StoryEditorOCM
ŠibenikŠaka u oko

Sablastan pogled na parcelu usred grada: Umjesto POS-ovih stanova, na zemljištu uzgaja gamad (FOTO)

25. srpnja 2017. - 16:25

Osjetno uzbuđen, pomalo ljutit, redakciju je nazvao anonimni građanin apelirajući da novinari posjete ograđeni kompleks nekadašnjeg "Tehnomaterijala" davno propale "Šibenke".
Pod dojmom je prohujalih požara, te upozorava na pravu uspavanu "bombu" u ograđenom kompleksu bivšeg stovarišta građevinskog materijala "punog različitog otpada i narkomanskih igala, pravome deponiju usred grada" na križanju ulica 8. dalmatinske udarne brigade i okomite joj Supilove.

Nastavi li se uzbrdicom ravno, stiže se na Vidike, a nešto niže prema glavnoj gradskoj prometnici Stjepana Radića skretanje je u blok stambenih višekatnica u Ulici branitelja Domovinskog rata (nekad Njegošev trg).
Uistinu sablasno izgleda tih tisuću i pol ili dvije četvornih metara – slobodno procjenjujemo – betoniranog dvorišta nekadašnjeg "Tehnomaterijala" uz široku, prometnu gradsku ulicu na kojoj su se s lijeve strane ugnijezdile brojne lijepe obiteljske kuće s pogledom na stambeni blok i prostrano parkiralište nasuprot. Naherena ograda od željeznih, mrežastih okvira izjedena je hrđom, u podnožju prema cesti obrubljena suhom, požutjelom travom, a već površni pogled na lokot koji zatvara ulaz govori da tu nitko s ključem nije godinama zašao, osim kroz rupe u ogradi.

Građanin je ponešto pretjerao o potencijalnoj opasnosti od požara pritajenoj iza žice: nema tu smeća, niti drugog otpada, jedino što kroz napukline u betonskom pokrovu dvorišta buja šumica samoniklih stabalaca i buseni trave. No, sigurno vrvi od raznovrsne gamadi; pored glavnog, većeg objekta, u dnu kompleksa je prizemna "bloketara" s ovećom rupom u zidu, krov od ternita je urušen... Divljina, i to u zelenim tonovima obuzela je nekadašnje stovarište, nakon "Šibenke" prodano također ugasloj tvrtki "Dalmagarant". Vlasnik, izvjesni Gabrić, doznajemo kasnije u gradskoj upravi, to je zemljište namjeravao prodati za stanove POS-a, međutim nije mu pošlo za rukom.

Najveća je "katastrofa" toga privatnog prostora što je šaka u oko urbanitetu i kultiviranosti, premda i izgled okolnih javnih površina u vlasništvu grada upućuje na zaključak da se o njima ne vodi briga. Uz 8. dalmatinsku proteže se pojas nepokošene, požutjele divlje zobi, korov izbija iz asfalta na nogostupu i obližnjeg parkirališta, a na vrhu ograde bivšeg "Tehnomaterijala", ostavljeni na javnoj površini stoje jedan teretnjak bez tablica i osobni automobil, utonuo u visoku travu.

- Kao da smo usred kakvoga otpada, a ovo ipak nije nekakva periferija. Pa i mi ovdje plaćamo komunalnu naknadu kao i u drugim dijelovima grada! Konačno i turisti ovdje prolaze, govori ljubazna gospođa kojoj smo pozvonili na vrata raspitujući se o "Tehnomaterijalu", jer je njezina kuća s njegovanim vrtom u najbližem susjedstvu. Spremno razgovara, ali ne želi da je imenujemo.

Unutar ograde napuštenog stovarišta, govori, ponekad zađu djeca i vlasnici pasa s ljubimcima, a narkomani su se prestali okupljati. Riječju, ružno i tužno, moguće leglo zaraze, a koliko joj je poznato, nakon "Šibenke" "Tehnomaterijal" je postao vlasništvo Jadranske banke koja ga je prodala nekom drugom.

- Mijenjalo se to, ne znam točno, sliježe ramenima. Jedino se teško mijenja odnos komunalaca prema javnim površinama, požalila se. Nedaleko od ulaza u svoje dvorište posadila je agave i dvije masline, da oplemeni taj neugledni dio gradskog zemljišta. Jednom je odatle očistila hrpu drače i zamolila radnike "Čistoće" da breme odvezu kamionom: odbili su, nije to njihov posao!


Privatni vlasnik neuhvatljiv

Gradska uprava uočila je još prije nedopustivo stanje nekadašnjeg "Tehnomaterijala", koji je prešao u vlasništvo ugašene tvrtke "Dalmagarant", govori Miroslav Lucić, pročelnik komunalnog odjela. Vlasnik zemljišta prema prijavi boravka živi u Splitu i komunalni redari ne mogu ući u trag već mjesecima, kao ni njegovu opunomoćeniku koji se vodi na adresi u Kijevu.
Zasad ne odgovaraju na telefonske pozive i službene dopise iz gradske uprave.
-Vlasništvo je privatno, dodaje Lucić i gradska uprava ne smije ući bez odobrenja vlasnika ili sudskog naloga, ako ima zakonske utemeljenosti. Ako se vlasnik ne javi, to bi očekujemo, mogle utvrditi sanitarna ili inspekcija zaštite okoliša, uvjeren je Lucić.
-To je derutan, napušten i zapušten prostor, mogući izvor zaraze. Svakako je neprimjereno je da tako stoji usred grada, no riješit ćemo to. Ne preko noći, jer zahtijeva proceduru, ali u razumnom roku sigurno, uvjerava Bore Rončević, šef komunalnih redara.

26. travanj 2024 16:35