StoryEditorOCM
ŠibenikEuropski fondovi

Šibensko-kninska županija je na 6. i 7. mjestu u Hrvatskoj po povučenim sredstvima iz programa konkurentnost i kohezija te europskog socijalnog fonda (FOTO)

9. svibnja 2019. - 19:03

Trećim okruglim stolom JU Razvojna agencija Šibensko-kninske županije sa županom, gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina službeno su započeli “Dani otvorenih vrata EU projekata u ŠKŽ 2019.”

Simbolično, ovaj skup kojemu je prethodila zakuska uz neformalno druženje održava se na Dan Europe, 69 godina od Schumanove deklaracije, a mi danas povlačimo europska sredstva za lokalni razvoj, kazala je Mira Lepur, ravnateljica agencije u uvodnom slovu, zadovoljna što je ŠKŽ u samome nacionalnom vrhu po iznosu povlačenja novca iz europskih fondova po glavi stanovnika.

U Hrvatskoj i na svome širem prostoru od Krke do mora prednjači Grad Šibenik, a županija je na 6. i 7. mjestu u zemlji po povučenim sredstvima iz operativnih programa konkurentnost i kohezija te europskog socijalnog fonda, a najteže je bilo dostići uvjete fonda za ruralni razvoj i poljoprivredu. Kaskalo se zbog usitnjenosti poljoprivrednih površina i geografskih karakteristika, no najnoviji podaci, optimistična je Lepur, pokazuju da je ŠKŽ samo iz mjere 7, koja se većinom odnosi na jednice lokalne samouprave do 5 tisuća stanovnika povučeno ukupno 70 milijuna kuna.

Kada se tome doda najnoviji projekt ŠKŽ navodnjavanja vinograda u Jadrtovcu od 80 milijuna kuna i projekt razminiranja, rezultat je vrlo dobar čak i u operativnom programu koji nije prilagođen ruralnim uvjetima u županiji. Za okruglim stolom zasjedali su Predrag Burza,  načelnik opine Ervenik, Josip Begonja, gradonačelnik Drniša, Danijel Mileta, šibenski dogradonačelnik, Nikola Blažević, dožupan, Antonijo Brajković, gradonačelnik Skradina, Marko Jelić, kninski gradonačelnik, zatim Sandra Jakelić, gradonačelnica Rogoznice te Živko Bulat, nečelnik općine Unešić.  Uz Miru Lepur, moderator diskusije bio je Željko Šimunac, njezin pomoćnik.

Usluge Razvojne agencije za izradu europskih projekata naročito traže male općine, bez vlastitih timova i ljudskih resursa. Trenutačno se intenzivno radi na prijavi Centra kompetentnosti u strojarstvu za učenike, studente i ostale usmjerene na cjeloživotno obrazovanje. Projekt je vrijedan 80 milijuna kuna, a u posljednje tri godine, razvijajući projekt tehničke pomoći, Razvojna agencija ostvarila je 156 milijuna kuna za 30 do 40 projekata ne samo javnog sektora, nego i udruga te drugih institucija.   

28. travanj 2024 09:31