stdClass Object ( [id] => 544316 [title] => Robert Podrug, direktor Bikarca, tvrdi da se druga faza projekta centra za gospodarenje otpadom konačno bliži kraju: Građanima može biti jeftiniji odvoz smeća [alias] => robert-podrug-direktor-bikarca-tvrdi-da-se-druga-faza-projekta-centra-za-gospodarenje-otpadom-konacno-blizi-kraju-gradanima-moze-biti-jeftiniji-odvoz-smeca [catid] => 331 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Moj stil je raditi u tišini, ne volim medijsku pažnju ni eksponiranje. A pogotovo ne bih želio da netko ovakav tajming za intervju shvati kao moj PR uoči izbora novog direktora Bikarca. Tim riječima se aktualni direktor Robert Podrug, kojemu mandat istječe u lipnju, "branio" od poziva za intervju. Sasvim slučajno termin intervjua se poklopio sa zadnjim danima njegova (prvog) mandata na čelu Bikarca.

No, interes javnosti za realizaciju skupog i zahtjevnog projekta centra za gospodarenje otpadom na Bikarcu, koji se financira uglavnom europskim novcem, spekulacije o mogućem penaliziranju Hrvatske zbog ovog projekta čija se završnica iskomplicirala i rastegnula izvan predviđenih rokova, prevagnuli su. Podrug se opustio i, bez nekog otpora, odgovarao na sva naša pitanja...


Želim novi mandat


Hoćete li se javiti na natječaj za još jedan direktorski mandat u Bikarcu? Očekujete li i ovog puta onako žestoku konkurenciju kao prije četiri godine, kad su se prijavili Dražen Crnogača, Joško Odak, Čedo Petrina...?
– Ugovor mi traje do 10. lipnja. I da, kandidirat ću se. U svom četverogodišnjem mandatu fokusirao sam se na provedbu druge faze projekta centra za gospodarenje otpadom Bikarac i mogao bih reći da smo došli gotovo do kraja. Od devet ugovora koliko ih razvija taj projekt, realizirali smo osam. Ovaj deveti, u biti glavni ugovor, sad je u samom finišu: 30. svibnja ide natječaj za izvođača, a tijekom lipnja ćemo ocijeniti ponude i izabrati izvođača. I time je zaokružena ta dionica.

Moglo je već sve biti završeno da prošle godine nije poništen natječaj. Je li točno da su za to bile krive gramatičke greške i strane riječi u dokumentaciji?
– Žao mi je što je do toga došlo. Natječaj je poništen lani, u travnju. Radilo se o tome da je po starom Zakonu o javnoj nabavi korištenje stranih riječi u tender dokumentaciji bila nepopravljiva greška. Proveli smo natječajnu proceduru do kraja. Javila su se tri ponuđača, ali jedan je ponudio bitno veću cijenu od procijenjene nabave, a mi s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova imamo potpisan ugovor o realizaciji projekta u kojem sudjelujemo s 10 posto vlastitih sredstava, i naša financijska konstrukcija je zaokružena. Sredstva ne možemo povećavati niti imamo odakle. Zato smo im odgovorili da je njihova ponuda ispravna, ali nama neprihvatljiva jer ne možemo pribaviti toliko novca.

O kojoj je vrijednosti radova riječ?
– Radi se o 130 milijuna kuna. Druge dvije ponude su bile u granicama procijenjene vrijednosti, razlikovale su se u 1 posto, a mi smo izabrali povoljniju i bolju.


Poništena odluka


Španjolsku tvrtku "Comsa"?
– Tako je. Ali, poljska i slovenska firma na tu odluku su se žalile, pa je Državna komisija poništila odluku o odabiru. Uglavnom su se žalile na te strane riječi i još neke sitne tehničke pojedinosti.

Godinu dana traje ponovljeni postupak. Je li moguće da za pripremu novog natječaja treba toliko vremena?
– To je bila dvostupanjska dokumentacija, a sad je jednostupanjska, pa smo to preuređivali, slali na kontrolna tijela SAFU-a, jer svi projekti u Hrvatskoj "teži" od 50 milijuna moraju ići Državnoj agenciji koja provjerava svu dokumentaciju i daje odobrenje.

O MBO postrojenju se govorilo još u mandatu vašeg prethodnika Stipe Tomičića, i nakon toliko godina još ste na natječaju...
– Slažem se, presporo to ide. I sam sam bio u prilici naljutiti se na Državnu komisiju, jer toliko se trudiš da sve pripremiš kako treba, a onda vam netko kaže ne valja, jer nije Španija nego Španjolska... Zar je to presudno? Ali, zbog takvih su stvari padali i neki veliki natječaji. No, zakon se izmijenio i sad možete pozvati ponuditelja da sve strane riječi prevede sam, čak to više ne treba raditi ovlašteni prevoditelj.

Gradonačelnik Šibenika svojedobno je s puno gorčine isticao kako se EU novac loše koristi, pozivajući se baš na projekt Bikarac, gdje je od 130 milijuna za drugu fazu, realizirano tek 30 milijuna.
– I ja sam, također, bio razočaran jer se zbog dva-tri podnaslova ili nekoliko riječi blokira projekt od 130 milijuna, a mogli smo dosad već imati izgrađen centar.

Koliko će trebati vremena do završetka projekta, nakon što se izabere izvođač?
– Kad se izabere izvođač, u roku od sedam mjeseci treba izraditi glavni projekt i ishodovati dozvole. Ovo je sad samo idejni projekt kojim se izvođači kandidiraju na natječaj. Izvođač je dužan izraditi glavni projekt i nakon toga za gradnju ima rok od godinu dana. Realno je očekivati da sve bude završeno za godinu i pol dana, do kraja 2019.


Nova radna mjesta


Kolika je ukupna vrijednost cijelog projekta CGO-a Bikarac?
– Ukupna, procijenjena vrijednost projekta je oko 250 milijuna kuna. Iako, treba očekivati da će do kraja investicije neki radovi biti skuplji. Čak se i u Ministarstvu i Fondu za zaštitu okoliša slažu da su cijene u građevinarstvu skočile za 15-20 posto s obzirom na to kad je sačinjena naša dokumentacija.

Koliko će novih radnih mjesta biti otvoreno po dovršetku centra?
– Moglo bi biti 30-ak novih radnih mjesta. Bit ćemo treća županija u Hrvatskoj s ovakvim centrom koji će sasvim zadovoljiti potrebe za sustavom gospodarenja otpadom za cijelu županiju.

U procesu obrade otpada na Bikarcu imate mogućnost stvaranja nove energije kao nusproizvoda. Hoće li ta energija biti iskorištena ili uništena?
– To je nacionalni problem, prisiljavaju nas da gradimo centre, a nitko ne zna gdje ćemo s otpadom. Naravno, možemo stvarati plin, jer biološki otpad ide na plohu na kojoj će biti plinske instalacije koje će izdvajati plin iz otpada. Sad imamo baklju, i jedino smo uređeno odlagalište otpada na Jadranu koje ima potpuno saniran deponij, te svi ti plinovi sagorijevaju u baklji, ne izlaze slobodno u atmosferu kao otrovni plin nego kao dim. Šteta je da taj plin samo tako sagorijeva i ne pretvara se u energiju. Poradit ćemo na tome, kako bi i to riješili.

Zar ne možete struju prodavati HEP-u ili nekom drugom?
– Za HEP su to premale količine, ali ima zainteresiranih privatnika...


Vjetar nosi kese


Mislite na "Smart energy"? Oni, navodno, tvrtku već prodaju...
– Trebali su od nas otkupljivati plin, ali je to neslavno završilo. Uzor bi nam mogao biti ZGOS (zagrebačko gospodarenje otpadom), koji je uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša sam izgradio elektranu od 3,2 megavata i prodaje struju HEP-u. Procjena je da bi mi mogli imati 400-500 kilovata struje, što je premala količina za sustave, primjerice HEP. Ali, recikliranjem otpada mogli bi proizvoditi struju za vlastite potrebe. U tenderu našeg CGO-a, u sklopu MBO postrojenja, je i postavljanje 200 kilovata solarnih panela na zgradu mehaničko-biološke obrade otpada. Iz ta dva izvora mogli bi pokriti vlastite potrebe za strujom i funkcionirati kao neovisan sustav, a onda bi i cijene obrade otpada bile manje, jer ne bi morali plaćati struju HEP-u. Niti to naplaćivati Čistoći, što bi na kraju dovelo do niže cijene odvoza smeća za građane.

Kažete da je Bikarac jedini sanirani deponij na Jadranu. A kad se prođe pokraj Bikarca, s obje strane ceste je na milijune najlonskih vrećica. Dokad tako?
– Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, recimo orkanske bure, kad vam dođe 20-25 kamiona otpada, nemoguće je spriječiti da vjetar nešto ne raznese. Naša ploha je kao takva uređena i mi je zasipamo, svi slojevi su zatvoreni, ali kese lepršaju uvijek sa stražnje strane gdje se utovaruje. Nastojimo to redovito čistiti.

Postoji li opasnost, kako se spekulira, da bi zbog probijanja rokova u projektu Bikarac moglo doći do uskrate nepovratnih sredstava iz EU-a i vraćanja novca?
– Nema šanse da plaćamo penale, jer mi evidentno EU novac trošimo namjenski, 99 posto projekta je završeno. A novac se vraća kad se nenamjenski troši i zloupotrebljava mimo projektne prijave.


Nadređen gradonačelnik


Koje su vaše reference za direktora centra? Što ste po struci?
– Inženjer sigurnosti i zaštite okoliša. Prije Visoke škole za sigurnost, završio sam Prometni fakultet, pa sam onda išao na specijalizaciju za zaštitu okoliša. Osam godina sam bio direktor Čistoće u Skradinu, a iza mene je i mandat na čelu Bikarca. Mislim da s profesionalnog aspekta mogu reći da poznajem sustav. Odlučuje skupština, odnosno gradonačelnik, jer je to gradska tvrtka i GO HDZ-a.

Zar Bikarac nije županijska tvrtka?
– Ne, nego gradska.To je malo neobična kombinacija. Tvrtka je gradsko vlasništvo ali županijskog karaktera. Formalo-pravno smo gradska firma i meni je nadređen, u ime vlasnika, gradonačelnik.

Mislite li da ste radom u prve četiri godine zaslužili i drugi mandat?
– Sve zasluge za ono što smo napravili u drugoj fazi ovog projekta ne pripisujem sebi. Većinu poslova su odradili moji djelatnici, Jelena, Mario, Dijana, koji stvarno rade predano na tome, a imao sam podršku i Grada, gradskih i županijskih pročelnika.

Šibenčani tvrde da se "centar moći", odnosno HDZ-a, premjestio u Skradin. Ilustriraju to uzletom skradinskih kadrova i skupom gospodarstvenika iz županije u Skradinu, tijekom boravka predsjednice u Šibeniku. Je li to zasluga šefa ŽO HDZ-a Nediljka Dujića?
– Nisam bio na tom skupu u Skradinu, a za direktora Bikarca sam imenovan kad Dujić nije bio predsjednik ŽO HDZ-a. Svoje šanse crpim iz svoga rada...


Dobrodošao supervizor
Nedavno ste potpisali ugovor s dvjema tvrtkama, PanGeo projekt i Exstructa, vrijedan 1,4 milijuna kuna, za usluge tehničke pomoći i upravljanja projektom gradnje MBO postrojenja i pratećih objekata na Bikarcu? Zašto? Postoji li mogućnost da se natječaj ponovno poništi?

– Ne, ne, to je zakonska obveza. Za sve investicije veće od 50 milijuna kuna morate imati tehničku pomoć. Smatra se da tako veliki i kompleksni projekti zahtijevaju tehničku pomoć i usluge. Iako, sami bi to mogli izvesti, sigurno. Njihova je uloga da nas prate tijekom investicije i da nam pomažu. Izvođač mora napraviti glavni projekt i isporučuje ga na uvid nama kao naručitelju, a mi zajedno s agencijom za tehničku pomoć provjeravamo ima li izvođač neke "skrivene namjere". Oni su, mogli bi reći, supervizor u korist naručitelja, što i nije tako loše ako se namjerite na dobrog supervizora. Tijekom izvedbe kontroliraju je li sve u skladu s projektom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MILIJUNSKI POSAO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-05-02 11:40:03 [created_by] => 3110 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-05-02 11:40:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-05-02 11:40:03 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1589 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 331 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Šibenika [menu-meta_keywords] => vijesti, šibenik [secure] => 0 [page_title] => Šibenik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Portals\/4\/Images\/2018\/04\/24\/Aktualno\/9799356.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/04\/24\/Aktualno\/9799357.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/04\/24\/Aktualno\/9799358.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/04\/24\/Aktualno\/9799360.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/04\/24\/Aktualno\/9799355.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/04\/24\/Aktualno\/9799354.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/04\/24\/Aktualno\/9799353.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/04\/24\/Aktualno\/9799352.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/04\/24\/Aktualno\/9799351.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/04\/24\/Aktualno\/9799350.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/04\/24\/Aktualno\/9799348.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/04\/24\/Aktualno\/9799349.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1273"},{"size0":"1920x2877"},{"size0":"1920x1201"},{"size0":"1920x2771"},{"size0":"1920x1206"},{"size0":"1920x2877"},{"size0":"1920x1242"},{"size0":"1920x2789"},{"size0":"1920x1229"},{"size0":"1920x1247"},{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x1281"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 331 [name] => Šibenik [alias] => sibenik [description] => [parent] => 324 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"323","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14988179 Threads: 2 Questions: 3149408987 Slow queries: 7028303 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234948452 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/sibenik ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sibenik/vijesti/sibenik/robert-podrug-direktor-bikarca-tvrdi-da-se-druga-faza-projekta-centra-za-gospodarenje-otpadom-konacno-blizi-kraju-gradanima-moze-biti-jeftiniji-odvoz-smeca-544316 [printLink] => /sibenik/vijesti/sibenik/robert-podrug-direktor-bikarca-tvrdi-da-se-druga-faza-projekta-centra-za-gospodarenje-otpadom-konacno-blizi-kraju-gradanima-moze-biti-jeftiniji-odvoz-smeca-544316?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 270629 [name] => Bikarac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bikarac [link] => /tag/bikarac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 429765 [name] => smeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => smece [link] => /tag/smece ) [2] => stdClass Object ( [id] => 364109 [name] => odvoz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => odvoz [link] => /tag/odvoz ) [3] => stdClass Object ( [id] => 385922 [name] => Robert Podrug [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => robert-podrug [link] => /tag/robert-podrug ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MILIJUNSKI POSAO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Robert Podrug, direktor Bikarca, tvrdi da se druga faza projekta centra za gospodarenje otpadom konačno bliži kraju: Građanima može biti jeftiniji odvoz smeća [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3110 [name] => Davorka Blažević [username] => davorka-bla-evi [email] => davorka-bla-evi@sd.hr [password] => $2y$10$qgyMlhzU4zSNrh6n.9rwIuU6Fw/G00RcgniPm6sRJMFp2zrC9fe2u [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/davorka-blazevic-3110 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1628 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/0d685cb0aff1f6977036dae0bc8800e2?s=100&default=https%3A%2F%2Fsibenski.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/04/24/Aktualno/9799356.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/04/24/Aktualno/9799356.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/04/24/Aktualno/9799357.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/04/24/Aktualno/9799358.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/04/24/Aktualno/9799360.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/04/24/Aktualno/9799355.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/04/24/Aktualno/9799354.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/04/24/Aktualno/9799353.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/04/24/Aktualno/9799352.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/04/24/Aktualno/9799351.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/04/24/Aktualno/9799350.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/04/24/Aktualno/9799348.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/04/24/Aktualno/9799349.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Moj stil je raditi u tišini, ne volim medijsku pažnju ni eksponiranje. A pogotovo ne bih želio da netko ovakav tajming za intervju shvati kao moj PR uoči izbora novog direktora Bikarca. Tim riječima se aktualni direktor Robert Podrug, kojemu mandat istječe u lipnju, "branio" od poziva za intervju. Sasvim slučajno termin intervjua se poklopio sa zadnjim danima njegova (prvog) mandata na čelu Bikarca.

No, interes javnosti za realizaciju skupog i zahtjevnog projekta centra za gospodarenje otpadom na Bikarcu, koji se financira uglavnom europskim novcem, spekulacije o mogućem penaliziranju Hrvatske zbog ovog projekta čija se završnica iskomplicirala i rastegnula izvan predviđenih rokova, prevagnuli su. Podrug se opustio i, bez nekog otpora, odgovarao na sva naša pitanja...


Želim novi mandat


Hoćete li se javiti na natječaj za još jedan direktorski mandat u Bikarcu? Očekujete li i ovog puta onako žestoku konkurenciju kao prije četiri godine, kad su se prijavili Dražen Crnogača, Joško Odak, Čedo Petrina...?
– Ugovor mi traje do 10. lipnja. I da, kandidirat ću se. U svom četverogodišnjem mandatu fokusirao sam se na provedbu druge faze projekta centra za gospodarenje otpadom Bikarac i mogao bih reći da smo došli gotovo do kraja. Od devet ugovora koliko ih razvija taj projekt, realizirali smo osam. Ovaj deveti, u biti glavni ugovor, sad je u samom finišu: 30. svibnja ide natječaj za izvođača, a tijekom lipnja ćemo ocijeniti ponude i izabrati izvođača. I time je zaokružena ta dionica.

Moglo je već sve biti završeno da prošle godine nije poništen natječaj. Je li točno da su za to bile krive gramatičke greške i strane riječi u dokumentaciji?
– Žao mi je što je do toga došlo. Natječaj je poništen lani, u travnju. Radilo se o tome da je po starom Zakonu o javnoj nabavi korištenje stranih riječi u tender dokumentaciji bila nepopravljiva greška. Proveli smo natječajnu proceduru do kraja. Javila su se tri ponuđača, ali jedan je ponudio bitno veću cijenu od procijenjene nabave, a mi s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova imamo potpisan ugovor o realizaciji projekta u kojem sudjelujemo s 10 posto vlastitih sredstava, i naša financijska konstrukcija je zaokružena. Sredstva ne možemo povećavati niti imamo odakle. Zato smo im odgovorili da je njihova ponuda ispravna, ali nama neprihvatljiva jer ne možemo pribaviti toliko novca.

O kojoj je vrijednosti radova riječ?
– Radi se o 130 milijuna kuna. Druge dvije ponude su bile u granicama procijenjene vrijednosti, razlikovale su se u 1 posto, a mi smo izabrali povoljniju i bolju.


Poništena odluka


Španjolsku tvrtku "Comsa"?
– Tako je. Ali, poljska i slovenska firma na tu odluku su se žalile, pa je Državna komisija poništila odluku o odabiru. Uglavnom su se žalile na te strane riječi i još neke sitne tehničke pojedinosti.

Godinu dana traje ponovljeni postupak. Je li moguće da za pripremu novog natječaja treba toliko vremena?
– To je bila dvostupanjska dokumentacija, a sad je jednostupanjska, pa smo to preuređivali, slali na kontrolna tijela SAFU-a, jer svi projekti u Hrvatskoj "teži" od 50 milijuna moraju ići Državnoj agenciji koja provjerava svu dokumentaciju i daje odobrenje.

O MBO postrojenju se govorilo još u mandatu vašeg prethodnika Stipe Tomičića, i nakon toliko godina još ste na natječaju...
– Slažem se, presporo to ide. I sam sam bio u prilici naljutiti se na Državnu komisiju, jer toliko se trudiš da sve pripremiš kako treba, a onda vam netko kaže ne valja, jer nije Španija nego Španjolska... Zar je to presudno? Ali, zbog takvih su stvari padali i neki veliki natječaji. No, zakon se izmijenio i sad možete pozvati ponuditelja da sve strane riječi prevede sam, čak to više ne treba raditi ovlašteni prevoditelj.

Gradonačelnik Šibenika svojedobno je s puno gorčine isticao kako se EU novac loše koristi, pozivajući se baš na projekt Bikarac, gdje je od 130 milijuna za drugu fazu, realizirano tek 30 milijuna.
– I ja sam, također, bio razočaran jer se zbog dva-tri podnaslova ili nekoliko riječi blokira projekt od 130 milijuna, a mogli smo dosad već imati izgrađen centar.

Koliko će trebati vremena do završetka projekta, nakon što se izabere izvođač?
– Kad se izabere izvođač, u roku od sedam mjeseci treba izraditi glavni projekt i ishodovati dozvole. Ovo je sad samo idejni projekt kojim se izvođači kandidiraju na natječaj. Izvođač je dužan izraditi glavni projekt i nakon toga za gradnju ima rok od godinu dana. Realno je očekivati da sve bude završeno za godinu i pol dana, do kraja 2019.


Nova radna mjesta


Kolika je ukupna vrijednost cijelog projekta CGO-a Bikarac?
– Ukupna, procijenjena vrijednost projekta je oko 250 milijuna kuna. Iako, treba očekivati da će do kraja investicije neki radovi biti skuplji. Čak se i u Ministarstvu i Fondu za zaštitu okoliša slažu da su cijene u građevinarstvu skočile za 15-20 posto s obzirom na to kad je sačinjena naša dokumentacija.

Koliko će novih radnih mjesta biti otvoreno po dovršetku centra?
– Moglo bi biti 30-ak novih radnih mjesta. Bit ćemo treća županija u Hrvatskoj s ovakvim centrom koji će sasvim zadovoljiti potrebe za sustavom gospodarenja otpadom za cijelu županiju.

U procesu obrade otpada na Bikarcu imate mogućnost stvaranja nove energije kao nusproizvoda. Hoće li ta energija biti iskorištena ili uništena?
– To je nacionalni problem, prisiljavaju nas da gradimo centre, a nitko ne zna gdje ćemo s otpadom. Naravno, možemo stvarati plin, jer biološki otpad ide na plohu na kojoj će biti plinske instalacije koje će izdvajati plin iz otpada. Sad imamo baklju, i jedino smo uređeno odlagalište otpada na Jadranu koje ima potpuno saniran deponij, te svi ti plinovi sagorijevaju u baklji, ne izlaze slobodno u atmosferu kao otrovni plin nego kao dim. Šteta je da taj plin samo tako sagorijeva i ne pretvara se u energiju. Poradit ćemo na tome, kako bi i to riješili.

Zar ne možete struju prodavati HEP-u ili nekom drugom?
– Za HEP su to premale količine, ali ima zainteresiranih privatnika...


Vjetar nosi kese


Mislite na "Smart energy"? Oni, navodno, tvrtku već prodaju...
– Trebali su od nas otkupljivati plin, ali je to neslavno završilo. Uzor bi nam mogao biti ZGOS (zagrebačko gospodarenje otpadom), koji je uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša sam izgradio elektranu od 3,2 megavata i prodaje struju HEP-u. Procjena je da bi mi mogli imati 400-500 kilovata struje, što je premala količina za sustave, primjerice HEP. Ali, recikliranjem otpada mogli bi proizvoditi struju za vlastite potrebe. U tenderu našeg CGO-a, u sklopu MBO postrojenja, je i postavljanje 200 kilovata solarnih panela na zgradu mehaničko-biološke obrade otpada. Iz ta dva izvora mogli bi pokriti vlastite potrebe za strujom i funkcionirati kao neovisan sustav, a onda bi i cijene obrade otpada bile manje, jer ne bi morali plaćati struju HEP-u. Niti to naplaćivati Čistoći, što bi na kraju dovelo do niže cijene odvoza smeća za građane.

Kažete da je Bikarac jedini sanirani deponij na Jadranu. A kad se prođe pokraj Bikarca, s obje strane ceste je na milijune najlonskih vrećica. Dokad tako?
– Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, recimo orkanske bure, kad vam dođe 20-25 kamiona otpada, nemoguće je spriječiti da vjetar nešto ne raznese. Naša ploha je kao takva uređena i mi je zasipamo, svi slojevi su zatvoreni, ali kese lepršaju uvijek sa stražnje strane gdje se utovaruje. Nastojimo to redovito čistiti.

Postoji li opasnost, kako se spekulira, da bi zbog probijanja rokova u projektu Bikarac moglo doći do uskrate nepovratnih sredstava iz EU-a i vraćanja novca?
– Nema šanse da plaćamo penale, jer mi evidentno EU novac trošimo namjenski, 99 posto projekta je završeno. A novac se vraća kad se nenamjenski troši i zloupotrebljava mimo projektne prijave.


Nadređen gradonačelnik


Koje su vaše reference za direktora centra? Što ste po struci?
– Inženjer sigurnosti i zaštite okoliša. Prije Visoke škole za sigurnost, završio sam Prometni fakultet, pa sam onda išao na specijalizaciju za zaštitu okoliša. Osam godina sam bio direktor Čistoće u Skradinu, a iza mene je i mandat na čelu Bikarca. Mislim da s profesionalnog aspekta mogu reći da poznajem sustav. Odlučuje skupština, odnosno gradonačelnik, jer je to gradska tvrtka i GO HDZ-a.

Zar Bikarac nije županijska tvrtka?
– Ne, nego gradska.To je malo neobična kombinacija. Tvrtka je gradsko vlasništvo ali županijskog karaktera. Formalo-pravno smo gradska firma i meni je nadređen, u ime vlasnika, gradonačelnik.

Mislite li da ste radom u prve četiri godine zaslužili i drugi mandat?
– Sve zasluge za ono što smo napravili u drugoj fazi ovog projekta ne pripisujem sebi. Većinu poslova su odradili moji djelatnici, Jelena, Mario, Dijana, koji stvarno rade predano na tome, a imao sam podršku i Grada, gradskih i županijskih pročelnika.

Šibenčani tvrde da se "centar moći", odnosno HDZ-a, premjestio u Skradin. Ilustriraju to uzletom skradinskih kadrova i skupom gospodarstvenika iz županije u Skradinu, tijekom boravka predsjednice u Šibeniku. Je li to zasluga šefa ŽO HDZ-a Nediljka Dujića?
– Nisam bio na tom skupu u Skradinu, a za direktora Bikarca sam imenovan kad Dujić nije bio predsjednik ŽO HDZ-a. Svoje šanse crpim iz svoga rada...


Dobrodošao supervizor
Nedavno ste potpisali ugovor s dvjema tvrtkama, PanGeo projekt i Exstructa, vrijedan 1,4 milijuna kuna, za usluge tehničke pomoći i upravljanja projektom gradnje MBO postrojenja i pratećih objekata na Bikarcu? Zašto? Postoji li mogućnost da se natječaj ponovno poništi?

– Ne, ne, to je zakonska obveza. Za sve investicije veće od 50 milijuna kuna morate imati tehničku pomoć. Smatra se da tako veliki i kompleksni projekti zahtijevaju tehničku pomoć i usluge. Iako, sami bi to mogli izvesti, sigurno. Njihova je uloga da nas prate tijekom investicije i da nam pomažu. Izvođač mora napraviti glavni projekt i isporučuje ga na uvid nama kao naručitelju, a mi zajedno s agencijom za tehničku pomoć provjeravamo ima li izvođač neke "skrivene namjere". Oni su, mogli bi reći, supervizor u korist naručitelja, što i nije tako loše ako se namjerite na dobrog supervizora. Tijekom izvedbe kontroliraju je li sve u skladu s projektom.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>













[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/sibenik/robert-podrug-direktor-bikarca-tvrdi-da-se-druga-faza-projekta-centra-za-gospodarenje-otpadom-konacno-blizi-kraju-gradanima-moze-biti-jeftiniji-odvoz-smeca-544316 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b9cc235dbb45cade85621f7c1ccc2fb341655b31 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Robert+Podrug%2C+direktor+Bikarca%2C+tvrdi+da+se+druga+faza+projekta+centra+za+gospodarenje+otpadom+kona%C4%8Dno+bli%C5%BEi+kraju%3A+Gra%C4%91anima+mo%C5%BEe+biti+jeftiniji+odvoz+sme%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fsibenik%2Frobert-podrug-direktor-bikarca-tvrdi-da-se-druga-faza-projekta-centra-za-gospodarenje-otpadom-konacno-blizi-kraju-gradanima-moze-biti-jeftiniji-odvoz-smeca-544316 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fsibenik%2Frobert-podrug-direktor-bikarca-tvrdi-da-se-druga-faza-projekta-centra-za-gospodarenje-otpadom-konacno-blizi-kraju-gradanima-moze-biti-jeftiniji-odvoz-smeca-544316 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MILIJUNSKI POSAO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) )
StoryEditorOCM
ŠibenikMILIJUNSKI POSAO

Robert Podrug, direktor Bikarca, tvrdi da se druga faza projekta centra za gospodarenje otpadom konačno bliži kraju: Građanima može biti jeftiniji odvoz smeća

2. svibnja 2018. - 13:40

Moj stil je raditi u tišini, ne volim medijsku pažnju ni eksponiranje. A pogotovo ne bih želio da netko ovakav tajming za intervju shvati kao moj PR uoči izbora novog direktora Bikarca. Tim riječima se aktualni direktor Robert Podrug, kojemu mandat istječe u lipnju, "branio" od poziva za intervju. Sasvim slučajno termin intervjua se poklopio sa zadnjim danima njegova (prvog) mandata na čelu Bikarca.

No, interes javnosti za realizaciju skupog i zahtjevnog projekta centra za gospodarenje otpadom na Bikarcu, koji se financira uglavnom europskim novcem, spekulacije o mogućem penaliziranju Hrvatske zbog ovog projekta čija se završnica iskomplicirala i rastegnula izvan predviđenih rokova, prevagnuli su. Podrug se opustio i, bez nekog otpora, odgovarao na sva naša pitanja...


Želim novi mandat


Hoćete li se javiti na natječaj za još jedan direktorski mandat u Bikarcu? Očekujete li i ovog puta onako žestoku konkurenciju kao prije četiri godine, kad su se prijavili Dražen Crnogača, Joško Odak, Čedo Petrina...?
– Ugovor mi traje do 10. lipnja. I da, kandidirat ću se. U svom četverogodišnjem mandatu fokusirao sam se na provedbu druge faze projekta centra za gospodarenje otpadom Bikarac i mogao bih reći da smo došli gotovo do kraja. Od devet ugovora koliko ih razvija taj projekt, realizirali smo osam. Ovaj deveti, u biti glavni ugovor, sad je u samom finišu: 30. svibnja ide natječaj za izvođača, a tijekom lipnja ćemo ocijeniti ponude i izabrati izvođača. I time je zaokružena ta dionica.

Moglo je već sve biti završeno da prošle godine nije poništen natječaj. Je li točno da su za to bile krive gramatičke greške i strane riječi u dokumentaciji?
– Žao mi je što je do toga došlo. Natječaj je poništen lani, u travnju. Radilo se o tome da je po starom Zakonu o javnoj nabavi korištenje stranih riječi u tender dokumentaciji bila nepopravljiva greška. Proveli smo natječajnu proceduru do kraja. Javila su se tri ponuđača, ali jedan je ponudio bitno veću cijenu od procijenjene nabave, a mi s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova imamo potpisan ugovor o realizaciji projekta u kojem sudjelujemo s 10 posto vlastitih sredstava, i naša financijska konstrukcija je zaokružena. Sredstva ne možemo povećavati niti imamo odakle. Zato smo im odgovorili da je njihova ponuda ispravna, ali nama neprihvatljiva jer ne možemo pribaviti toliko novca.

O kojoj je vrijednosti radova riječ?
– Radi se o 130 milijuna kuna. Druge dvije ponude su bile u granicama procijenjene vrijednosti, razlikovale su se u 1 posto, a mi smo izabrali povoljniju i bolju.


Poništena odluka


Španjolsku tvrtku "Comsa"?
– Tako je. Ali, poljska i slovenska firma na tu odluku su se žalile, pa je Državna komisija poništila odluku o odabiru. Uglavnom su se žalile na te strane riječi i još neke sitne tehničke pojedinosti.

Godinu dana traje ponovljeni postupak. Je li moguće da za pripremu novog natječaja treba toliko vremena?
– To je bila dvostupanjska dokumentacija, a sad je jednostupanjska, pa smo to preuređivali, slali na kontrolna tijela SAFU-a, jer svi projekti u Hrvatskoj "teži" od 50 milijuna moraju ići Državnoj agenciji koja provjerava svu dokumentaciju i daje odobrenje.

O MBO postrojenju se govorilo još u mandatu vašeg prethodnika Stipe Tomičića, i nakon toliko godina još ste na natječaju...
– Slažem se, presporo to ide. I sam sam bio u prilici naljutiti se na Državnu komisiju, jer toliko se trudiš da sve pripremiš kako treba, a onda vam netko kaže ne valja, jer nije Španija nego Španjolska... Zar je to presudno? Ali, zbog takvih su stvari padali i neki veliki natječaji. No, zakon se izmijenio i sad možete pozvati ponuditelja da sve strane riječi prevede sam, čak to više ne treba raditi ovlašteni prevoditelj.

Gradonačelnik Šibenika svojedobno je s puno gorčine isticao kako se EU novac loše koristi, pozivajući se baš na projekt Bikarac, gdje je od 130 milijuna za drugu fazu, realizirano tek 30 milijuna.
– I ja sam, također, bio razočaran jer se zbog dva-tri podnaslova ili nekoliko riječi blokira projekt od 130 milijuna, a mogli smo dosad već imati izgrađen centar.

Koliko će trebati vremena do završetka projekta, nakon što se izabere izvođač?
– Kad se izabere izvođač, u roku od sedam mjeseci treba izraditi glavni projekt i ishodovati dozvole. Ovo je sad samo idejni projekt kojim se izvođači kandidiraju na natječaj. Izvođač je dužan izraditi glavni projekt i nakon toga za gradnju ima rok od godinu dana. Realno je očekivati da sve bude završeno za godinu i pol dana, do kraja 2019.


Nova radna mjesta


Kolika je ukupna vrijednost cijelog projekta CGO-a Bikarac?
– Ukupna, procijenjena vrijednost projekta je oko 250 milijuna kuna. Iako, treba očekivati da će do kraja investicije neki radovi biti skuplji. Čak se i u Ministarstvu i Fondu za zaštitu okoliša slažu da su cijene u građevinarstvu skočile za 15-20 posto s obzirom na to kad je sačinjena naša dokumentacija.

Koliko će novih radnih mjesta biti otvoreno po dovršetku centra?
– Moglo bi biti 30-ak novih radnih mjesta. Bit ćemo treća županija u Hrvatskoj s ovakvim centrom koji će sasvim zadovoljiti potrebe za sustavom gospodarenja otpadom za cijelu županiju.

U procesu obrade otpada na Bikarcu imate mogućnost stvaranja nove energije kao nusproizvoda. Hoće li ta energija biti iskorištena ili uništena?
– To je nacionalni problem, prisiljavaju nas da gradimo centre, a nitko ne zna gdje ćemo s otpadom. Naravno, možemo stvarati plin, jer biološki otpad ide na plohu na kojoj će biti plinske instalacije koje će izdvajati plin iz otpada. Sad imamo baklju, i jedino smo uređeno odlagalište otpada na Jadranu koje ima potpuno saniran deponij, te svi ti plinovi sagorijevaju u baklji, ne izlaze slobodno u atmosferu kao otrovni plin nego kao dim. Šteta je da taj plin samo tako sagorijeva i ne pretvara se u energiju. Poradit ćemo na tome, kako bi i to riješili.

Zar ne možete struju prodavati HEP-u ili nekom drugom?
– Za HEP su to premale količine, ali ima zainteresiranih privatnika...


Vjetar nosi kese


Mislite na "Smart energy"? Oni, navodno, tvrtku već prodaju...
– Trebali su od nas otkupljivati plin, ali je to neslavno završilo. Uzor bi nam mogao biti ZGOS (zagrebačko gospodarenje otpadom), koji je uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša sam izgradio elektranu od 3,2 megavata i prodaje struju HEP-u. Procjena je da bi mi mogli imati 400-500 kilovata struje, što je premala količina za sustave, primjerice HEP. Ali, recikliranjem otpada mogli bi proizvoditi struju za vlastite potrebe. U tenderu našeg CGO-a, u sklopu MBO postrojenja, je i postavljanje 200 kilovata solarnih panela na zgradu mehaničko-biološke obrade otpada. Iz ta dva izvora mogli bi pokriti vlastite potrebe za strujom i funkcionirati kao neovisan sustav, a onda bi i cijene obrade otpada bile manje, jer ne bi morali plaćati struju HEP-u. Niti to naplaćivati Čistoći, što bi na kraju dovelo do niže cijene odvoza smeća za građane.

Kažete da je Bikarac jedini sanirani deponij na Jadranu. A kad se prođe pokraj Bikarca, s obje strane ceste je na milijune najlonskih vrećica. Dokad tako?
– Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, recimo orkanske bure, kad vam dođe 20-25 kamiona otpada, nemoguće je spriječiti da vjetar nešto ne raznese. Naša ploha je kao takva uređena i mi je zasipamo, svi slojevi su zatvoreni, ali kese lepršaju uvijek sa stražnje strane gdje se utovaruje. Nastojimo to redovito čistiti.

Postoji li opasnost, kako se spekulira, da bi zbog probijanja rokova u projektu Bikarac moglo doći do uskrate nepovratnih sredstava iz EU-a i vraćanja novca?
– Nema šanse da plaćamo penale, jer mi evidentno EU novac trošimo namjenski, 99 posto projekta je završeno. A novac se vraća kad se nenamjenski troši i zloupotrebljava mimo projektne prijave.


Nadređen gradonačelnik


Koje su vaše reference za direktora centra? Što ste po struci?
– Inženjer sigurnosti i zaštite okoliša. Prije Visoke škole za sigurnost, završio sam Prometni fakultet, pa sam onda išao na specijalizaciju za zaštitu okoliša. Osam godina sam bio direktor Čistoće u Skradinu, a iza mene je i mandat na čelu Bikarca. Mislim da s profesionalnog aspekta mogu reći da poznajem sustav. Odlučuje skupština, odnosno gradonačelnik, jer je to gradska tvrtka i GO HDZ-a.

Zar Bikarac nije županijska tvrtka?
– Ne, nego gradska.To je malo neobična kombinacija. Tvrtka je gradsko vlasništvo ali županijskog karaktera. Formalo-pravno smo gradska firma i meni je nadređen, u ime vlasnika, gradonačelnik.

Mislite li da ste radom u prve četiri godine zaslužili i drugi mandat?
– Sve zasluge za ono što smo napravili u drugoj fazi ovog projekta ne pripisujem sebi. Većinu poslova su odradili moji djelatnici, Jelena, Mario, Dijana, koji stvarno rade predano na tome, a imao sam podršku i Grada, gradskih i županijskih pročelnika.

Šibenčani tvrde da se "centar moći", odnosno HDZ-a, premjestio u Skradin. Ilustriraju to uzletom skradinskih kadrova i skupom gospodarstvenika iz županije u Skradinu, tijekom boravka predsjednice u Šibeniku. Je li to zasluga šefa ŽO HDZ-a Nediljka Dujića?
– Nisam bio na tom skupu u Skradinu, a za direktora Bikarca sam imenovan kad Dujić nije bio predsjednik ŽO HDZ-a. Svoje šanse crpim iz svoga rada...


Dobrodošao supervizor
Nedavno ste potpisali ugovor s dvjema tvrtkama, PanGeo projekt i Exstructa, vrijedan 1,4 milijuna kuna, za usluge tehničke pomoći i upravljanja projektom gradnje MBO postrojenja i pratećih objekata na Bikarcu? Zašto? Postoji li mogućnost da se natječaj ponovno poništi?

– Ne, ne, to je zakonska obveza. Za sve investicije veće od 50 milijuna kuna morate imati tehničku pomoć. Smatra se da tako veliki i kompleksni projekti zahtijevaju tehničku pomoć i usluge. Iako, sami bi to mogli izvesti, sigurno. Njihova je uloga da nas prate tijekom investicije i da nam pomažu. Izvođač mora napraviti glavni projekt i isporučuje ga na uvid nama kao naručitelju, a mi zajedno s agencijom za tehničku pomoć provjeravamo ima li izvođač neke "skrivene namjere". Oni su, mogli bi reći, supervizor u korist naručitelja, što i nije tako loše ako se namjerite na dobrog supervizora. Tijekom izvedbe kontroliraju je li sve u skladu s projektom.

12. svibanj 2024 22:33