StoryEditorOCM
ŠibenikSDP U ŠIBENIKU

Restović i Grbin se narugali HDZ-u: Ovo je 234 put da obećavaju brzu cestu Šibenik - Drniš - Knin. Oni obećali besplatne vrtiće za svu djecu

Piše Zdravko Pilić
snimila: NIkolina Vuković Stipaničev
10. ožujka 2024. - 11:10
Sibenik, 100324. Predsjednik SDP-a Pedja Grbin i predsjednik SDP-a Sibenik Tonci Restovic odrzali su press konferenciju na temu nadolazecih izbora. Na fotografiji: Pedja Grbin, Tonci Restovic.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-‘ Znam da je jugo, i da mislite da vas od toga boli glava, ali vas zapravo boli od onog jučer, od poruka premijera Plenkovića ovdje u Šibeniku. Jer, ako sam dobro brojao, onda je to bio 234 put da je netko iz HDZ-a koji je poslije došao na vlast, obećao brzu cestu Knin – Drniš – Šibenik. Ili možda je to bio 235 put. Mogu samo reći, brate, ako nas već lažete, onda nas lažite malo s nečim drugim, dosta je uvijek istih stvari. Mi ćemo, kad dođemo na vlast, raditi drugačije – ono što obećamo, što stavimo u naš program, to ćemo i ostvariti‘ – efektno je iskoristio poruke s HDZ-ovog skupa dan ranije Tonči Restović, šef šibenskog SDP -a otvarajući u nedjelju na Poljani pressicu na kojoj je gost bio predsjednik SDP – a Peđa Grbin.

Jedna od stvari koju će SDP raditi drukčije, kad osvoji vlast na ovim izborima, su besplatni vrtići za sve, najavio je Restović, što je izvedivo sa samo 1 posto izdvajanja iz državnog proračuna. Broj novorođene djece pao je u Hrvatskoj od 2013. do 2023. za šest tisuća, a tome je razlog i nesigurnost i iseljavanje iz Hrvatske. Ovo je prije svega dobra demografska politika, jer će i sva djeca imati mjesto u vrtiću, a to će omogućiti i roditeljima, osobito ženama, da rade i da se ostvaruju kroz svoju profesionalnu karijeru. Peđa Grbin nastavio je u istom tonu – ‘Kada mi govorimo o besplatnim vrtićima za sve, onda HDZ kaže – Niste imali dovoljno zastava na skupu. Kada govorimo da svi umirovljenici dobiju dostojnu mirovinu, od koje se može dostojno živjeti, njihov odgovor je – Vi ste rusofili. Kada govorimo o tome da plaće u Hrvatskoj treba povećavati u svim sektorima, a ne samo u javnom, njihov odgovor je – Vi niste dovoljno Hrvati. Kada kažemo da je u Hrvatskoj ogroman prblem sa stanovima, jer su cijene otišle u nebo, a ljudi s prosječnom plaćom, kakvih je u Hrvatskoj 800 tisuća, to sebi ne mogu priuštiti, njihov je odgovor – Vi ste protiv Zakona o hrvatskom jeziku. Mi doslovno u ovom trenutku imamo dvije Hrvatske, kao što to Plenković kaže. Jednu koja se bori floskulama, i napada sve ostale, optužuju ih da su licemjeri i po 234 put obećaje ono što nisu ostvarili i drugu, koja govori o stvarnim problemima ljudi.‘ - kazao je Grbin, dodavši tim dvjema i treću Hrvatsku.

‘Danas ste vjerojatno čitali nastavak one sage o ‘Radosti‘ i ‘Lipoti‘. To više nije samo priča o Turudiću i Josipi Rimac, nego o sustavnoj korupciji u hrvatskom društvu. Hrvatska ne može dalje dok god HDZ-ova korupcijska hobotnica svoje krakove veže oko vrata svojih sugrađana, guši ih i ne omogućava da idu dalje. Zato su ovi izbori najvažniji od 2000. na ovamo. Na njima se odlučuje hoće li Hrvatska ostati demokracija ili će postati zemlja slična Vučićevoj Srbiji, a znamo što to znači za sve nas‘ – kazao je Grbin.

23. travanj 2024 10:10