StoryEditorOCM
Šibeniksuve k‘o barut

Rekorder iz šibenske Dubrave: ‘Od 152 kilograma maslina isteklo je 35 litara ulja. Umalo sam im pokvario mlin u uljari!‘

Piše Zdravko Pilić
8. studenog 2022. - 07:58

- Neće od ovog bit ništa! - mislili su i Željko Protega i ljudi u uljari Bralić u koju je naš vridni maslinar iz šibenske Dubrave donio svoje fafarinke - jer više su na njih sličile, onako sitne, nego na plod uljarice. "Ko malo krupnija sačma za pušku!" - nalazimo za njih pravu usporedbu, a gazda se u par momenata čak skoro i pokaja što ih je uzeo u preradu, jer mu je dva ili tri puta čak i mlin stao, dok ih je onako suhe valjao. Ali, zato kad je to proteklo, onda su imali što i vidit.

- Nikad stat! Iz tih mojih 152 kilograma suvih maslina, što sam donio za probu isteklo je 35 litara ulja! Koliko se to platilo, 23 posto?! Ispada da u njima nije ostala ni kap ikakve tekućine, nego samo ulje! I aj ti sad budi pametan s maslinom! - priča nam 66-godišnji Željko Protega koji s maslinama druguje od kad zna za sebe, radi ih, mazi, pazi, daje im sve šta im triba, ali opet veli, teško je njima "znat za vaj". To ni jedna struka nije još uspila ni pogodila!

Nisam je ni takao

- Evo, vodit ću vas na Drljinicu, to je jedan moj komad zemlje ispod naših Protegića kuća, što ga mi tako od davnina zovemo, i na kojem sam ja prije pet godina posadio masline. Ovu maslinu nisam takao od prošle godine, nisam na njoj ništa radio, ni škarao je nisam, takao je nisam, kako san je lani ostavio, tako san sad došao. I ona se lipo održala! Ni gnjojija ni ništa! I na njoj su evo, kako vidite, masline skroz dobre.

image

Berba grabljicama

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Ona je rodila, uzdržala ih, jesu malo smeružane, ali su puno, puno bolje nego - vodit ću vas dalje, na drugom mistu, di sam radio sve kako struka kaže. Ne govorim ja to da bi tija poručit kako ne triba slušat struku, Bože sačuvaj, nego oću reć da mi svi skupa još tribamo puno učit, jer o maslinama više ne znamo nego znamo! - govori nam Protega i pokazuje te svoje ne eko, nego super eko masline koje su dale super djevičansko ulje. Niko ga nije takao rukom, pa čak ni on dok ga je brao, jer ga je češljao plastičnim grabljicama! A onda ide par metara dalje i pokazuje još jednu maslinu, talijanku, u smrikama. Rodila je sasvim dobro, puna je ploda, masline su na njoj crne, pa čak i bolje i jedrije nego na drugom stablu kojem ništa ne smeta, i oko kojeg je sve očišćeno. I opet ponavlja - I aj ti sad reci išta! I budi pametan kad je maslina u pitanju!

Iz tog razloga Željko nam, ni uz najbolju volju, ne može kazati koliko će ove godine imati maslina sa svojih 250 stabala. Suša je nezapamćena, odnosno, sada se to ponavlja već iz godine u godinu, jer je jasno da se klima definitivno promijenila. U listopadu, dakle, kroz čitav deseti mjesec u Šibensko-kninskoj županiji nije pala ni jedna jedina kap kiše – Vakula je to javio točno na 1. dan studenog, čitali smo svi – ali s druge strane izgleda da su unatoč svemu veliki randmani ulja. Ne samo kod Protege, nego i kod drugih ljudi, koji također imaju postotke ulja od 18, 19 posto. A 2018. godine, kada je imao četiri tone maslina, plaćale su mu se od 13 do 16 posto. Maslini nikad ne moš uć u trag!

Očekivalo se čudo

- Ove se godine očekivalo čudo od uroda. Bile su pune cvita, lipo su se otribile, a plod je izgledao izvanredno do negdi 10. rujna, a onda se naglo, poslije one bure, sve počelo sušit. I tako se nastavilo do dana današnjeg! - priča naš domaćin, vodeći nas na parcelu preko puta, htijući nam pokazati masline stare dvadesetak godina, čiji plod izgleda poput – fafarinke, odnosno kostilje. Bez ikakvog pretjerivanja.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- A ove sam masline dva puta orao, gnjojene, preko lista prihranjivane, folijarno, sve kako struka propisuje. I još sam ih zalio tri puta, svaki put s jedno 60 litara u prosjeku, što znači da su dobile dvjesta litara vode svaka ovo ljeto. I sada kada vidim što sam dobio, potrošio novac, trud i vrijeme, i kad usporedim s onim što nisam radio ništa, onda vidim da sam lošije prošao - pokazuje nam Protega 82 stabla maslina na predjelu zvanom Stupica. Suša je na njima ostavila takvog traga da se pita hoće li se uopće isplatiti brati ove sasvim sitne masline, čak i ako to fizički stigne pobrati.

- Svaki je komad zemlje nova lutrija! Udaljenost 50 ili sto metara, a razlika nebo od zemlje! - priča nam naš sugovornik koji je i sam veliki potrošač maslinovog ulja.

U prosjeku mu pet litara mjesečno ode, na ribu, blitvu, salatu koja mu je obavezno na stolu dva puta dnevno. Sve što ima u svom vrtlu, a ima svašta, nema što nema, sve obavezno zaliva maslinovim uljem. Pa čak i sir – sam muze koze i sam od tog netom pomuženog mlijeka svakodnevno pravi sir.

Potrošim pet litara

- Pet litara misečno, to pari puno, ali kad to podiliš na 30 dana, a šta je to? Dec i pol dnevno! A šta je dec i pol, ajd reci pravo! - smije se naš maslinar, koji, što se vidi i na slikama, izvrsno izgleda, kao maneken, nigdi droba, unatoč svojih 66 godina. Šeretski zaključuje kako je to možda i zato što je udovac već pet godina, dakle žena ga ne tare, sam je sebi gazda, ne budi ga ni limeni pivac ujutro, odnosno budilica, nego se diže u koju god uru oće i kad je njega voli.

U mirovini je, ali ne miruje, što znači da nije umirovljenik, nego je penzioner koji još voli raditi, ali voli i ono što će zaraditi potrošiti na sebe i na svoje društvo, na male životne radosti i gušte.

image

U Željkovu vrtu svega ima

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Ja sam vam klasični seljak samo ujutro, kad se radi, ili ima posla, a poslijepodne i navećer sam obavezno u điru, u gradu, ode se u kazalište kad ima kakva predstava, na koncerte, nastupe klape na propuštam nikako, volim otići i u restoran na večeru. E, pa sad, ako se kojoj dami sviđa takav moj ritam rada i života, slobodan sam se i preporučiti! Bilježim se sa štovanjem! Mašinu za pranje robe imam, imam i usisavač, kuvati znam i sam, dakle ne tražim ni kuharicu ni peračicu, ni spremačicu, nego partnericu, koja je spremna sa mnom raditi kad ima posla i uživati kad nema ili kad završimo!

Možemo u šetnju, na rivu piti kavu, ili putovati, pogotovo sad u zimska doba - učas je pretvorio našu novinu u Arenu i njezin "Vrtuljak ljubavi" naš vrijedni poljoprivrednik iz šibenske Dubrave. Koja je nekad mlijekom opskrbljivala cijeli Šibenik, a sada je evo knjiga spala na nekoliko Željkovih koza. U svakom slučaju, on mlijeko, sir, meso, jaja, verduru i vino – ima tisuću i pol loza, babića, plavine i maraštine, ne kupuje. Dakle ne fali mu ni tičjeg mlika! A ni tića, jer uzgaja i kanarine, otkad zna za sebe. Izlega je i ove godine 50-ak tića! Nema što, sve ga ide od ruke, a ne samo iz suhe masline, ko iz drenovine, ulje iscijediti. I to u rekordnim količinama, čak 23 posto!

27. travanj 2024 13:22