StoryEditorOCM
Šibenikpresedan kakav se rijetko viđa

Šibenski SDP o temi o kojoj bruji cijeli grad: ‘Broj kazni je skandalozan, kamere služe samo za punjenje proračuna‘

Piše Toni Veljača
30. listopada 2023. - 12:41
Tonči Restović, predsjednik šibenskog SDP-a i Petar Baranović, predsjednik Savjeta gradske organizacije SDP-a Šibenik, održali su na Poljani konferenciju za medijeToni Veljača

Tonči Restović, predsjednik šibenskog SDP-a i Petar Baranović, predsjednik Savjeta gradske organizacije SDP-a Šibenik, održali su na Poljani konferenciju za medije. Glavna tema bile su nadzorne kamere o kojima posljednjih mjeseci bruji cijeli Šibenik. 

Prema Restoviću, gradska vlast kamere je postavila isključivo zbog prikupljanja sredstava kojima će se zakrpati rupe u proračunu, a broj kazni koje su do sada pristigle na adrese Šibenčana, prema prvom čovjeku šibenskog SDP-a su – skandalozne. 

- Postavljanje kamera po cijelom gradu bilo bi opravdano da smo svjedoci teških prometnih nesreća na području Šibenika ili da imamo velikih problema u funkcioniranju hitnih službi. U gradu u kojem živi 40 tisuća stanovnika, poslati, ako je to točno, 27 tisuća kazni je sramotno – kazuje Restović te ističe primjer iz Opatije koja je prvo građanima predstavila projekt, a tek onda krenula u realizaciju. 

- Kada neko javno tijelo uvodi novu regulaciju, onda uvijek prije toga provodi educiranje građana. Opatija je primjer kako se to radi – kazao je Restović. 

Restović i Baranović podržali su ideju gradske uprave da se dio prihoda od kazni, kroz božićnicu uplati umirovljenicima koji mjesečno primaju manje od 400 eura mirovine. Prema podacima gradske uprave, riječ je o gotovo 4000 umirovljenika. 

- To je bio i naš prijedlog, kazuje Baranović. Moram reći da je broj kazni koji su građani primili svjedoči o apsolutnom gubitku kriterija gradske uprave. Ovaj potez, na lokalnoj razini je nezabilježen. Doći na ideju da se obrtima i tvrtkama koji žive od dostave robe, pošiljki i transfera šalje na desetke kazni je totalni gubitak orijentacije – kazao je Baranović.

Prema Baranoviću, Grad je prije uvođenja kamera trebao uspostaviti točke na prometnicama predviđene za dostavna vozila i taxi službe: a tek onda, ako dođe do kršenja propisa, slati kazne. 

- Stvorite prvo pretpostavke da se građani i obrtnici mogu ponašati zakonito, ako se ponašaju nepropisno tek ima onda šaljite globe. Postupiti na ovakav način je presedan kakav se rijetko viđa i zbog toga pozivam gradonačelnika Burića da preispita ovu odluku – zaključio je Baranović. 

27. travanj 2024 12:28