StoryEditorOCM
ŠibenikStop bezvlašću

Skandal s ekshumacijom u Zablaću samo ubrzao odluku šibenskih vlasti: 'Čempresi' će preuzeti brigu nad 32 groblja

10. studenog 2017. - 15:52

Miroslav Lucić, pročelnik šibenskoga gradskog Odjela za komunalne poslove, nimalo nije iznenađen što na zablaćkome groblju već više od mjesec dana, na zaprepaštenje mještana i posjetitelja groblja, stoji mrtvački lijes ostavljen među grobnicama nakon ekshumacije.

Na očevidu je bila i policija još u listopadu, no kako nema elemenata kaznenog djela, slučaj je zatvoren, barem što se njih tiče. O ovome je Slobodna Dalmacija pisala jučer i prema svemu sudeći, dade se zaključiti da su u zadnje vrijeme na groblju u Zablaću bile barem dvije ekshumacije, a jednu su nelegalno obavile neovlaštene osobe.

– Korijeni nereda leže upravo u bezvlašću kakvo vlada na brojnim grobljima u administrativnom okružju grada Šibenika, a ekshumacije se nerijetko obavljaju "kaubojski", mimo zakonom ovlaštenih tvrtki i dozvole sanitarnih vlasti. Kako ćete znati da pokojnik nije preminuo od kakve zarazne bolesti? – pita se Lucić.



– Kada smo u gradskoj upravi od Zablaćana prije četiri godine tražili da upravljanje grobljem preuzmu "Čempresi", odbili su, no i tome je uskoro kraj. Poslije Nove godine, pripremamo odluku o upravljanju grobljima, prema kojoj će 32 groblja doći pod upravu šibenskih "Čempresa". Zakon je još prije nekoliko godina odredio da su "groblja komunalni objekti u vlasništvu jedinica lokalne samouprave", no Grad tada nije imao podlogu u vlastitim dokumentima da ih preuzme. Prije toga, gradsku upravu čeka opsežan posao na izvlaštenju jer su se groblja širila na privatnim zemljištima – ističe Lucić.

– Što se tiče lijesa na zablaćkom groblju, mi ga nećemo uklanjati sve dok se ne istraži tko ga je ostavio – govori pročelnik i poziva Zablaćane, koji su sada zbog toga uznemireni, neka komunalno redarstvo obavijeste čiji je grob otvaran radi ekshumacije. Tada će se lako ući u trag onome koji je na groblju bešćutno "zaboravio" kapsu u kojoj je do jučer počivao pokojnik. Srećom, prema riječima Jakova Škevina iz "Čempresa", kojeg je policija kao stručnjaka pozvala na očevid, lijes ne predstavlja sanitarnu ugrozu, jer je bio drvena obloga za metalni, nepropusni kovčeg s posmrtnim ostacima.

26. travanj 2024 11:41