StoryEditorOCM
ŠibenikPredstavljen idejni projekt obnove Jadrije

Sve će biti isto kao nekada, samo lipše i uređenije!

28. prosinca 2016. - 16:17


Idejni projekt rekonstrukcije i obnove kabina na Jadriji predstavljen je u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Juraj Šižgorić. Predstavili su ga arhitekti Zoran Popović i Ivica Galasso te istaknuli kako će obnova kabina biti faksimilna, a također će biti uređena te djelomično proširena i obala ispred njih.
-O obnovi smo razgovarali i s jadrijašima. U dogovoru s konzervatorima odlučeno je da se arhitektura ne mijenja, to jest da će obnova biti faksimilma. Sve će biti srušeno i nanovo izgrađeno, a Jadrija će biti biti doslovno onakva kakva je bila sve kako bi ostala sačuvana u memoriji. S obzirom da su kabine sada devastirane, a konstrukcije se zbog djelovanja mora urušavaju, važno je da se što hitnije stave u funkciju– kazao je Popović.
Jadrija je kao gradsko kupalište otvorena davne 1922. godine i tada je imala 50 kabina, podsjetio je Popović. Do Drugog svjetskog rata kupalište se širilo i razvijalo, no za vrijeme rata neke su kabine srušene. Trenutačno ih na Jadriji ima 132 , a bilo ih je 166, pa će sve one koju su bile srušene biti ponovo izgrađene, objasnio je Popović.
No, neće samo kabine donijeti Jadriji novi sjaj! Bit će, naime, rekonstruirana i na nekim dijelovima proširena obala u dužini od 440 metara.
-Obala će biti izbačena od 3,5 do 5 metara. Time će se dobiti novih 1 000 metara četvornih, što će omogućiti kvalitetan boravak dodatnih stotinu kupača – rekao je Galasso dodajući kako će se novim uređenjem rive na Jadriji smanjiti i valovi te prelijevanje mora na rivu, pa će time i kupanje biti svima ugodnije.
Idejni projekt Jadrije sljedećih mjesec dana moći će se pogledati na službenim web stranicama Grada Šibenika, a autori projekta pozivaju sve Jadrijaše i sve zainteresirane da napišu svoje primjedbe koje bi u se mogle uvažiti kada se bude radio izvedbeni projekt.


Koliko to WC-a imate?!

Jadrija je, smatraju autori idejnog projekta njenog uređenja Zoran Popović i Ivica Galasso, po mnogočemu jedinstveno kupalište na Jadranu napravljeno u najboljem duhu hrvatske moderne. Ali, niz kabina uz obalu ne fascinira samo arhitekte, ispričao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.
-S jednim smo se poslovnim partnerom vraćali s jednog našeg otoka. Kada smo bili blizu Jadrije rekli smo mu da je to gradska plaža na što je on kazao: "Fascinantno je koliko WC-a imate na toj plaži!"


Moderno sa starinskim štihom!

-Zadržat ćemo onakvu konstrukciju Jadrije kakva ona jest. Neće se od kabina stvarati vikendice, neće tu biti mogućnosti kupanja, kuhanja, tuširanja. Jadrija će ostati onakva kakva jest, samo uređena, urbanizirana, rekao bih, bit će moderno kupalište sa starim štihom – tvrdi Burić.
 

08. svibanj 2024 11:45