StoryEditorOCM
ŠibenikGODINU DANA NAKON POŽARA

Slovenci mogu ono što mi nismo znali: Procvat 'Impol-TLM-a' - Tražimo radnike, prosječna plaća je tisuću eura!

30. svibnja 2017. - 11:31

Nekad simbol Šibenika, TLM se prometnuo u tvornicu iz koje uglavnom dolaze vijesti za crnu kroniku. Spomenimo slučaj s uhićenjem nekadašnje uprave (Tonći Kandido) i Interpolovim tjeralicama za bivšim vlasnicima (Loranom i Markom Pejčinoskim). Ili u nešto boljem slučaju, poruke sindikalnih podružnica u kojima se prijeti kaznenim prijavama protiv odgovornih osoba iz ranijih uprava. Eventualno, vijesti o požaru na glavnom i najvrjednijem stroju Valjaonice, kao što je bio slučaj u svibnju prošle godine kad se zakletim pesimistima činilo da je Tvornica naprosto ukleta.

TLM je danas, kao tvrtka u stečaju, u "tranzicijskom" zakupu slovenskog "Impola", koji računa uskoro postati i vlasnikom šibenske Tvornice koja je još lani preimenovana u "Impol-TLM". U tijeku je treći krug prodaje koji traje do kolovoza, kada će Fina oglasiti četvrti krug nakon kojega bi "Impol" mogao postati i vlasnik, a ne samo zakupac TLM-a. Slovenci su otkupili i hipoteku TLM-a (oko 250 milijuna kuna) kod Jadranske banke, ali po diskontu, a u međuvremenu su investirali i značajna sredstva u pokretanje proizvodnje. Angažiran je novi menadžment, radi se punom parom, reklo bi se, zapuhali su neki novi vjetrovi. Ali jedra "Impol-TLM-a" nisu još uvijek puna...

Doduše, iz Tvornice stižu napokon dobre vijesti, proizvodnja se povećava i postupno dostiže svoj planirani optimum, traže se novi radnici, raspisuju natječaji za stipendiranje učenika i studenata metalurške struke. O novostima iz "Impol-TLM-a" razgovarali smo s direktoricom Društva Marjanom Lažeta, kojoj je ovo i prvi istup u hrvatskim medijima otkako je preuzela dužnost. No, za početak nas je zanimalo reflektiraju li se na tvrtku i stari (kriminalni) repovi i nedavna uhićenja, kako podnose utege prošlosti.

– "Impol-TLM" ima tri zajedničke točke s bivšom Tvornicom. "Impol" je u svome novom društvu zaposlio većinu radnika prije stečaja "TLM Aluminiuma" (Valjaonice) koji su izgubili posao kod proglašenja stečaja. "Impol" je u Šibeniku započeo djelovanje u sto posto svome, novoosnovanom društvu, čijem imenu je dodao TLM, i kao treće, "ImpolTLM" ima u najmu puno sredstava nekadašnjeg TLM-a, odnosno "TLM Aluminiuma" u stečaju. Neka sredstva je već otkupio, a u interesu mu je da otkupi sve. No, prošlost ne možemo zanemariti ili izbrisati, budući da zasigurno ostavlja određene posljedice. Sami ih osjećamo, posebno u nedostatku povjerenja zaposlenih u pravednost sustava, a dosta izazova donosi nam i izgrađivanje povjerenja kod naših kupaca. U svakom slučaju, s dolaskom "Impola" za TLM je okrenuta nova stranica u povijesti te smo uvjereni da ćemo uspješno izgraditi povjerenje, jer poslovanje gradimo na etičkim principima – poručuje optimistično Lažeta.

"Impol-TLM" trenutačno zapošljava 350 ljudi, a tvrtka stalno objavljuje natječaje i traži dodatne kvalificirane radnike. Problem je, kaže direktorica, nedostatak ljudi s odgovarajućim obrazovanjem iz područja metalurgije, jer u Šibeniku i okolici ne postoji odgovarajuća srednja škola u kojoj bi se obrazovao takav profil radnika. Tvrtka zbog toga ima problem i s inženjerima metalurgije, zbog čega su ove godine raspisali i natječaj za stipendiranje studenata u toj oblasti. Prvu godinu završili su s miješanim osjećajima.

– Imali smo dosta problema, a jedan od glavnih je bio požar u toploj valjaonici na najvažnijem stroju u poduzeću. To smo uklonili. A onda smo se suočavali s izazovima u potrazi za narudžbama. Početkom ove godine poslovanje se stabiliziralo – ističe Lažeta, ne krijući da Uprava nije zadovoljna rezultatima prve godine, ali sada se već približavaju očekivanim projekcijama. Ove godine mjesečno "Impol-TLM" proizvodi 5500-6000 tona proizvoda, što bi, uz ovakav tempo, na godišnjoj razini iznosilo oko 70 tisuća tona. TLM odavno ne pamti toliku proizvodnju, a nakon planiranih investicija u tzv. uska grla, povećanje proizvodnje do 100 tisuća tona, tvrdi Lažeta, potpuno je realno. Poznato je da se TLM nekad uglavnom oslanjao na sirovinu iz mostarskog "Aluminija", koji je danas samo jedan od brojnih dobavljača od kojih "Grupa Impol" kupuje sirovinu.

Činjenica je da je TLM nekad bio uzor za slovenski "Impol", pa je unekoliko paradoks da je "veliku ribu progutala mala", no je li šibenska Tvornica ono što su od nje očekivali kad su ulazili u TLM i koliko realno pridonosi poslovanju matične kompanije?
– "Impol-TLM" pruža matičnoj kompaniji mogućnosti za širenje poslovanja i njezin prodor na europsko tržište kao značajnijeg proizvođača valjanih proizvoda. Nijedno širenje poslovanja i priključivanje nove lokacije nije jednostavno. Slično kao što nam je bilo potrebno neko vrijeme da se uspješno uspostavi sustav poslovanja u Srbiji, u Sevojnu ("Impol – Seval"), svjesni smo da će trebati vremena i za "Impol-TLM". Svakako, poslovanje se iz mjeseca u mjesec poboljšava, što znači da smo na pravom putu – ističe Lažeta.

Uprava ima otvorenu komunikaciju sa sindikatima, a prosječna plaća u 2016. iznosila je 1076,50 eura, što je znatno iznad hrvatskog nacionalnog prosjeka. Vjerojatno bi bila i veća da nije bilo poteškoća u ostvarivanju planova, pa nisu imali osnove za stimulaciju. U ovu godinu su ušli puno optimističnije, a kada vlasništvo bude konačno definirano, jer "Impol" je još uvijek u zakupu "TLM Aluminiuma" u stečaju, sklopit će i kolektivni ugovor s radnicima. Namjera im je ostvariti suradnju i s lokalnom zajednicom, kakvu su uspostavili u Sloveniji i Srbiji, ali to zahtijeva vrijeme, napominje Lažeta, a sada im je ipak prioritet stabilno poslovanje i reguliranje vlasništva, na što su maksimalno fokusirani. Vjeruje se da će titular vlasništva u TLM-u biti poznat do kraja godine, kada bi i radnici mogli, napokon, dobiti ugovore na neodređeno vrijeme, a socijalni partneri započeti dijalog s novim vlasnikom i poslodavcem o boljim uvjetima rada i socijalnoj sigurnosti zaposlenih.


ODMAKLE PRIPREME
Prodor u automobilsku industriju
Računaju na tržište Europske unije, ponajprije na Njemačku, Francusku, zemlje Beneluxa, Italiju, istočnu Europu, Češku, Slovačku. Za šibenske folije, očekuje se plasman i na hrvatsko tržište. Kako to kaže Tomaž Smolar, jedan od "Impolovih" direktora, "želimo uspostaviti hrvatski opskrbni lanac – od Mostara, preko TLM-a i "Aluflexpacka" do "Podravke" i "Kraša".
Uprava Društva ima kao prioritet uspostaviti proizvodnju koja će omogućiti maksimalnu iskoristivost kapaciteta tople valjaonice.
– U tu svrhu ćemo ubuduće realizirati brojne investicije kako bi se uklonila uska grla, a to znači povećanje kapaciteta ljevaonice, optimiziranje toplog valjanja, ali, naravno, i optimiziranje hladnog valjanja – pojašnjava direktorica. No, svakako kao dugoročni cilj imaju prodor u automobilsku industriju. Plan je u Šibeniku otvoriti pogon za proizvodnju dijelova za automobile. U tom smislu već se vode aktivnosti, ističe Lažeta, za dobivanje standarda kvalitete ISO/TS 16949 ili, po novom, IATF, pa se i nova ulaganja u Šibeniku već provode s pogledom na tu perspektivu.


ŠIRENJE
'Impol-TLM' pruža matičnoj kompaniji mogućnosti za širenje poslovanja i njezin prodor na europsko tržište kao značajnijeg proizvođača valjanih proizvoda

10. svibanj 2024 05:37