StoryEditorOCM
Šibenikpolitika na pazaru

‘Šteta što HDZ nije osvojio više! Da pitam Zeku koliko je uzeo mandata. I kad mi kaže osam, da mu rečem - nos ti...‘

Piše Zdravko Pilić
18. travnja 2024. - 13:09

-‘Jučer su bili izbori, a danas slijedi – pijaca! Svak iđe prodat ono šta je jučer uvatija! ‘ - tako su nam – kratko i jasno – prokomentirali izbore na najstarijem demokratskom forumu u Krešimirovom gradu – na pazaru!

- ‘ Moj novinar, zamisli da ti je ovi pazar Sabor. I sad iđe Plenki od banka do banka i pita – Pošto ti je kukumur, pošto ti je pomidora? I vrti glavon! Ovo oće, ovo neće! - objašnjava mi jedan od trgovaca.

Anoniman je, ne bi se nikome tija zamirit. Trgovina je takvi posal, njegove mušterije su u svin strankama. On se u politiku ne pača, ali zna kako to iđe. Na pijaci je ostarija. A šta ti je drugo politika nego pijaca?!

– ‘Plenki, Plenki. A da koji će drugi?! U njega ti je pun takujin. U njega ti je državna blagajna, ministarstva, HEP, Vode, Šume, sve šta ti se dili je u njega! Šta će ti Grbin dat! Nema ni za se ni za svoje, a kamoli da će drugima dilit!‘ - čudi se našem neznanju.

– ‘Ne mora Plenki ni pitat. Njemu sami se sami nude i vuku ga za rukav. Još od sinoć! Roba je bila prodana prije negoli je i došla na pazar! A šta misliš zašto se sinoć zadnji pojavija na televziji? Pa nije se kupa, nego je prima ponude, dogovara, razgovara!‘

- ‘ Od koga?‘

- ‘A od koga nije? Jer, svak zna, ako neću ja, oće drugi!‘ - ‘Domovinskom pokretu se ne žuri. On ima veliku količinu robe i čeka najbolju cijenu! Zna da Plenki bez njega teško more išta skuvat!‘ - ‘A zato je Pupovcu ža! Dosad je on sa manjinama, tvorija većinu! I puno je vridija! Sad mu je cijena pala! On i manjine tvore opet manjinu! ‘ - pričaju ljudi na pazaru. I smiju se.

- ‘Danas je svugdi akcija. Platiš dva, dobiješ tri!‘ - ‘Polako, dečki, pitat će se nešto i Milanovića! On se još nije javija!‘ - ‘Rano mu je, biće još spava!‘ - rugaju se međusobno – ‘Probudit će ga Butković s friškin mlikon od Milove, za kavu. Jutros je pomuza ranije, samo za njega!‘

- ‘Ža mi je jedino što ne vidin Zekanovića! Ima bi ga nešto pitat! - na koncu nas je zaustavio jedan naš sugrađanin. Podaci poznati redakciji

– ‘A šta to? Evo, pitat ću ga ja umisto vas? - ponudio sam se kao posrednik:

– ‘A ništa, pita bi ga koliko mu je lista HDZ-a na kojoj je i on uvatila mandata?‘

- ‘Pa šta ćete ga to pitat kad je to općepoznato? - čudim se ja, ali pajdo ne popušta:

– ‘Pa, koliko?‘ - ‘Sedam, zamalo osam!‘ - ‘ E, eto vidiš, meni je baš ža šta nije tih cilih osam, pa da mu onda ja kažem ono što je on reka Ninu Raspudiću u Saboru! Osam - nos ti posran!‘ - veli mi kroz smijeh pajdo.

A ja sam siguran da ni Zekanoviću ne bi bilo krivo!

01. svibanj 2024 06:55