StoryEditorOCM
ŠibenikSLUČAJNO

Sebastian Ćato: Srednjoškolac iz Šibenika otkrio tri vrste životinja kojih nikad prije nije bilo u Dalmaciji

Piše VauMijau
10. siječnja 2022. - 09:41

Sebastian ima 17 godina, od malih nogu zanimaju ga biljke, a prošle je godine krenuo snimati i kukce na dalmatinskom području. Naišao je tako na čak tri nove vrste – jednog zrikavca i dva skakavca. Sve to primijetio je asistent s biologije zagrebačkog PMF-a Josip Skejo koji je Sebastiana potaknuo da o tome napiše rad. Na Silvestrovo je tako ovaj sedamnaestogodišnjak ušao u hrvatsku povijest kao, po svemu sudeći, najmlađi biolog s izvornim znanstvenim člankom, piše srednja.hr.

Sebastian Ćato ima 17 godina i pohađa smjer za agroturističkog tehničara u Srednjoj strukovnoj školi u Šibeniku. U nekom trenutku je, snimajući bilje i kukce na dalmatinskom području, naletio i na tri posebne životinjice – jednog zrikavca i dva skakavca. Iako u početku nije znao o čemu se radi, ubrzo se ispostavilo da se radi o trima novim vrstama za ovo područje. Dva koja nikada nisu prije uočena u Hrvatskoj i jedan u Dalmaciji.

– Još od malena me zanimaju biljke i životinje ali od svoje neke dvanaeste godine se bavim biljkama i to posebno sa sukulentima koji su savršeni za moju mediteransku klimu pa sam se uglavnom na njih fokusirao zadnjih godina, uzgajajući i križajući ih ali sve je počelo rano prošle godine kad sam uz online nastavu i dodatka slobodnog vremena odlučio malo se više posvetiti samoniklom bilju i fotografiji pa sam počeo tražiti i objavljivati što više različitih vrsta na jednoj izvrsnoj stranici zvanoj iNaturalist, priča Sebastian.

Na toj stranici, pojašnjava, kada pronađete neki organizam, bio biljni ili životinjski, možete to objaviti uz mjesto i vrijeme gdje je pronađen, a onda ih znalci u svojim područjima mogu identificirati. Prvo je dosta fotkao bilje, a onda je počeo i s kukcima.

– Tokom cijelog tog ludila s korištenjem iNaturalista, ‘otkrili su me’ Josip Skejo, assistent sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i nekoliko njegovih kolega koji su bili fascinirani mojim amaterskim znanjem koje sam postigao bez nekog ozbiljnog školovanja, ipak sam još u srednjoj. Jako smo se brzo upoznali i takoreći sam ‘kliknuo’ s njima svima, Josipu sam slao sve skakavce i zrikavce koje sam slikao, pošto se on bavi redom Orthoptera, i jako brzo sam usvojio dio njegovog znanja te sam naučio razlikovati nekolicinu lokalnih vrsta skakavaca koje srećem gotovo svakodnevno ljeti na terenu. Dok su mi Antun i Dora, dvoje botaničara, prijatelji i kolege Josipa, pomagali s mojom lokalnom florom, koliko god su mogli i također su mi pomogli dosta - kaže Sebastian.

06. svibanj 2024 22:49