StoryEditorOCM
Šibenikbez vatrometa

Šibenik se pridružio brojnim hrvatskim gradovima, ipak u Krešimirovom gradu neće izostati prekrasan prizor

Piše A.P.
19. prosinca 2023. - 13:58

Sigurno je! Šibenik će u novu, 2024. godinu po prvi put ući bez tradicionalnog vatrometa i tako se priključiti akciji pokrenutoj na inicijativu udruge ‘Prijatelji životinja‘. Prošle je godine 27 hrvatskih gradova i općina novu godinu dočekalo u tišini, a ove godine ta brojka raste iz dana u dan.

Trenutno se na doček bez vatrometa odlučilo oko 50 gradova diljem Lijepe naše, a iz obzira prema kućnim ljubimcima i sugrađanima kojima je takva vrsta buke velik izvor stresa i traume. Također, popisu argumenata protiv pirotehnike dodani su i oni za zaštitu okoliša, obzirom na to da kemikalije i procesi kojima se ona proizvodi štetno utječu na okoliš. Kao alternativna rješenja vatrometu, koriste se konfeti, laseri i slični vizualno atraktivni, svjetlosni efekti.

Početkom prosinca, Moranu Perišu iz Odjela za programsku produkciju Tvrđave kulture, Javne ustanove kojoj je u potpunosti povjerena organizacija dočeka Nove godine, upitali smo hoće li se Šibenik pridružiti ovoj inicijativi, a tada se još razmišljalo o alternativnim rješenjima.

- Vatrometa na dočeku Nove godine u Šibeniku neće biti i poanta je da se na taj način priključujemo gradovima koji ne žele i koji neće ni na koji način ugrožavati sugrađane ni životinje. Šibenčani će, kao i svake godine, imati svoj ‘vatromet‘ na Novu godinu, a to je puštanje lampiona 1. siječnja. To je zaista prekrasan prizor i jedna uspomena koja ostaje u sjećanju, a mislim da vatromet kao takav nije ni pretjerano bitan u novogodišnjoj noći - zaključuje Periša.

27. travanj 2024 09:43