StoryEditorOCM
ŠibenikPRVI U NOVIM BUSEVIMA

S Antom Belakom i Ivanom Živkovićem u probnoj vožnji - za sedam dana će se voziti i svi Šibenčani u 11 novih autobusa, na šest gradskih linija!

Piše Zdravko Pilić
Foto: Nikša Stipaničev
23. kolovoza 2022. - 14:34
Sibenik, 230822. Prve probne voznje novih gradskih autobusa nabavljenih u sklopu EU projekta Integrirana mobilnost na podrucju grada Sibenika, ukupno 11 autobusa pocet ce prometovati pocetkom rujna. Na fotografiji: vozaci Ante Belak i Ivan Zivkovic.Niksa Stipanicev/Cropix

Nekima će u biografiji stajati da su izvještavali s Olimpijada, Svjetski i Olimpijskih prvenstava, drugima da su izvještavali iz Pustinjske oluje ili Mariuopolja, pa evo da se i nas dva nečim pohvalimo – vaši reporteri Zdravko Pilić i Nikša Stipaničev prvi su putnici a i novinari koji su se provozali novim šibenskim gradskim prijevozom, u novim niskopodnim autobusima. I prvi su, na toj probnoj vožnji, u 'orange' šibensku boju pituranog, ganjc novog MAN-ovog busa, koji izgleda ko da ga je dekorirao Siniša Burić, još iz onog vremena kada je bojao, odnosno aranžirao šibenske prometne otoke, intervjuirali svoje domaćine, šofere i vozače 'Gradskog parkinga' Antu Belaka i Ivana Živkovića. U autobusu, koji cijeli miriše po novini, i koji na celeru nema niti tisuću kilometara, onoliko koliko je trebalo da njih 11 stigne iz tvornice u Poljskoj do šibenskih Poda, u kojima im je garaža, i koji nosi broj ŠI – 1001 – GP. Moderni su, niskopodni, naljepnice na njima govore da su prilagođeni za ljude sa štapom, majke s kolicima, a imaju i rampu za ukrcaj invalida, tako da naši sugrađani koje je nesretni slučaj ili sudbina prikovala za kolica mogu i sami u njih ući, bez tuđe pomoći. Nama koji pamtimo donacijske buseve iz Herforda pristigle za vrijeme Domovinskog rata, što su dimili ko dimnjaci TEF-a, ovi izgledaju amblematično ko crveni londonski Double Deckeri. Tko bi odolio porivu da se provoza u njima?

'Službeno, Šibenčani će se novim šibenskim gradskim autobusima moći voziti od 1. rujna, a ovo se sada mi malo vozimo po gradu, uhodavamo, upoznajemo linije i navikavamo na vozilo...' - kazali su nam Ante Belak i Ivan Živković koji su nas povezli u autobusni đir gradom. Ante je već sada bio obučen u službenu narančastu polo majicu, koja će zajedno s crnim hlačama i crnim cipelama, biti dio službene uniforme, sasvim u skladu s prepoznatljivim šibenskim dizajnom i bojama BUS-a. I vozači su novi, novozaposleni, kao i sam bus, a u početku će biti, kažu nam, šest linija – Njivice – Mandalina, Šubićževac – Ražine, Vidici – Meterize, Zaton – Raslina, Solaris – Zablaće, Autobusni kolodvor – Brodarica, i kao sedma, radnička linija Šibenik – Podi. To su te linije koje kreću od 1. rujna, a poslije će se njihov broj i povećavati, širiti dalje, a s njima će trebati nabaviti i još nekoliko dodatnih autobusa – dva, tri, četiri – koliko bude trebalo, ovisno o opsegu i rasponu posla.

A kako Šibenčani reagiraju na nove autobuse? Trljaju oči, kao da ne vjeruju u ono što vide. Mašu kada pokraj njih proleze. A tek kad prorade informativni 'totemi' dizajnera Ante Filipovića – Grčića, pa kad se na njima bude, na digitalnom displeju bude, vidjelo da taj i taj bus dolazi za tri, četiri, ili pet minuta na stanicu. Ko tramvaji u Zagrebu. Nema laži, nema prevare, svi su busevi opremljeni GPS-om, tako da se u svakom trenutku točno zna i vidi gdje je koji, otkriva nam Belak detalje. Koji izvrsno zvuče u teoriji, a u praksi ćemo ih moći provjeriti već za tjedan dana.

25. travanj 2024 09:42