StoryEditorOCM
Šibenikdramatična borba za život

Šibenski eko aktivisti spasili glavatu želvu na Martinskoj; Bila je zapetljana u ilegalnu i neoznačenu mrežu

Piše Šibenski.hr
29. rujna 2022. - 11:36

Šibenski eko-aktivisti i ronioci Goran Šimić, Kristijan Grčić i Matko Čenić spasili su glavatu želvu koja se borila za život na Martinskoj zapetljana u mrežu blizu Instituta Ruđer Bošković.

Želvu je pronašao mladi Ivan Aleksić. Pokušao je sam spasiti, ali kako mu to nije polazilo za rukom, zvao je sve žurne službe koje se nisu odazvale na njegov poziv. Srećom, odazvao se neumorni šbenski aktivist Goran Šimić, koji je u kratko vrijeme okupio svoju vrijednu ekipu i obavio još jedan odličan posao.

Kako je tekla akcija spašavanja želve na Martinskoj opisao je Šimić na Facebooku:

- Sinoć zove nepoznati broj oko 21 sat. Kaže gospođa Aleksić... je li smetam? Zapela je želva u mrežu, pokušao je spasiti moj sin, ali je hladno, a on je bez odijela. Zvao je službe, nitko nije reagirao odmah, pa smo se sjetili tebe... Uzeo sam auto i opremu od prijatelja, putem skupo tog momka i napisao u grupu tko će samnon... Došao sam na mjesto događaja oko 22 sat, zaronio dok se Kiki obukao i vidim želvu zapetljanu. Bio sam uvjeren da je mrtva, no kada je došao Kiki oslobodili smo je i odnijeli na obalu cijeli u depresiji, kad ono znakovi života... Čudesno, borila se i priživjela, jer smo napravili sve što su nam rekli na mobitel, tj Ivan je pričao s nekom gospođom i nakon sat je došao veterinar Ukić veterinar i odnijeli smo je kod njega i danas putuje za Pulu živa I zdrava...

Neoznačena mreža, ilegalna i spašeno ovo posebno stvorenje... Momci ovo se pamti, mreža, noć, vjetar i valovi... Upravo zbog ovoga često pišem što radimo i samo iz jednog razloga, a to je upravo ovo i to je moja najveća pobjeda- napisao je među ostalim Šimić.

Nama samo ostaje da čestitamo njemu i ekipi.

image

Na Martinskoj je spašena glavata želva

28. travanj 2024 16:11