StoryEditorOCM
ŠibenikŽiva i osvijetljena

Sjajna večer koja je ‘Malu ložu‘ pretvorila u ‘tinel‘ obasjan svjetlom lampe La Baba

Piše ZDRAVKO PILIĆ
ANTE BARANIĆ/HANZA MEDIA
18. srpnja 2020. - 13:08

'Jel počeja evemt?' – pita me je u petak navečer foto-reporter Ante Baranić, da bi ga ja odma ispravija...
– Reče se ivent. A piše event!
– A, ne moj dragi, nego baš evemt! To je skraćenica za Evo mene tute! Drž se ti mene, paš svašta znat!' A 'tute', na Maloj Loži, tu je večer stvarno bilo svih i svakoga, svega i svačega – na modernim dizajniranim bancima, koji su tog jutra služili za prodaju verdure se zabavljalo, pijuckalo, sviralo, okolo se lipo, leđero, družilo i komuniciralo. E, sad, kako je to sve u sklopu projekta RECOLOR Veleučilišta u Šibeniku sve je to bilo u lipim, toplim, pastelnim bojama, koje su oslikane po zidovima stare šibenske jezgre i kamenu crkve Svetog Ivana dale tom prostoru udobnost i mekoću 'tinela', dnevnog boravka u kojem su se svi koji su došli ćutili kao da su ukućani, svoji, na svome i sa svojima...
Banke, odnosno stolove, koje je dizajnerski laboratorij 'Idearum' – Franka Baranović i Antonio Šunjerga – osmislio za Malu ložu, također su dobile osvjetljenje, lampe koje su nazvali La Baba, i koje bez punjenja svitle, drže, do 20 sati. Idealne su ne samo za banke, da uvečer vidite šta pijete nego i za izlete, imaju gori kaiše da ih možete vezati za stablo, pa će vam negdi i u nigdini svitliti lipin toplin svitlon od, kako se navodi u promotivnom materijalu, tri iljade kelvina.

Posveta kupravendama

– Imaju svoju vlastitu bateriju i posveta su babama, kupravendama, koje su kupovale prodavale na Maloj loži, toplini djetinjstva, ja sam ih ručno oslikala, cvitićima, jer su i te naše žene imale vešte, šudare i traverše na cvitiće...– priča Franka koja nije zaboravila ni dida, odnosne didove, jer ta klupa, kad se pruži, s onom jednom pomičnom nogom koja služi za oslonac, baš sliči na dida sa štapom, koji sidi na zidu – La dida a La baba dođe na njega.
Zasad su lampe napravljene četiri, kao prototipovi, ali uskoro bi se, kad se dorade mogli naći i u prodaji. Lampe s banka iz Šibenika uskoro bi dakle mogle postati statusni simbol kao što je to već godinama, desetljećima, recimo, bankarska lampa na stolovima bankara, odvjetnika i drugih uspješnih biznismena.
A projekt "Recolor" koji je imao oživjeti Malu ložu uključivao je pored svjetla još i zelenu tržnicu, također ultra – modernu, s kojom se već pročuo vodički ugostitelj i OPG-ov Sanel Hajdarpašić Petrov, sa svojim uzgojem i preradom samoniklog jestivnog bilja, pa je tu bilo i vina Ante Sladića koji je Šibenčanima iz svog obiteljskog podruma na Malu ložu iznio stare, tradicionalne vinske sorte – poput Debita, Maraštine, Lasina – vinificirane u modernom ruhu i duhu, s izvrsnim dizajnom i vizualnom prezentacijom, kojoj Sladići također posvećuju dužnu pažnju. Njihove je etikete dizajnirao sjajni Damir Bralić, a lani su proglašene najboljim od svega što se u Hrvatskoj pakovalo u zadnje dvije godine. Rezultat je danas takav da kad vidite njihove butelje s crno – bijelim etiketama, koje se izdvajaju poput 'pirgi' psa dalmatinca, znate i prepoznajete s kilometra da je riječ baš o njihovim vinima.

Promocija vina i zelenila

Kompletan, kako se to moderno kaže, soundtrack za promociju vina, svitla i zelenila na 'malološkim' bancima bio je djelo DJ Lawrencea Kleina, iz RatCata, koji jetu predstavio i svoj projekt Soundtrack Croatia. Kao art director u ovom se projektu pojavio kolega Valerio Baranović, čiji je zadatak da, pomažući ekipi iz RatCata i Black Orange studija, omogući da svaki kadar koji snimaju na svakoj lokaciji, izgleda što bolje, i da se odmah digne na You Tube, Instagram i Facebook, spajajući turističku ponudu, elektro glazbu i video produkciju u jedinstvenu promociju.
Jer onog čega nema na društvenim mrežama kao da se za urbanu, mladu populaciju, nije ni dogodilo. Ruku im je dao i Danijel Hrg, poznat i kao Deni Design, koji se u čitavu tu 'obojanu večer' izvrsno uklopio sa svojim svijetlećim rakovima, "bio luminescenijom" i koji su, kazao nam je, samo dio i početak izložbe u nastajanju – Deni radi polako i temeljito, a nije mu ni daleko, butiga i atelje su mu preko puta
Sve u svemu,"Recolor" se pokazao kao spretan i sretan spoj turizma, kulture, povratka života u staru gradsku jezgru, obrtništva koje je izradilo klupe, lampe, dizajna koji ih je osmislio, visokog obrazovanja, poljoprivrede koja priko dana sadi i kopa,a uvečer pije i prodaje... Palac gore, zasad to ide sjajno. Vidit ćemo kako će bit dalje. Još samo da nije korone!

27. travanj 2024 22:48