StoryEditorOCM
ŠibenikPRESICA SDP-a

Restović i Grbin tvrde da se šibenska vlast potpuno pogubila i da zna samo dizati cijene - od komunalne naknade do otpada, vode, vrtića i parkinga

Piše Toni Veljača
6. studenog 2023. - 14:15
Predsjednik SDP-a Pedja Grbin i predsjednik SDP-a Sibenik Tonci Restovic odrzali su press konferenciju na temu SDP-ovog ekonomskog programa za rast placa i poboljsanje zivotnog standarda. FNikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Gradska uprava se u posljednje dvije godine potpuno pogubila u onome što želi, a pogotovo u tome kakvu kvalitetu života želi priuštiti svim građanima Šibenika. Evo čime su u ovoj godini, ali i dijelom prošle godine razveselili naše sugrađane: rast cijene komunalne naknade, rasla je cijena odvoza otpada, vode, vrtića i cijene parkinga. U vrijeme inflacije, kada sve odlazi gore, to je nedopustivo – kazao je na konferenciji za medije održanoj na šibenskoj Poljani Tonči Restović predsjednik šibenskog SDP-a.

Restoviću se na konferenciji za medije pridružio i Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Hrvatske koji se dotakao SDP-ovog ekonomskog programa za rast plaća i poboljšanje životnog standarda. Grbin je predložio i mehanizam kojim je moguće utjecati na rast plaća i u privatnom sektoru.

- Vlada ne može ispregovarati plaće u privatnom sektoru, to je jasno, ali postoji niz mehanizama koje Vlada može upotrijebiti kako bi i u privatnom sektoru rasle plaće. Predlažemo svojevrsni pakt između države i poslodavaca. Država bi tako onim poslodavcima koji osiguraju radnicima veće plaće, nauštrb vlastite dobiti, osigurala smanjenje poreza na dobit. Jednostavno, ako isplaćujete veće plaće, država to prihvaća i manje vas oporezuje porezom na dobit. Nakon izbora, to je jedna od prvih stvari koju će SDP napraviti – najavio je Grbin.

Pored povećanja plaća, prvi čovjek SDP-a se dotakao i potencijalnog povećanja mirovina.

- Tonči je spomenuo samo neka povećanja cijena koje se događaju u Šibeniku, ali mi smo svjedoci i povećanja cijena na nacionalnoj razini. Zbog zakona o zdravstvenom zaštiti, imali smo prvo porast participacije koja je rasla 100 posto, a sada ide i sljedeći korak, koji je bio neminovan, a to je povećanje cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja. Sve to u trenutku kada je inflacija u Hrvatskoj druga najveća u Euro zoni. Puno smo govorili o našoj mjeri za mirovine, a povećanje mirovine na iznos od 750 eura bi našim umirovljenicima trebao osigurati dostojanstven život – ističe Grbin.

Glavna tema posljednjih mjeseci u Šibeniku su kamere koje je gradska vlast postavila na više od 200 lokacija, a u svrhu zaštite imovine i veće sigurnosti u prometu. Dio prihoda koji će od kazni biti uplaćen u gradski proračun bit će proslijeđene umirovljenicima kroz božićnice.

- Svakako podržavam isplaćivanje božićnica jer umirovljenici podnose najveći teret ove inflacije, ali mislim da Grad ovim potezom nekako pokušava zakrpati priču u kojoj je ispisano 27 tisuća kazni. Nije im bila namjera dati božićnice umirovljenicima – kazao je Restović.

Komentirao je Grbin i obljetnicu pada Vukovara, ali i novu aferu koja se povezuje s bivšom državnom tajnicom, Josipom Rimac.   - Na vladi je da se sitno politikantstvo jednog Ivana Penave ne odrazi na jedan tako važan dan. Želim im poručiti: smirite se, i ne radite cirkus tamo gdje cirkusu nije mjesto. Očito je da se ni na sveučilištima ne može dobiti posao ako nemaš vezu s HDZ-om. Ova država je zbog HDZ-a i Plenkovića postala talac korupcije. To se ne može zaustaviti dok su oni na vlasti. 

26. travanj 2024 17:45