnici s oznakom "Iskazivanje interesa za kupnju zemljišta (okućnica) u naselju Jadrija" na adresu Hrvatske šume d.o.o., Šumarija Šibenik, Bana Josipa Jelačića 1, 22 000 Šibenik.

Cijena zemljišta bit će formirana ovisno o položaju nekretnine i procjene tržišne vrijednosti nekretnine, izrađene po ovlaštenom sudskom vještaku odgovarajuće struke. Prodajnu cijenu činit će iznos procijenjene tržišne vrijednosti zemljišta, uvećano za cijenu pripremnih usluga: geodet, sudski vještak te objava za zemljište koje će biti predmet prodaje.


Energetska obnova dječjeg vrtića na Vidicima, slijede "Građa" i "Šibenski tići"

Na natječaj za energetsku obnovu zgrade centralnog dječjeg vrtića "Vidici", koji je zatvoren početkom siječnja, na adresu šibenske gradske uprave stiglo je pet ponuda. Ponuditelji su "Termo plan" iz Splita, "Deltron" iz Splita, "Tekton gradnja" iz Zagreba, "Projekt inženjering" iz Požege i zajednica ponuditelja poduzeća "Solida" iz Slovenije, te "Paenula" iz Zagreba. Ponuđeni iznosi s uključenim PDV-om kreću se od 4,8 do 6,5 milijuna kuna.

- Ponude je sada potrebno detaljno pregledati, a cjelokupna procedura za izbor najpovoljnijeg ponuditelja koji zadovoljava sve natječajne uvjete jest maksimalno 90 dana - kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta. Grad je, podsjetio je, ovaj projekt pripremio još početkom prošle godine, te ga prijavio na natječaj "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja".

Ministarstvo je preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrilo sufinanciranje projekta s nešto više od 1,5 milijuna kuna, a dodatnih 1,3 milijuna kuna odobreno je i po natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za sredstva "Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini". Mileta navodi da je ovo još jedan u nizu projekata energetske učinkovitosti za koje je Grad Šibenik dobio bespovratna sredstva fondova ili mjerodavnih ministarstava.

- U zadnje četiri godine dobili smo 851.000 kuna za dječji vrtić "Kućica" na Baldekinu, 900.000 kuna za modernizaciju gradske javne rasvjete, zatim 1,4 milijuna kuna za obnovu sportske dvorane Baldekin, 524.000 kuna za obnovu sportskog objekta Miminac, te 200.000 kuna za učinkovitiju rasvjetu u Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca. Ne treba zaboraviti ni desetke šibenskih obitelji kojima smo osigurali bespovratna sredstva za obnovu fasada i krovova i ugradnju obnovljivih izvora energije u njihova kućanstva - rekao je Mileta.

Inače, vrtić "Vidici", koji je u sastavu gradske ustanove Gradski vrtići "Šibenska Maslina", sagrađen je prije trideset godina i vrlo malo se ulagalo u održavanje zgrade, te je intervencija nužna. Objekt je kompleksan, s prizemljem i dva kata, a ukupna površina mu je 2410 metara četvornih. Kad će radovi početi, bit će poznato nakon objave izbora najboljeg ponuditelja te uvažavanja zakonskog žalbenog roka. I dok traje ova procedura, u gradskoj upravi pripremaju se za nove investicije u ustanovama predškolskog odgoja.

- U ovoj proračunskoj godini planirali smo po 150.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu dječjih vrtića "Građa" i "Šibenski tići", kako bi ih u idućim periodima prijavili na natječaje slične ovom. Poznato je da smo, paralelno s ispunjenjem zakonske obveze i razdvajanjem gradskih vrtića u dvije ustanove, "Šibenska maslina" i "Smilje", u koje je smješteno ukupno 970 djece, krenuli u izgradnju i obnovu vrtićkih objekata. Izgradili smo potpuno novi dječji vrtić "Smilje" na Jamnjaku, zatvorili neuvjetni vrtić "Varoš", promijenili krov u vrtiću "Šibenski tići", obnovili "Kućicu" na Baldekinu, riješili imovinsko-pravna pitanja za rekonstrukciju vrtića "Ljubica" u Crnici te za njega ishodovali lokacijsku dozvolu - kaže na kaju Danijel Mileta.





 

28. travanj 2024 07:32